Dagens EM: Turkarna kommer.

Slutspelets första riktiga skräll. Vid slutsignalen lät det som att turkarna spelade på hemmaplan, och på ett sätt kanske de gjorde det. Nederländerna studsar vidare och turkarna de kommer. Och som de kommer! Nästa hållplats: Die Haupstadt, Berlin.

Österrike-Turkiet 1-2
Österrike gick in till matchen som klara favoriter. Turkiet svarade med att chocköppna, efter en tilltrasslad situation i samband med en hörna, som resulterade i en 0-1 ledningefter bara 57 sekunder - det hittills snabbaste målet i en utslagsmatch i turneringens historia. Målksytten var ingen mindre än matchens gigant Merih Demiral, som tdigare har spelat för Juventus och Atalanta. Resultatet stod sig halvleken ut.

Österrike valde inför den andra halvleken att sätta in centerttanken Michael Gregoritsch. Efter knappa timmen skulle Turkiet göra 0-2 och återigen var det genom kvällens huvudaktör, med betoning på huvud, Demiral som dök upp på ytterligare en hörna. En skön revansch för Demiral, som en gång spåddes en lysande framtid, men sedan han lämnade Juventus 2021 har han varit mycket kritiserad i både klubb-och-landslag.

Efter cirka 65 minuter gjorde Österrike match av det hela när Gregoritsch tryckte in reduceringen, men trots ett rejält tryck så lyste de klara målchanserna med sin frånvaro. Den österrikiska dominansen ökade ju mer halvleken led och framförallt under sista kvarten uppstod närmast en rejäl belägring kring en turkisk försvarsmur. Av någon märklig anledning utnyttjade de inte inbytte Gregoritsch och Arnautovics styrka inne i boxen.

Den sista målchansen skulle komma under de sista skälvande sekunderna. De flesta hade nog skrivit in 2-2 i protokollet när ett inlägg letade sig fram till christoph Baumgartner som några meter från målet lyckades få till en till synes perfekt nick. Den turkiska veteranmålvakten Mert Günok som gör sitt första mästerskap som 35-åring, lyckades skriva in sig i de turkiska historieböckerna för evigt efter turneringens vassaste räddning! Han revanscherade sig även efter att han några minuter dessförinnan var nära på att bjuda Österrike på ett kvitteringsmål efter att han helt missbedömde ett inlägg. Turkiet hade däremellan hunnit med att bränna ett ypperligt läge att punktera matchen.

Om motstånd av sydeuropeiskt kynne tycks passa Turkiet illa, tycks motstånd av nord-och-centraleuropeiskt motstånd dito passa desto bättre. Vad gäller Österrike blev det tydligt att laget trivs betydligt bättre när man inte förväntas att föra matchen. Med facit hand skulle nog Rangnick valt att spela Gregoritsch från start istället för den tämligen misslyckade Arnautovic.

Turkarna må ha, under det ottomanska rikets period, blivit stoppade vid Wiens portar. Men denna afton kunde var turkarna för många, för starka. Denna afton lyckades de forcera Rangnicks österrikiska fort.

Nederländerna-Rumänien 3-0
Detta var tillsammans med Spanien-Georgien den matchen där utgången på förhand kändes mest given. Cody Gakpo visade genom att göra sitt tredje mål i turneringen att han är en stor kanditat  i kampen om skytteligatiteln. Han hade också ett ytterligare mål inne, men det vinkades av för offside. Noterbart är att Xavi Simons fick starta matchen efter att ha inlett föregående matchen på bänken till förmån för Joey Veerman. Efter den sistnämndes mindre lyckade insats senast var Simons åter tillbaka i startelvan.

En annan otursgubbe från mot Österrike, Donyell Malen, skulle också få en rejäl revansch. Efter den mindre lyckade insatsen i förra matchen, fick han inleda matchen på bänken. Han skulle emellertid bli inbytt efter halvtidsvilan och tackade för fötroendet genom att avgöra matchen med sitt 2-0 mål knappt 10-minuter från slutet. I det absoluta slutskedet kontrade samme Malen också in 3-0 och Rumänien lyfte på hatten, tackade för sig och ledde sig själva ut genom dörren. Slutet på ytterligare en EM-saga. De orangea fansen får studsa vidare till huvudstaden, där ett hungrigt Turkiet väntar på lördag.