2-0 West Ham-Leeds United: Stabil seger när West Ham avancerade i FA-cupen

West Ham formerade starkaste möjliga elva när ett formsvagt och roterat Leeds United kom på besök. Matchen slutade 2-0 till The Hammers som på ett kontrollerat sätt kunde avancera till den fjärde omgången i FA-cupen.

Några timmar innan dagens match så rapporterade flera källor om att Vladimir Coufal och Harrison Ashby inte skulle finnas med i truppen på grund av positiva covidtest. Och mycket riktigt så saknades de båda när laguppställningarna offentliggjordes. Än saknar vi officiella uttalanden från klubben men av allt att döma så lär de komma inom en snar framtid.

West Ham startade med sin ordinarie elva där de enda ändringarna från Palace-matchen för en vecka sedan var att Vlasic fick hoppa in istället för Benrahma som åkt på Afrikanska mästerskapen samt Fredericks som fick chansen när både Coufal och Ashby saknades. Leeds däremot roterade friskt. Två debtuanter och bland annat stjärnspelaren Raphinha på bänken fick en att tro på en så kallad ”walk in the park”-seger.

Första halvlek började väldigt ovisst. Inga farliga målchanser och lite böljande spel fram och tillbaka. Leeds satte som väntat upp en mycket hög försvarslinje och spelade med hög press vilket gjorde att West Ham till en början mest rullade boll på egen planhalva. Första riktiga målchansen kom i den tionde minuten när Bowen fick bollen efter ett inlägg av Rice. Skottet räddades på mållinjen av Leeds, för dagen, lagkapten Luke Ayling. Därefter följde cirka 20 minuter av ett bollförande West Ham som kröp allt längre ner på Leeds planhalva, men utan att skapa något riktigt farligt innan målet kom. Vlasic får bollen av Antonio i straffområdet, vänder runt sin försvarare och kommer till avslut som räddas av Meslier. Bollen ligger lös i några sekunder innan den dyker upp hos Lanzini som kan smälla in 1-0 till West Ham i den 34:e minuten och ge laget en förlösande ledning. Fem minuter innan halvtid så sätter alla West Ham-anhängare hjärtat i halsgropen när Antonio sätter sig ner hållandes för fotleden. Någonting händer i ett skottmoment och vår ende anfallare Antonio får en snabb behandling innan faran är över och spelet kan fortgå. West Ham får till halvtidsvila i ledning.

Inför andra halvlek så var det dags för Leeds brasilianske trollkarl Raphinha att göra entré. Men West Ham lyckas stänga ner och kontrollera honom bra och hans skapar inget nämnvärdigt. I den andra halvleken känns det som att Hammers har lagt i ytterligare en växel. Trycket ökar aningen och några farliga möjligheter skapas. Bland annat så får Bowen ett jätteläge när han blir näst intill frispelad av Antonio som gör ett bra förarbete. Leeds har egentligen bara två farliga möjligheter i matchen och båda kommer i den andra halvleken. Båda två kommer ifrån hårda, låga inlägg som träffar sina mottagare utan att de är beredda eller hinner reagera och bollen går precis utanför. På tilläggstid av den andra halvleken när Leeds pressar som mest och har 7-8 spelare inne i offensivt straffområde så lyckas West Ham kontra genom en långt slagen boll från den comebackande Fornals som hittar Antonio. Antonio frispelar i sin tur Bowen som kan rulla in bollen bakom Meslier och fastställa slutresultatet 2-0. En viktig seger och West Ham är vidare till den fjärde rundan i FA-cupen där amatörlaget Kidderminster väntar.

Allt som allt så tycker jag att det är en solid och stabil insats av Hammers. Motståndet bjuder inte upp till dans så där värst mycket och det krävs därför inte att någon verkligen sticker ut med sin insats. Fredericks kommer in och gör det bra. Stabil bakåt och skapar några farliga möjligheter framåt. Dawson och Diop börjar allt mer hitta varandra och se trygga ihop i mittlåset. Antonio går sakta men säkert tillbaka mot bra form och fronttrion i Bowen, Lanzini och Vlasic fortsätter att vara stabila och göra bra insatser. Bäst på planen idag var också just Vlasic. Han ser ut att verkligen börja fyllas av självförtroende och mer och mer gå mot en cementerad startplats.