-
-

16 månader lång vinsttrend bruten
Första förlusten på 16 månader.

16 månader lång vinsttrend bruten

Ett tidigt baklängesmål samt frånvaron av fyra (!) nyckelspelare, blev för tungt för Slovakien. Borta i Spanien föll man med 2-0, men drömmen om EM-spel i Frankrike 2016 lever i högsta grad fortfarande. Förstaplatsen i grupp C, är dock i praktiken utom räckhåll.

Det blev inget nytt mirakel i grupp C. Redan inför mötet hade Ján Kozák rekordsvårt att plocka ut ett lag, då startspelarna Martin Škrtel, Ján Durica, Vladimir Weiss och Juraj Kucka alla var otillgängliga. På lördagen, när man mötte Spanien borta i Oviedo, syntes deras frånvaro tydligt.

För redan efter fem spelade minuter var Matúš Kozáciks nolla spräckt. Ett aggressivt Spanien utnyttjade en misslyckad offsidefälla, som högerbacken, Peter Pekarik upphävde. Ett fint inlägg av assistkungen, David Silva, hittade fram till Jordi Alba, som blev helt ren och kunde nicka in 1-0.

Värsta tänkbara start för det slovakiska försvaret, som både inför och under matchen, var det mest instabila under hela detta EM-kval. Saknaden av mittbacktankarna Skrtel och Durica var tydlig då man var alldeles för virriga när hemmalaget kom till anfall.

Men på lördagskvällen var det dock slovakerna som skapade matchens första målchans - och vilken möjlighet det var. Efter slarv i det spanska försvaret blev Róbert Mak helt fri, men hans avslut gick tätt utanför. I efterföljande anfall kom istället det spanska målet - en kalldusch och ångesthistoria som heter duga.

Spanjorerna var det klart bättre laget, men skapade inte alltför generöst med målchanser. Den "spanska sjukan" visade sig tydlig, då man gång på gång försökte promenera in bollen i mål. Något som inte ens funkade på ett, för kvällen virrigt, slovakiskt försvar. Men 2-0 skulle komma och det efter en omdiskuterad situation. Diego Costa bröt sig fri från backlinjen och kom helt ren med Matúš Kozacik, varpå Chelsea-anfallaren föll lätt efter en mindre kontakt med den slovakiske målvakten. Domare Skomina från Slovenien dömde straff, en straff som Andres Iniesta satte säkert i vänster hörn.

Slovakerna var skärrade och hade i princip givit upp hoppet om att få med sig en poäng. Istället var det fokus på att inte låta siffrorna springa iväg. I den andra halvleken byttes Róbert Mak ut och in kom Michal Duriš, som var väldigt snabb i att skapa ett läge, när han kom förbi på högerkanten och tvingade Casillas till att styra ut bollen till en hörna. Kozáks manskap försökte att få in ett tidigt reduceringsmål, men hade inte uppspel bra nog för att kunna stressa det spanska försvaret. 

De rödklädda spanjorerna förde som vanligt spelet på riktigt handbollsmanér och hade flera lägen att avsluta - vilket man inte gjorde. Statistiken gällande skotten på mål landade siffrorna på 3-2, något som, sett till chansernas ständiga bollrullande, speglade matchbilden. Kozácik behövde inte jobba alltför hårt i målet, medan det vingliga försvaret hade det betydligt jobbigare.

Slovakerna hade ytterligare ett par kvalificerade målchanser, där en frispark skapade kanske den farligaste. Bollen nådde djupt in i straffområdet, där det uppstod mindre kalabalik framför Casillas, när man försökte trycka in bollen över mållinjen. Några fler mål blev det dock inte och slovakerna inkasserade sin första förlust och sitt första poängtapp, sedan maj 2014.

Nu återstår det tre möten i grupp C, där Ukraina på tisdag blir den viktigaste. Om Slovakien vinner är spel i EM 2016 ett faktum. En poäng där kan även det innebära avancemang, men då krävs minst en seger mot Vitryssland hemma och Luxemburg borta. Förlorar slovakerna mot Ukraina, vilar deras öde i Spaniens händer. Om slovakerna besegrar Vitryssland och Luxemburg, samtidigt som Spanien vinner mot Ukraina går man vidare. Beroende på andra gruppers resultat, kan slovakerna också sluta som bästa trea och automatiskt gå vidare. I värsta fall väntar play off.

Slovakerna har sitt öde i egna händer och får i mötet mot Ukraina i Žilina på tisdag, tillbaka viktiga Martin Škrtel och Juraj Kucka. Mötet med Spanien var ingen ödesmatch och det var få som räknade med en seger borta i Oviedo. På tisdag däremot, krävs det poäng, annars kan denna succésaga få ett tragiskt slut.

Men vi tror. Vi hoppas. Och drömmen, mina vänner, lever i allra högsta grad.

Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2015-09-05 23:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM