”Fotbollsgodis så snart han får bollen” – fokus på Jesper Karlssons framfart i Nederländerna

”Fotbollsgodis så snart han får bollen” – fokus på Jesper Karlssons framfart i Nederländerna

Andreas Jalstrand delar med sig av sina tankar och åsikter kring Jesper Karlssons framgångar i AZ och var han kan tänkas hamna i framtiden.

I slutet av september förra året stod det klart att Jesper Karlsson lämnade Elfsborg för att ge sig i kast med sitt livs första utlandsäventyr då han skrev på för nederländska AZ.

Succén var omedelbar för svensken, som i sina tre första framträdanden stod för två mål och lika många framspelningar. Sedan dess har det fortsatt rulla på och till många blågula supportrars stora lycka är han sedan i höstas en del av det svenska landslaget och spås där med tiden ha stora möjligheter att bli en viktig pjäs i offensiv väg.

23-åringens framfart har givetvis inte gått obemärkt förbi utanför Sverige och Nederländerna och med jämna mellanrum dyker det upp rykten som placerar honom i någon av de större ligorna. En flytt är dock troligtvis inte aktuell i dagsläget då han så sent som i förra veckan förlängde sitt avtal med AZ till 2026.

Undertecknad hörde av sig till Andreas Jalstrand – som är en hängiven anhängare till klubben och som tidigare skrev om den här på sajten – för att ta del av hans tankar och åsikter om Karlssons framgångar i Nederländerna och vad som kan tänkas vänta honom i framtiden.

Hur ser du på Karlssons tid i klubben så här långt?
- Vilken lirare! Det är fotbollsgodis så snart han får bollen. Han är dock inte bara en trollgubbe på sin vänsterkant, utan han producerar även poäng. Given i startelvan sedan debuten borta mot Sparta i oktober förra året.

Hur hög status skulle du säga han har i klubben?
- Nu när spelare som Koopmeiners, Stengs och Boadu inte längre är kvar är han helt klart en av de mer tongivande i laget. Lagkapten Owen Wijndal och vice lagkapten Bruno Martins Indi är de högst upp i hierarkin, men han är den klart mest kreativa spelaren klubben har för tillfället.

Tycker du att han får för lite uppmärksamhet och uppskattning i Sverige?
- Jag vet inte riktigt. Tycker att man läser om honom med jämna mellanrum. Däremot får han för lite speltid i landslaget. Peta in Emil Forsberg i mitten och låt Jesper spela till vänster. Med tanke på att Albin Ekdal blivit utbytt i 36 av sina 65 landskamper kanske det är läge att spela in Emil centralt i stället?

Tror du att han kommer vara en framtida nyckelspelare i landslaget?
- Jag hoppas det. Med tanke på att det är i det svenska landslaget han spelar i och i närtid sett till spelare som Joakim Nilsson, Anders Limpar och Pär Zetterberg får man inte vara för ”avig” för att få speltid, tyvärr. Vi får se vad nuvarande och eventuell framtida förbundskapten har för tankar och idéer kring hans speltid i landslaget.

Anser du att han redan är redo för att ta nästa steg i karriären?
- Absolut. Nu har han skrivit på ett nytt kontrakt, men det hindrar inte klubben från att sälja. Väljer en klubb att betala för sig så kommer han att säljas. Hoppas dock att han stannar, men jag har svårt att se att han blir kvar till 2026.

Om han skulle flytta inom en snar framtid, vilken liga tror du i så fall han hade passat bäst i?
- Italienska Serie A vore kanske något?

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-12-24 18:00:00
Author

Fler artiklar om Holland