Dagens EM: Spansk elegans och dominans

Spanien imponerade när de slog ut Frankrike i semifinalen, men allra mest snackas det om en viss 16-åring.

Fransk uppryckning

Det var visserligen ett piggt Frankrike som inledde semifinalen. De såg mycket vassare ut än under tidigare matcher, något som belönades med ett ledningsmål i form av en perfekt avvägd nick av Randal Kolo Muani. Inlägget slogs av Kylian Mbappé, som kastat av sig masken. Efter nio minuter var det Didier Deschamps kritiserade Frankrike, som inte bara hade gjort sitt första spelmål i turneringen, utan hade dessutom ena benet i finalen.

Spanien lyfter sig

På samma sätt som under matchen mot Tyskland växer Spanien när motståndet hårdnar. Tyskland var bra hela matchen, men Spanien höll undan, då de var ännu bättre. Frankrike tog ledningen under en första halvlek som sprakade av fantastiskt högkvalitativ fotboll. Och än en gång; Spanien lyfter sig tack vare ett par makalöst vackra individuella prestationer av Lamine Yamal och Dani Olmo. Den första halvleken slutar därmed 2-1 till Spanien.

Lugn andra halvlek

En sprakande första halvlek byttes ut mot en av Spanien kontrollerad andra halvlek. Frankrike orkar helt enkelt inte. Detta Spanien vars trupp innan EM kritiserades som svag domineras nu av unga herrar som Lamine Yamal och Nico Williams och med mittfältsankare av yppersta världsklass, bestående av Rodri och Fabian Ruiz. Denna trupp är nu bäst i Europa, kanske världen, och detta oavsett hur finalen slutar. Spanien kommer fortfarande att vara det bäst spelande laget och kan gå mot en faktastisk framtid som minner om de stora åren under 2008-2012, då man vann allt.

Världens bästa 16-åring

Lamine Yamal fick innan matchen av Frankrikes Adrien Rabiot höra att den unge lirare fortfarande hade en del kvar att prestera och borde nog höja nivån i semifinalen. Lite som att han inte riktigt testats. Men Rabiot fick smaka på en besk medicin när 16-åringen gjorde ett makalöst vackert mål. Helt skapat efter eget huvud och fötter. Nu kan Europa inte få nog av denne Yamal. Med rätta.