Lagbanner
Kvartsfinallagen rankade: ”De är ju inte pojklagsspelare, utan hyllade fullblodsproffs”

Kvartsfinallagen rankade: ”De är ju inte pojklagsspelare, utan hyllade fullblodsproffs”

Dags att rangordna de åtta kvarvarande lagen i fotbolls-EM. En hittills underhållande turnering, men det finns bekymmersrynkor över de stora lagen frånvaro av prestation.

Vi är redo för kvartsfinaler i EM-slutspelet. Ett slutspel som började alldeles lysande med offensivt och publikfriande spel. Men undan för undan har ett annat fenomen gjort sig till känna. Nämligen att flera av de stora favoriterna gör oss besvikna. Inte på att de inte tar sig vidare från gruppspelet, för det har de flesta gjort. Det är väl endast Italien och kanske Kroatien som misslyckats med det. Men spelet… Det är frustrerande att se storstjärnor i England, Frankrike, Portugal och Belgien prestera en sådan intetsägande fotboll när det ska gälla som mest. 

Men kanske lossnar spelet i kvartsfinalerna? Man kan alltid hoppas. Ett gruppspel handlar ju mer om att överleva. De lag som toppar för tidigt brukar ju inte hålla hela vägen. 

Men låt oss försöka ranka de åtta lag som är kvar. Det blir en avvägning mellan form och nivå på spelarmaterialet.

8. Turkiet
Hittills har Turkiet varit turneringens stora överlevare. De har aldrig sett riktigt imponerande ut och har väl egentligen inte något kanonlag. Men de har det där flytet som exempelvis tog Grekland hela vägen fram till EM-titeln 2004. Inte minst i åttondelen mot Österrike var Turkiet många gånger helt utspelade, men en kombination av effektivitet, hårt arbete och en stor portion tur tog dem vidare. Men de är fortfarande det sämsta laget i kvartsfinalspelet.

7. Portugal
Alla stjärnor till trots, är det ändå så att Ronaldo tar alldeles för mycket utrymme i detta lag. Han ser otajmad ut och tillåts bränna ypperliga frisparkslägen. Tänk om ledarskapet i anfallsspelet istället hade fallit på spelare som Bruno Fernandes och Bernardo Silva? Nu ställer de sig frivilligt i ledet bakom Ronaldo som likt en Karlsson på taket flyger runt och inte lyckas med något, förutom att blåsa upp sin egen storhet och sabba för de andra. Men med det sagt, såg det visserligen inte särskilt bra ut mot Georgien och Slovenien, men de inledde med 2-1 mot ett bra Tjeckien och sedan 3-0 mot Turkiet. Det går aldrig att räkna bort Portugal. 

6. England
Jag minns när vi skulle gå igenom hur elvamannafotboll fungerade i sonens fotbollslag. De fick ställa sig på de olika positionerna och många drabbades sedan av låsningar över hur mycket de fick röra sig och på vilket sätt. Det blev stillastående, en hel del förvirring och lite dåligt självförtroende. Exakt så ser det engelska laget ut i detta EM. Rörelsen är obefintlig och de verkar inte veta vad de ska göra, eller får göra. Dessutom känns de som extremt tyngda av stundens allvar. Här snackar vi inte om pojklagsspelare, utan hyllade fullblodsproffs som dessutom är vana vid press och att vinna stora pokaler. Några få moment av individuell klass av exempelvis Jude Bellingham gör att England fortfarande är kvar i turnerringen. Fortsätter det så här kommer det att gå åt skogen när man möter starkare motstånd. De flesta räknar nog med uttåg redan mot Schweiz, men om de engelska spelarna vaknar till liv, kan de definitivt gå hela vägen. 

5. Nederländerna
Turneringens bubblare, som i åttondelen såg rätt pigga ut. Sista gruppspelsmatchen var visserligen inget att skriva hem om, men det ser ut som att de blir allt bättre. Ronald Koeman börjar få lite ordning på sitt lag. Det finns flera individuellt skickliga spelare som kan avgöra i de flesta sammanhang. De ska dock inte rå på de allra tyngsta lagen, men i en utslagningsmatch kan allt hända.

4. Schweiz
Har sett oerhört stabila ut och kan gå hela vägen till final. Om man bara utgår ifrån vad som skett i detta EM, ska England vara en munsbit. Men vaknar England till liv, så har de bättre spelare på de flesta positioner. Schweiz är dock ett mycket bättre lag, vilket förhoppningsvis kan ge resultat även i slutspelet. 

3. Frankrike
Le Bleus har känts som en enda stor gäspning, men de har så många bra spelare att de utan problem ändå tar sig till kvartsfinal. Men det har definitivt inte slagits några gnistor om dessa världsstjärnor. De är lite som Västtyskland var på 1980-talet. De imponerade sällan, trots många stjärnor, men likafullt stod de ofta på plan när final skulle spelas.

2. Tyskland
Hemmalaget har imponerat. Fart och fläkt, pådrivna av hemmapubliken. De står dock inför svårast möjliga uppgift att redan i kvartsfinalen ställas mot Spanien, som varit turneringens överlägset bäst spelande lag. Men är det något lag som kan besegra Spanien, så är det Die Mannschaft.   

1. Spanien
Det är inget snack om att Spanien varit det bästa laget hittills, möjligtvis i konkurrens med Tyskland. Fantasifullt och underhållande. Det enda som kanske saknas är att de har en tendens att missa väl många chanser. Ett par av matcherna borde de ha stängt betydligt tidigare än vid slutsignalen. Men när de sätter fart med sitt makalösa tremannaanfall bestående av Lamine Yamal, Alvaro Morata och Nico Williams, är det en fröjd för fotbollsögat. De har dessutom EM:s bäste mittfältare i form av Rodri som står för stabilitet och - framförallt - vinnarinstinkt.

Problemet med en ranking av detta slag är ju att den inte tar hänsyn till slutspelsträdet. Exempelvis kommer ettan eller tvåan på listan att åka ut i kvartsfinalen. Och så är det som vanligt i dessa stora turneringar - samtliga lag i kvartsfinalerna har möjlighet att ta sig hela vägen. Det har historien visat. Gång på gång. Så se upp för Turkiet, Portugal och England.
  

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-07-04 12:45:00
Author

Fler artiklar om EM -24