Lagbanner
Frankrikes magiska fyrkant

Frankrikes magiska fyrkant

Frankrike spelade hem EM 1984 med en elegans som var ovanlig i europeisk landslagsfotboll på 1980-talet. Och allt styrdes av en magisk fyrkant på mittfältet.

Med sina nio mål kan det verka som om Michel Platini vann turneringen nästan på egen hand, men i verkligheten var han en del av ett mittfält som är bland det finaste Frankrike såväl som världsfotbollen någonsin har skådat. 

Entré 1982

De presenterade sig redan i VM 1982. Michel Platini, Alain Giresse och Jean Tigana. I ett VM där det svängde rejält kring ett skönspelande Brasilien. Zico, Falcao, Toninho Cerezo och Socrates gått till historien som det kanske mest kreativa mittfältet i modern tid. Och med all rätt. Men i samma turnering fanns även den franska trion som definitivt matchade brassarna. Frankrike gick dessutom längre och blev utslagna först i semifinalen mot Västtyskland efter förlängning i en tillställning som än idag räknas till VM:s stora klassiker. 

Mittfältgeniet - Michel Platini

När så EM på hemmaplan närmar sig i juni 1984 är Frankrike redo. Och inte bara redo, de är beslutsamma och fast övertygade om att denna gång är pokalen deras. Laget var för bra för att misslyckas, särskilt med Juventus store stjärna – Europas mest beundrade fotbollsspelare – Michel Platini.

En beundran som kanske inte alltid motsvarade hans popularitet i omklädningsrummet. Det sades att Platini kunde vara både nyckfull och aggressiv gentemot lagkamraterna. På någon sekund förvandlades avväpnande charm till raseri. Dessutom följt av egenskapen att aldrig glömma en oförrätt.  I förbundskapten Michel Hidalgos Frankrike sägs Platini ha styrt både det ena och det andra. Även utanför fotbollsplan. Men på plan var han en magiker.

Carré Magique (The Magic Square)

Under VM 1982 kamperade en viss Bernard Genghini ihop med Platini, Giresse och Tigana. I ett VM där magiska frisparkar gjorde sitt intåg i världsfotbollen stod kanske Genghini för det allra vackraste. Mot Österrike skruvade han bollen i närmaste krysset så att att målvakten sprang in i stolpen. Genghinis prestation blir än mer imponerande med tanke på att Michel Platini kanske var världens främste frisparksläggare. 

Alain Giresse var en liten mittfältare med ett oerhört stort spel i sig. Playmakern blev tvåa i Ballon d ´Or 1982. Intelligens, snabbhet och skicklighet sammanfattar den begåvade Giresse ganska så precist. Det skulle bli 47 landskamper för Frankrike. I Bordeaux bildade han mittfält tillsammans med Jean Tigana. Outtröttligt och med ständig fart i fötterna kompletterade Tigana Giresse såsom den mer defensive av de två. Den som kunde täcka stora ytor och var en lysande box-to-box-mittfältare. En äkta lagspelare som skulle göra 52 landskamper. 

Den fjärde i den berömda magiska fyrkanten blev Paris Saint-Germains Luiz Fernandez. I hela 60 landskamper skulle han ta det defensiva ansvaret på mittfältet med den äran. Kanske den som i egenskap av spelare fått minst uppmärksamhet av begåvningarna på det franska mittfältet, men ack så viktig för laget.

Om 1982 varit en förövning, skulle EM 1984 bli lite av en defilering i konsten att vinna ett stort mästerskap. Men det är en annan historia.

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-07-01 11:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24