Dagens EM: Déjà vu när Slovakien och Turkiet avancerade

När den sista gruppspelsomgången avgjordes var det med en känsla av déjà vu. Samtidigt skrev Georgien ny historia.

Grupp E

Slovakien-Rumänien 1-1

Den matchen som alla på förhand trodde skulle sluta oavgjort gjorde givetvis just det. Knappast överraskande för någon givet hur detta EM har sett ut. Båda lagen visste på förhand att ett oavgjort resultat skulle ta båda vidare, förutsatt att Ukraina inte vann mot Belgien.

Eftersom också Belgien-Ukraina slutade oavgjort vinner Rumänien gruppen på fler gjorda mål (4-3) än Belgien (2-1). Slovakien blir trea med 3-3 i målskillnad och går precis som förra gången man avancerade i ett EM (2016) vidare som en av de bästa grupptreorna. Noterbart är att slovakerna även den gången slutade på fyra poäng och 3-3 i målskillnad efter att ha gnetat sig till ett kryss i sista matchen!

Ukraina-Belgien 0-0
Belgien visste att ett oavgjort resultat skulle räcka för avancemang. Ukraina var på förhand det lag som hade sämst förutsättningar i och med storförlusten i första omgången. Förutsatt att inget lag gick segrande ur matchen mellan Rumänien och Slovakien var Ukraina tvungna att vinna matchen.

I och med att det blev alltmer uppenbart att Rumänien och Slovakien skulle spela oavgjort var Ukraina tvungna att flytta fram sina positioner. Dock utan att skapa några större farligheter. Istället var det Belgien som kom närmast ett ledningsmål. Ju närmare slutet matchen kom ju tydligare blev det att Belgien bara ville gneta sig till ett oavgjort resultat. När matchen väl tog slut möttes det belgiska laget av välförtjänta visslingar och burop av sina egna supportrar.

Resultatet innebär att samtliga lag slutar på fyra poäng och Ukraina blir därmed den första grupptrean som slås ut på fyra poäng.

Grupp F

Tjeckien-Turkiet 1-2
Turkiet tycks vara en riktig mardrömsmotståndare för tjeckerna då Turkiet beseglat deras öde i gruppspelet både 2008 och 2016. Den legendariska matchen från 2008 avhandlades i en separat artikel. 2016 stötte de båda lagen återigen på varandra i den sista gruppspelsomgången, där båda lagen behövde en seger. Den gången vann Turkiet med 2-0 och blev trea vilket dock inte räckte till fortsatt spel på grund av för dålig målskillnad.

Även denna gång blev det en intensiv och högdramatisk match. Den tjeckiske anfallaren Antonin Barak satte sitt lag i en prekär situation efter att redan efter 20 minuter dra på sig två gula kort. När sedan Calhanoglu gjorde 0-1 i början av andra halvlek trodde nog många att Tjeckien var ett slaget lag. Tjeckerna repade dock nytt mod och lyckades få in en kvittering genom lagkaptenen Tomas Soucek med drygt 25 minuter kvar.

Veteranen Cenk Tosun avgjorde definitivt matchen med sitt mål i den 94:e minuten. Slutskedet av matchen präglades av stor palaver och totalt delades hela 17 gula och två röda kort ut. Noterbart är att fem av de varnade spelarna inte ens befann sig på planen! Precis som 2008 går Portugal och Turkiet vidare som etta och tvåa medan Tjeckien får åka hem.

Georgien-Portugal 2-0
Oerhört märkligt att TV 4 valde att visa denna match då Portugal redan var klar gruppetta, medan lagen i den andra matchen båda hade allt att spela förr. Georgien var på förhand piskat att vinna och fick den start de behövde då deras storstjärna Kvaratskhelia kunde göra 1-0 redan efter två minuter. Portugal såg oinspirerat ut och Ronaldo verkade mest intresserad av att slå målrekord.

När sedan Georgien gjorde 2-0 blev resten av matchen mest en transportsträcka. Resultatet innebär inte bara en historisk georgisk framgång utan att Georgien går upp på andra plats i tabellen över de bästa tredjeplacerade lagen, vilket innebär att Ungern halkar ned till femte plats och därmed är utslaget.