-

Inför: Österrike - Polen
Kommer Österrike att få hål på Artur Boruc och Polen?

Inför: Österrike - Polen

Det är vinna eller försvinna som gäller för såväl Österrike som Polen. De båda lagen förlorade mot mer meriterat motstånd i den första omgången trots bra spel och måste nu ta en trepoängare. Kommer den nederlagstippade hemmanationen kunna skaka polackerna?

Att Polen är storfavoriter i matchen mot Österrike är det ingen snack om. Värdnationen ligger på föga smickrande 101:a plats på FIFA:s världsranking och är EM:s på papperet solklart sämsta lag. Trots det stod man upp överraskande bra i öppningsmatchen mot det på förhand uppskriva Kroatien.

Kroatien kunde dock ta ledningen med bara fyra minuter spelade efter en iskallt slagen straff av den blott 22-årige Luca Modric. I matchens första tredjedel dominerade också Kroatien stort och hade bud på mer. Men efter Österrikes första målchans som kom till efter en fin instickare från lagkaptenen Andreas Ivanschitz höjde man sig flera klasser och låg i den andra halvleken på hårt för en kvittering.

0-1 i baken skulle det dock bli för Österrike som emellertid föll med flaggan i topp. Något som man nu har med sig till mötet med Polen.

- Det kommer inte bli lättare än i matchen mot Kroatien. Vi kommer verkligen inte att anfalla blint – det vore ett stort misstag, säger kapten Ivanschitz till Uefa.com angående mötet med Polen.

Polen stod för en mycket bra insats i matchen mot ärkerivalen Tyskland – 0-2-förlusten till trots. Det krävdes en halvpolack för att sänka Polen då Lukas Podolski visade klassen genom att göra två vackra mål.

Ska man nu kunna avancera till kvartsfinalspel är vinst mot såväl Österrike som i den sista omgången mot Kroatien ett måste. Detsamma gäller österrikarna som då måste skaka hela EM:s storfavoriter Tyskland – något som onekligen skulle vara turneringens i särklass största skräll.

Morgondagens match är alltså i allra högsta grad ett nyckelmöte för såväl Österrike som Polen.

Håll ögonen på: Österrikes veteran Ivica Vastic som hoppade in mot Kroatien och gjorde det bra. 38-åringen som har en lysande säsong bakom sig i Linz kommer garanterat få speltid även mot Polen.

Polens målvakt Artur Boruc som tack vare sin öppna katolska tro är kallad ”The holy goly” i Celtic. Polackerna har där en av turneringens absolut bästa målvakter till förfogande.

Notera att: Österrike står som arrangörer för årets mästerskapet. Om fyra år är det Polens tur att vara värdnation.

Tips: Polen är snäppet vassare och vinner med 0-2.

Nils-Petter Dufva2008-06-11 21:03:00
Author

Fler artiklar om Österrike