-
-

Österrike-Tyskland 0-1 *uppdaterad*
Inhoppande Jürgen Sämuel kunde inte förhindra Tyskland att vinna med 0-1.

En briljant frispark signerad Michael Ballack i början av andra halvlek visade sig bli den enda höjdpunkten i derbyt mellan Österrike och Tyskland. Gästerna säkrade i och med segern andraplatsen i gruppen bakom fullpoängaren Kroatien.

Österrike hade chansen att i kväll säkra en sensationell kvartsfinalplats genom att ta tre poäng mot storebror Tyskland på Ernst Happel Stadium. Med 50 000 vilt hejande österrikare i ryggen startade också Österrike – liksom i mötet mot Polen – i ett högt tempo.

Den första riktiga målchansen skulle dock tillfalla Tyskland då forwarden Mario Gomez först missade öppet mål för att sedan misslyckas med att nicka in bollen på mållinjen. Men i och med målchansen var Tyskland också inne i matchen och ägde under resterande del av halvleken mycket boll. De riktigt heta chanserna uteblev emellertid och ställningen var följdaktligen 0-0 efter de första 45 minuterna.

Anmärkningsvärt är att de båda förbundskaptenerna, Joachim Löv för Tyskland och Josef Hickersberger för Österrike, blev uppskickade på läktaren i slutet av den första halvleken. På vägen upp mot VIP-läktaren skakade de båda förbundskaptenerna hand vilket var en minst sagt en fin gest.

Till den andra halvleken höjde Tyskland intensiteten aningen. Men trots det lyckades man inte komma in i Österrikes box. Det som skulle krävas var EM:s första frisparksmål då mittfältsstjärnan Michael Ballack dundrade in 0-1 i Jürg Machos bortre kryss.

Efter var det som att luften gick ur Österrike som inte hade mycket att komma med. Ströbollar lyftes in mot det tyska straffområdet men samtidligt lyror plockades ned av antingen Christoph Metzelder eller Jens Lehmann.

Tyskland kunde också till slut vinna med 0-1 utan att förta sig alltför mycket. Trots det går Österrike ur detta mästerskap med flaggan i topp då man varit långt mycket bättre än vad någon på förhand kunnat drömma om.

Bäst i hemmalaget i kväll var utan tvekan lagkaptenen Andreas Ivanschitz som är snäppet bättre än övriga spelare i laget. Även målvakten Jürg Macho och den ständigt utmanande yttern Ümit Korkmaz förtjänar även de plus.

Hos tyskarna var mittbacksparet Christoph Metzelder och Per Mertesacker framträdande tillsammans med målvakten Jens Lehmann och den offensivt skicklige Lukas Podolski.