Vad betyder Brexit för den engelska fotbollen?
Storbritannien lämnar EU nu på fredag den 31 januari. Det kommer inte betyda så mycket på kort sikt men det kommer vara en konkurrensnackdel för klubbarna på längre sikt.
Nu på fredag kommer UK att lämna den Europeiska gemenskapen och det innebär att de reglerna för den fria arbetsmarknden som gäller i Europa inte kommer att tillämpas i England.
Man har från myndigheternas sida sagt att kommande sommar kommer vara en övergångsperiod för klubbarna.
Därefter kommer det inte ges arbetstillstånd för de unga talanger som i 16-17 års åldern ansluter från andra klubbar i Europa till storklubbarnas akademier. Vidare kommer det bli svårare även för seniorspelare att få arbetstillstånd.
De måste tillföra något extra och på sitt CV ha dokumenterad kompetens. Detta skall läsas som att de måste vara landslagsspelare för att kunna få arbetstillstånd. Det kommer med andra ord bli mer eller mindre omöjliugt att fynda spelare som Leicester gjorde när de hittade Kante och Mahrez.
Slutsatsen blir att etablerade spelare från Europa och övriga världen kommer ges arbetstillstånd men inte övriga. Det betyder knappast något när klubbarna värvar spelare som exempelvis Rodri men det blir svårare att fynda i till exempel Frankrike eller bland okända Spanjorer,
Vidare kommer det bli jakt efter unga spelare födda på de brittiska öarna som har talang när man inte har Europa som spelplan. Priset och lönerna till dessa unga spelare riskerar att stiga och på lång sikt kommer det rimligen bli svårare att få fram egenproducerade så kallade home-grown spelare när urvalet begränsas till Storbritannien.
För Citys del gäller det bland annat att vårda och utveckla Doyle, Foden, Garcia och Harwood-Bellis m.fl när det är viktigt att ha egenproducerade spelare.