Lagbanner
Möten vi minns: England-Spanien i EM 1996

Möten vi minns: England-Spanien i EM 1996

Trots att både Spanien och England är konstanter i EM-sammanhang måste man gå tillbaka till kvartsfinalen i EM 1996 för att hitta det senaste mötet mellan dagens kombattanter.

I det snålspelade EM 1996 kom det kanske inte som någon större överraskning att fyra av sju slutspelsmatcher gick till straffläggning. Kvartsfinalen mellan England och Spanien var en av dessa. Spanien hade under 120 minuter under långa stunder spelat ut England. Ett tekniskt skickligt spanskt lag, anfört av Kiko och Javier Manjarín i offensiven, lyckades flera gånger spela sig igenom Englands tröga defensiv och komma till flera frilägen. Spanjorerna hade bland annat tre mål bortdömda för offside! England å andra sidan skapade majoriteten av sina farligheter från fasta situationer. 0-0 stod sig dock matchen igenom.

I straffläggningen fick England direkt fördel efter att den normalt så säkre Fernando Hierro missade Spaniens första straff efter att Alan Shearer skjutit Englands första straff i mål. Efter att England gjort mål på sina efterföljande straffar och Nadal missat Spaniens fjärde straff var saken klar. Den mest minnesvärda straffen stod dock Barcelonas Guillermo Amor, vars kyliga straff kanske kan ses som en föregångare till den typen straff som nu blivit allt vanligare.

För England väntade semifinal mot Tyskland. En match som också den gick till straffsparkar och där utgången i en straffsparkstävling väl sällan har varit så given. Den matchen skulle också bli det sista framträdandet på den stora landslagsscenen för Paul Gascoigne, David Platt och Stuart Pearce.

För Spaniens del blev det ytterligare en turnering där man inte nådde längre än till kvartsfinal. Två år tidigare hade man snöpligt åkt ur VM mot Italien efter att Julio Salinas missat ett friläge i slutet av matchen vid ställningen 1-1. Samme Salinas gjorde i EM 1996 sina sista framträdanden i den spanska landslagströjan. Den fina tekniska fotboll som spanjorerna visade upp låg däremot till stor del till grund för att Spanien nämndes som en av favoriterna inför VM 1998 i Frankrike.
 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-07-14 15:15:00
Author

Fler artiklar om EM -24