Lagbanner
Panelsamtal efter åttondelsfinalerna: ”Var kanske ingen större skräll”

Panelsamtal efter åttondelsfinalerna: ”Var kanske ingen större skräll”

EM-redaktionen har på nytt samlats för ett panelsamtal. Den här gången pratar redaktionen om aktuella frågor och funderingar efter åttondelsfinalerna.

Åttondelsfinalerna är över. Vilken var den största skrällen skulle ni säga?

Per Malmqvist Stolt:
Turkiet. Tycker de var klasser sämre än Österrike, vars ineffektivitet blev deras fall. 

Oskar Almswik:
Det som överraskat mig mest är att folk inte verkar ha något vidare konsekvenstänk. Turkisk spelare gör fascistisk målfirande, österrikiska fans sjunger högerextrema ramsor. Och Jude Belighams målfirande kanske inte var så moget. 

Gustav Hjorth Tegman:
Schweiz gör en riktigt bra match mot Italien. Med tanke på hur båda lagen har sett ut både i kvalgrupp och nu i slutspelet så var det kanske ingen stor skräll. Fast många trodde nog ändå att italienarna skulle höja sig ett snäpp i en åttondelsfinal.

Carl Bengtsson:
Svårt att inte säga Turkiet. De har så här långt stått för flera riktigt ”turkiska” insatser med öppna spjäll åt båda håll. Mot Österrike hade de maximal utdelning.

Den stora snackisen i matchen mellan Tyskland och Danmark var, förutom regnet, tåspetsen som var offside vid Danmarks mål. Vad säger du om den situationen och matchen i sig?

Per Malmqvist Stolt:

Jag lider med Danmark och Joachim Andersen, som dessutom åkte på en straff emot sig bara några minuter senare, vilket blev matchavgörande. Men en tåspets är en tåspets. Tekniken gör att offside inte handlar om bedömning och sannolikhet längre, utan exakthet. Däremot kan jag tycka att man ska fundera lite över hur handsregeln ska bedömas, men då handlar det ju om att justera i regelboken. Domsluten var korrekta. 

Gustav Hjorth Tegman:
Precis som Per är inne på så hjälper oss tekniken idag att avgöra huruvida det faktiskt är offside eller inte, så jag tycker inte att det finns så mycket att säga om just det. Eloge till Danmark som står upp väldigt bra mot tyskarna och de är alltså millimeter ifrån att kanske till och med få till ett annat resultat. 

Carl Bengtsson:
Jag är en varm anhängare av VAR då det gör fotbollen mer rättvis och mindre chans- och slumpartat. Jag minns hur det såg ut innan VAR infördes, då vart och vartannat anfall och mål felaktigt vinkades av för offside. Med anledning av VAR:s genomslag tycker jag dock att det vore på tiden att man modifierade och uppdaterade offsideregeln. Utifrån rådande regelverk var det rätt att döma bort Danmarks mål.

Förra mästerskapets guldmedaljörer är alltså ute redan innan kvartsfinalerna. Italienarna har inte varit nådiga i sin kritik mot spelarna och Spalletti. Vad säger du om deras insats?

Per Malmqvist Stolt:

Med italienska mått mätt är den för dålig, men lagbygget är inte så starkt och man behöver nog ta sig en rejäl funderare på hur man långsiktigt ska komma tillbaka till att bli ett Italien som alltid finns med i slutskedet av turneringar. Tycker dessutom att man förr i världen hade ett extremt tryggt grundspel i form av varianter på catenaccion, som satt i ryggmärgen och gjorde att alla italienska upplagor blev svårspelade, oavsett manskap på plan. Det där finns inte kvar idag. 

Gustav Hjorth Tegman:
Det var ett Italien utan stora profiler och som hade svårigheter bara att ta sig vidare till EM-slutspelet, så jag är inte förvånad över att man åker ut redan i åttondelen. De gör ingen bra insats och fungerar inte bra ihop som lag. En spelare som Barella är fullständigt vital för sitt klubblag och vi har sett honom dominera mittfältet i serie A under flera års tid men i landslaget går han inte riktigt att känna igen. Hemma i Inter leder han dessutom sina mannar framåt men i Gli Azzurri har det saknats en stor, uttalad ledare. 
Italienska klubblag gör bra ifrån sig i Europa men en del lag saknar nästan helt italienska spelare i sina startelvor. Ta AC Milan som exempel. De har endast en i form av Calabria på högerbacken och många ser honom som den sämsta spelaren i laget. 
Sedan måste man rikta ett stort frågetecken till Spalletti, jag menar, förutom en scudetto har han faktiskt inte vunnit några stora titlar och då har han ändå varit med i väldigt många år nu. 

Carl Bengtsson:
Jag tycker varken att laget eller tränaren är bättre än så här. Spalletti vann visserligen ligan men var dessförinnan rejält impopulär i Neapel för sitt arbete. Annars är det bara att titta på spelartruppen, där många nyckelspelare har klubbadresser som Genoa, Bologna och Torino. Detta kan jämföras med hur det såg ut i slutet av 90-talet och början av 00-talet när i stort sett alla spelare var storstjärnor i Milan, Inter, Juventus etc.

Fortfarande viss kritik mot Southgate och England, men något mindre efter att man till slut tog sig till kvartsfinal. Vad säger du om deras åttondelsfinal? Tar det slut i kvartsfinalen eller vaknar England nu?

Per Malmqvist Stolt:
Den frågan känns nästan omöjlig att svara på. Har de tagit sig så här långt med hjälp av en så pass usel insats, så kan ju allt hända om de får fart på spelet. Å andra sidan ser Schweiz riktigt stabila ut, så här måste Southgate få sina stjärnor att höja sig flera nivåer. Skulle inte förvåna mig om de går vidare och Schweiz går samma öde till mötes som Österrike, det vill säga två riktigt positiva inslag i turneringen som vore värda att gå långt. Men åker England ut efter ännu en usel insats, ja, då blir det inte nådigt med kritik och Southgate lär få lämna sitt uppdrag. 

Gustav Hjorth Tegman:
Jag tycker att de gör en helt okej match mot ett svårspelat och oerhört motiverat Slovakien men de måste börja spela rakare och med ett högre tempo. Snabbt upp med bollen till Bellingham och så mycket rörelse hos yttrarna, så Jude kan fördela bollen ut på kanterna och så fyller man på med spelare bakifrån. Engelsmännen har alltid spelat som bäst när de har dragit upp tempot, nu har de verkligen också kvaliteten att spela på det sättet.

Carl Bengtsson:
Sett till vad lagen har presterat hittills torde Schweiz slå ut England. Med det sagt tror jag England slår ut Schweiz, utan att för den sakens skull behöva spela speciellt bra. Tipset baserar jag på att England har spelare inte minst offensivt av en helt annan kaliber än Schweiz.

På fredag drar alltså kvartsfinalerna igång. Vilken match ser du mest fram emot?

Per Malmqvist Stolt:
Ditt svar: Spanien mot Tyskland. Det blir inte bättre än så. Har alla förutsättningar att bli en riktig klassiker.

Gustav Hjorth Tegman:
Det är roliga matcher varav Spanien mot Tyskland kan ses som en tidig finalmatch. Laget som vinner den tar nog också hem hela turneringen till slut. 

Carl Bengtsson:
Jag måste ändå säga Tyskland-Spanien. Den som vinner där tror jag står som slutsegrare. Den kvartsfinal där utgången på förhand känns mest given är Nederländerna-Turkiet. 
 

SvenskaFans.com2024-07-05 17:15:00

Fler artiklar om EM -24