Lagbanner
London Stadium, 2022-03-13 15:00

West Ham - Aston Villa
2 - 1

Viktig och betydelsefull seger hemma mot Aston Villa
Som han är värd det. Vår Yarmolenko.

Viktig och betydelsefull seger hemma mot Aston Villa

Även för de bästa fotbollsspelarna i världen, de som spelar i La liga eller Premier league, finns saker viktigare än fotboll. När dagens matchavgörare, Ukrainas landslagskapten, sträckte armarna mot himlen och lät sina tårar falla blev det extremt tydligt att det pågår något större utanför fotbollsplanen.


Även för de bästa fotbollsspelarna i världen, de som spelar i La liga eller Premier league, finns saker viktigare än fotboll. Det är lätt att glömma som supporter när man passionerat bevittnar dem spelarna slita för sitt klubbmärke vecka ut och vecka in. När dagens matchavgörare, Ukrainas landslagskapten, sträckte armarna mot himlen och lät sina tårar falla blev det extremt tydligt att det pågår något större utanför fotbollsplanen. Det var skrivet i stjärnorna att det var han som världens ögon skulle riktas mot då han kommer tillbaka till arbetet efter att ha hjälpt sin familj ur ett störtat land. Jag önska jag kunde skriva fler ord om denna emotionella comeback, men riktar resterande av rapporten mot matchen och det för laget viktiga tre poängen. 

Inledningsvis såg matchen ut att kunna bli spännande med bollar in i varsitt straffområde. Benrahma hade en bra chans redan i fjärde minuten då Cresswell tunnlade sig fram på kanten och hittade nordafrikanen som inte riktigt lyckades konvertera möjligheten. I allmänhet kändes resterande av första halvlek relativt sömnig och trots att vi hade bollinnehavet större delar, så lyckades vi inte skapa några målchanser. Anmärkningsvärt var hur gnälligt spelarna agerade, det syntes tydligt på matchklockan då domaren gav anrop på hela sex tilläggsminuter, trots att det stod “4” på fjärdedomarens tavla. Halvleken slutade 0–0 och matchen var totalt öppen inför den andra halvleken.

Även den inleddes med fullt av avbrott, ett mindre lyckligt sådant när Antonio la sig ner och tog sig för höger insida av låret. Han tvingades till att avbryta och jag kan nog svära på att ingen av oss var glada vid det tillfället… Självklart bådar det inte gott inför vårt stora möte på torsdag. Dessutom blev nog ingen lyckligare när Cresswell fick tvingas gå av inom loppet på 20 minuter. In för att rädda dagen kom Yarmolenko respektive Fredricks, två byten som man inte tänker ska förstärka i dagsläget, men som vi hade fel. Av någon enligt mig oklar anledning växte vi enormt efter bytena, kanske för att Johnson hade en större inverkan på vänsterkanten?

Vår första stora målchans efter anfalls bytet kom på en hörna då Zouma var högst. Spindeln till målvakt, Martinez, lyckades rädda nicken och Dawson var någon millisekund för sen på bollen då han nickade strax över från fyra-fem meters avstånd. Ungefär tio minuter senare slog backen i fråga en fantastisk crossboll mot Benrahma som med ett fint förarbete hittar fram till Yarmolenko som vänder, skjuter och gör mål. Som jag nämnde tidigare, det var redan skrivit i stjärnorna. Efter ett emotionellt firande fortsätter vi i vårt momentum och i matchminut 82 stjäl Rice åt sig bollen långt ner på vår vänsterkant. Han fintar ner McGinn till marken, driver fram på sitt karaktäristiska sätt och spelar fram till Benrahma som ännu en gång får skriva upp sig på assistlistan. Han spelar ut den till Fornals som kyligt placerar den med vänstern. 2-0 med åtta minuter kvar av ordinarietid och med tanke på hur matchbilden såg ut under andra halvlek kändes det relativt klart. Men ett slarvigt agerande av Zouma ledde till en reducering för bortalaget. Det blev onödigt spännande. Men trots sex tilläggsminuter, kunde vi kassera in vår första seger sedan hemmamatchen mot Wolves.
Spelarbetyg m. motivering:

°°° - Ben Johnson
Kanske inte allas bästa spelare ikväll, men jag kan inte motstå att ge honom det beröm han förtjänar. Han sliter och springer mest på plan idag. Överlappar vid varje anfall, kommer hem i tid och sätter ingen press på våra mittbackar, upp igen nästa gång vi får bollen, ja, han är verkligen exakt det man vill ha hos en ytterback. Inläggen med precision varje gång, vänsterfoten som högerfoten, och alltid redo att täcka upp för mittfältet även fast han nyligen slog ett inlägg från kanten. Idag tycker jag verkligen han visade vilken potential han besitter, samt vilken tillgång han är i vår trupp. Var värd en assist. 

°°- Lukasz Fabianski
Såklart stensäker som vanligt. Helt orädd i luftrummet och en ständig trygghet för backlinjen. Jag fick en känsla av att vi vågade hålla bollen längre i laget idag, främst i backlinjen, och jag tycker att Fabianski har en stor roll i det med tanke på hur han rutinerat slår säkra kortpassningar samt vågar brösta ner bollen utanför straffområdet, till exmepel. Men den stora anledningen till att han är näst bäst idag är efter hans omänskliga räddning på Ings avslut då resultatet var 0–0. Jag tror inte vi hade vunnit om han hade släppt in den och Villa gjort första målet. 

°- Declan Rice
Solid insats som vanligt. Oräkneligt antal viktiga brytningar idag och arbetade extremt hårt för att sakta ner Villas snabba kontringsspel. Hade det inte varit för Rice hade Villa brutit sig genom flertalet gånger och potentiellt skapat momentum med mål som resultat. Som pricken över iet var det Rice som var ansvarig över 2–0 målet. En klockren brytning, en ännu bättre dribbling och en fantastiskt avvägd passning till Benrahma. 

Visst borde Benrahma kanske vara med på listan efter hans två assist, men jag tycker fortfarande att han är för slarvig. Poäng ljuger inte som man säger, men vid nästan varje anfall vi skapade så var det en fel avvägd passning av Benrahma som ledde till att vi fick ställa om och försvara. Hade det inte varit för hans slarv på bollen så hade hans namn stått på listan.

Nu riktar vi blickarna mot Europa league och ett extremt viktigt möte på London stadium denna torsdag.
Up the hammers!!

Vilgot Gunnarssonvilgotgunnarsson@hotmail.se@VilgotGunnarson2022-03-13 23:21:45
Author

Fler artiklar om West Ham