Se upp för underhundarna
Rutinerade Martin Hiden i aktion.

Se upp för underhundarna

Ingen tror på Österrike i detta EM-slutspel. Inte tyskarna, inte kroaterna och inte polackerna. Knappt ens österrikarna själva har något förtroende för sitt landslag. Men kanske kan denna loserstämpel bli ett österrikiskt segervapen. Kanske är den tandlösa hunden i själva verket en bitsk, ilsken byracka som hugger till när man minst anar det.

Österrike är det här EM-slutspelets definitiva loserlag, åtminstone av förhandssnacket att döma. Det finns ingen, jag säger ingen, som tror att Hickersbergers manskap skall ha någon som helst chans att ta sig vidare från gruppspelet. Fotbollsexpertisen sågar laget utmed fotknölarna, och till och med hemmafansen får något oroligt i blicken när deras landslag förs på tal. Ett tag pågick det till och med en namninsamling i landet för att förmå landslaget att lämna ifrån sig sin plats i slutspelet till något annat, bättre lag. Bara en sådan sak.

Och visst, lagets resultat är inte mycket att hänga i julgranen. På de senaste 14 matcherna har Österrike knipit en ynka seger (mot Elfenbenskusten), i övrigt har det blivit sju förluster och sex oavgjorda. Den statistiken är inget som får motståndarna Tyskland, Kroatien och Polen att darra av skräck.

Och kanske är det just detta som kan ge Österrike framgång i deras öppningsmatch mot Kroatien. Underskattning har sänkt många lag tidigare, och kanske har det kaxiga Kroatien redan inkasserat en seger, rent mentalt så att säga. Och dessutom vet vi av erfarenhet att de flesta lag brukar göra bra ifrån sig i mästerskapen på hemmaplan. Kanske kan de hört prövade österrikarna förenas kring sitt nederlagstippade landslag och ge dem ett sådant stöd så att de lyfter ett par snäpp och blir en obehaglig överraskning för det hårdföra men tekniskt skickliga Kroatien.

Skall det ske vill det hursomhelst till att en spelare som Andreas Ivanschitz har en bra dag. Han är nyckelspelaren på det österrikiska mittfältet där han med en känslig vänsterfot bygger upp Österrikes spel. Fungerar det dessutom bra för anfallaren Tomas Linz (till vardags i Sporting Braga) så har Österrike en rapp spelare som kan frälsa hemmafansen på Ernst Happel i Wien. En annan spelare som gärna får vara på tårna är talangen Prödl som redan utpekas som en kommande storspelare och som efter EM styr skutan norrut för vidare spel med det tyska storlaget Borussia Dortmund. Han vill säkert visa sina kommande bossar att de gjort en förnuftig investering. Tillsammans med sig i försvaret har han tuffingen Emanuel Pogatetz som med sin hårda, ibland brutala, spelstil säkert får de kroatiska anfallarna Klasnic, Olic, Petric & Co att tänka sig för både en och två gånger innan de ger sig in i en närkamp. Funkar det bra för alla dessa gentlemän, ja då är det inte omöjligt att Österrike kan skrälla och bli en riktig mara för den kroatiske hårdrockaren och förbundskaptenen Slaven Bilić.

Och varför inte? Större överraskningar har skett. Och dessutom är det alltid lika roligt när underhundarna slår till och så där lite likgiltigt lyfter på ena benet och pinkar på expertisens förhandstips.

Micke Möllerinfo@svenskafans.com2008-06-07 18:00:00
Author

Fler artiklar om Österrike