Österrike-Kroatien 0-1 *uppdaterad*
Luca Modric gjorde matchens enda mål på straff.

Kroatien motsvarade favorittrycket och kunde besegra nederlagstippade hemmanationen Österrike med 1-0. Matchens enda mål gjordes på straff av det nya stjärnskottet Luca Modric redan efter fyra minuters spel.

Under mellankrigstiden i den första halvan av 1900-talet hade Österrike ett av Europas starkaste fotbollslandslag. Den absolut största framgången kom i VM 1934 då man nådde semifinal – samma bedrift skulle man sedan återupprepa 1954 och dessutom knipa bronsmedaljen.

Kalldusch för Österrike

De två semifinalplatserna i mitten av det förra millenniet var det knappast någon som tänkte på då Österrike i kväll för första gången på tio år äntrade planen i ett stort mästerskap. Istället har uppladdningen inför hemmamästerskapet inte varit den bästa då bland annat över 10 000 österrikare skrev under en protestlista där man krävde att det värdnationen skulle lämna walk over i mästerskapet.

Österrike skulle trots det komma till spel i kvällens premiärmatch mot Kroatien men väl där åkte man omgående på ännu ett stort bakslag. Redan efter tre minuter spelade skulle man få en straff emot att sig efter att en övertänd Emanuel Pogatetz stängt Ivica Olic med ojusta medel. Fram till straffpunkten stegade supertalangen Luca Modric. Modric visade också isade kyla då han väntade ut den österrikiske målvakten Jürg Macho och placerade in bollen mitt i målet.

Efter det tog kroaterna över spelet helt och ägde matchen totalt under den första tredjedelen. Österrike som ställde upp med en 3-5-2-uppställning hade problem då Kroatien med Modric som spelfördelare kom runt på kanterna och skapade en hel del farligheter mot Macho.

Efter att endast ha skapat en halvchans under de första 35 minuterna i form av ett skott från långt avstånd från Sebastian Prödl så jobbade sig Österrike sakta med säkert in i matchen då Kroatien intensiva spel mattades ut.

Nick strax utanför i slutsekunderna

Strax innan pausvilan rann den talangfulle anfallaren Martin Hanrik igenom det kroatiska försvaret och nådde sånär anfallskollegan Roland Linz med ett passning tvärs igenom straffområdet. Men efter den första halvleken var ställningen likväl 0-1.

Halvchanserna i den första halvleken skulle i den andra halvleken övergå till riktigt heta målchanser för Österrike. Kroatien föll längre och längre ned i planen och värdnationen tilläts slå den ena crossbollen efter den andra - förbi den kroatiska backlinjen. Det var också nära att ge resultat flera gånger om men den där lilla pricken över i:et saknades.

Det skulle dröja ända till matchens sista skälvande sekunder innan den hetaste chansen av dem alla dök upp. Det var Ronald Gercaliu som nickskarvade bollen bara millimetrar utanför Stipe Plektikosas bortre stolpe. I och med den missade chansen kunde Kroatien ta med sig tre poäng från Ernst Happel Stadium. Tre poäng som satt verkligt långt inne.

I Österrike visade främst Ronald Gercaliu framfötterna även om han vissa stunder agerade allt för egoistiskt. Även inhoppande veteranen Ivica Vastic samt Sebastian Prödl hade mycket fina intentioner. Hos Kroatien var den kopiöst löpande Ivica Olic bäst tillsammans med straffskytten och playmakern Luca Modric.