Sir Jim Ratcliffe intresserad av att köpa Manchester United
Äntligen dags för #Glazersout?

Sir Jim Ratcliffe intresserad av att köpa Manchester United

Tidigare i veckan har multimiljardären Jim Ratcliffe uttryckt sitt intresse att köpa Manchester United från de kontroversiella ägarna Glazer, som enligt uppgifter ska vara villiga att sälja klubben.

 Sir Jim Ratcliffe är uppväxt i Oldham och ska enligt egen utsago vara en supporter till Manchester United. 2019 blev han utnämnd till Storbritanniens rikaste man. 69-åringen har ett stort intresse för idrott och äger den franska fotbollsklubben Nice och cykling laget Ineos Grenades. Huvudinkomstkällan för Ratcliffe är kemiföretaget Ineos som han äger. Ratcliffe har en nettoförmögenhet på 14.7 miljarder dollar.

Det är turbulenta dagar i Manchester United och mycket kritik riktas mot ägarna Glazers. Det är tänkt att ytterligare en protest ska hållas på måndag när Liverpool gästar Old Trafford. Många Unitedsupportrar ser ett potentiellt köp av Ratcliffe som räddningen för Manchester United, men kommer verkligen ett ägarbyte lösa alla problem i klubben?

De som ska diskutera detta i nyhetspanelen är: Chefredaktör Gustav Kulle och Johan Åkesson

1. Vad era tankar kring att Jim Ratcliffe är intresserad av att köpa Manchester United?
Johan: Främst så skapar nyheten det där pirret i magen då det handlar om en britt som säger sig ha haft Manchester United som favoritlag sedan barnsben. Om detta kan realiseras och mynna ut i en välskött verksamhet skulle United på sikt vara tillbaka. Allt annat än vad amerikanerna har haft för sig är ju bättre. Jag tror att om Jim Ratcliffe köper klubben så kommer åtminstone investeringarna och fokuset på klubben att skifta till det positivare vilket gynnar klubben i det långa loppet.

Gustav:  Spännande! Finns extremt få potentiella ägare där ute som har både lokal förankring till klubben och de finansiella möjligheterna att ha råd att förvärva klubben. Men Sir Jim är en av dem. Så det hade ju varit en extremt välkomnad förändring att hitta en ny ägare av den typen

2. Är det enbart positivt med ett ägarbyte eller finns det några farhågor?

Johan: Det finns flera farhågor i ett nytt ägarskifte. Främst anser jag att det känns oroväckande med de amerikanska konsortium och investmentbolag som det talas om. De har en affärsmässig koppling till familjen Glazer vilket säkerligen skulle innebära att inställningen till att utnyttja klubben som en kassako de kan plocka ut pengar från skulle vara likartad som nu. Familjen Glazer har också möjligheten att påverka utfallet vid en eventuell försäljning i en favör som skulle gynna dem, vilket gör mig lite orolig.

Gustav:  Ett ägarbyte kommer utan några som helst garantier. Vi är många som är missnöjda med Glazers ägande. Så även jag. Men jag ser även saker som de har gjort framgångsrikt, framförallt finansiellt, och det finns inga som helst garantier att en ny ägare skulle vara lika framgångsrik på det området. I stort är missnöjet så pass utbrett att det är hög tid för ett byte om möjligt, men viktigt att förstå att det inte per-automatik löser de problem vi har haft med våra sportsliga prestationer det senaste decenniet.



3. Har Glazers fått ett för dåligt rykte tycker ni?
Johan: Absolut inte! De har gjort bort sig för många gånger för att anse sig ha ett för dåligt rykte. När intresset enkom ligger i att använda klubben som en verksamhet för privat ekonomisk vinning som skadar klubben, då har man också försakat rätten att ens andas United.

Gustav: Ja och nej. Efter åtta väldigt framgångsrika år som ägare ser vi ju alla att de sportsliga prestationerna har varit klart undermåliga de senaste tio åren. Det är odiskutabelt och en stor del av det ansvaret lutar på ägarnas oförmåga att sätta på plats en operationell verksamhet och sportslig styrning som genererar framgång på planen. Det ryktet får de bära. Jag tycker däremot att de har gjort ett exemplariskt arbete, rent finansiellt, med att driva tillväxt i klubbens intäkter för att möjliggöra att vi spenderat mest pengar i världen på transfermarknaden senaste tio åren samt frigöra kapital för att betala rekordhöga löner. Dvs investeringen i truppen har tveklöst varit där. Jag tycker att det finns stora missförstånd gällande de räntebetalningar och utdelningar som klubben betalat genom åren. Att de på något sätt skulle ha hämmat våra sportsliga prestationer och att vi hade varit bättre om ägarna inte hade tagit ut de pengarna. Jag håller inte med om det, så där tycker jag deras rykte får oförtjänt mycket kritik.


4. Tror ni Glazers kommer att sälja?
Johan: En vacker dag kommer #Glazersout ha gjort sin rätt och även fått rätt. Om det kommer att ske i en snar framtid vet jag inte. Jag skulle dock satsa mina slantar på att vi kan se ett eventuellt skifte inom en två-treårs period. Detta då ägarna nu märker att omsättningen börjar avstanna och även dala, vilket renderar i mindre och mindre utdelning. Ekonomiskt börjar det nu märkas att klubbens usla form det sista årtiondet tar ut sin rätt även på de som utnyttjat och försakat klubben, vilket jag tror kommer vara den primära orsaken till en försäljning då de är helt obenägna att investera och göra klubben rättvisa.

Gustav: Jag tror inte att Glazers har något självändamål i att äga Manchester United för alltid. Tvärtom, är det en finansiell investering som vilken annan som helst i deras portfölj. När de väl säljer, för de kommer de så småningom att göra, så kan vi räkna med att de kommer vilja göra en kanonaffär. Klubben köptes en gång i tiden för ungefär £8OO miljoner. Nu ryktas en försäljning kunna landa kring £5 miljarder. Jag misstänker att det är en värdering som kanske inte kommer stiga nämnvärt närmaste fem åren, så tidpunkten känns högst aktuell. Blir det inte nu, finns det en risk att det kommer dröja ett bra tag.

Mina Tankar
Det råder inga tvivel om att Manchester United skulle må bra av ett ägarbyte. Glazers har misskött klubben ordentlig och använt klubben för sin privata vinning, något som Johan nämner. Frågan är om påtryckningar från supportrar och ett genuint intresse från Ratcliffe är tillräckligt för att Glazers ska sälja? Jag hoppas på det, men är långt ifrån säker.  Uniteds aktie står fortfarande högt men kan som Gustav är inne på riskera att dala. Därför vore det ett perfekt läge att sälja nu.

Ett ägarbyte innebär som tidigare nämnt inte automatiskt sportslig framgång och jag tror det finns en del andra problem att städa upp innan United kommer vara på rätt kurs igen. Med det sagt är det nödvändigt få ut Glazers ur klubben för att United ska ta nästa steg. Påtryckningarna från supportrarna kommer inte att sluta och till slut måste väl även Glazers vika sig? Att då få in en ägare med tydlig koppling till klubben kan väl bara vara positivt? Då han förhoppningsvis förstår supportrarna och är villig att lyssna på dem. Jag ser Ratcliffe som en ultimat ersättare till Glazers och hoppas verkligen att köpet går igenom.

Håller ni med om panelens åsikter? Vad tycker ni om ett potentiellt köp av Ratcliffe? Tror ni att Glazers till slut kommer att tvingas sälja? Diskutera gärna i kommentarsfältet!
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-08-22 00:39:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham