Lagbanner
Spanien-redaktionen inför finalen: ”Ser La Roja som favoriter”

Spanien-redaktionen inför finalen: ”Ser La Roja som favoriter”

Det har blivit dags för EM-final mellan Spanien och England. Vi kollade med finallagens redaktioner om läget inför matchen. Först ut Spanien-redaktionens Daniel Jakobsson.

Två snabba mål vände matchen mot Frankrike. Vad säger du om semifinalen?
Att Spanien gjorde vad som krävdes för att slå ett ganska undermåligt Frankrike. Det kanske är hårt att säga om ett lag som Frankrike som faktiskt tog sig till semifinal men i sanningens namn undrade nog många vad de gjorde där. Spanien gjorde långt ifrån sin bästa insats i turneringen mot fransoserna men såg stabila ut över lag. Särskilt det defensiva blocket med Laporte, Nacho, Rodri och Fabián Ruíz imponerade på mig mot Les Bleus.

Samtliga matcher med Spanien i turneringen har på ett eller annat sätt varit underhållande, så även matchen mot Frankrike. Didier Deschamps försökte stänga ytorna och göra livet svårt för Morata och Olmo i mitten men La Rojas starkaste offensiva vapen har ju faktiskt varit på kanterna i särskilt Nico Williams men även i Lamine Yamal. Den sistnämnde stal förstås med rätta alla rubriker efter matchen men Nico hade, inför semifinalen, varit lagets kanske bästa spelare efter Rodri och Fabián Ruíz.

Många har hyllat Luis de la Fuente för hans sätt att vilja spela fotboll. Vad säger du om hyllningarna och om hans framtid?
Det är någonting särskilt med Luis de la Fuente. När han tog över rollen som förbundskapten var det nog många (jag själv inklusive) som såg honom som en form av språngbräda inför nästa stora managernamn som skulle kliva in. Ungefär som ett mellanår för en klubb. Under Luis de la Fuentes ledning har Spanien inte varit det possessiongalna lag som man varit i tidigare upplagor. La Selección har stundom till och med låtit motståndarna styra spelet, vilket inte alls varit tänkbart tidigare i samma utsträckning. Det har varit mer pragmatiskt och stabilt än på länge.

I detta ska läsaren också förstå att Spanien faktiskt vann Nations League förra sommaren så det borde inte vara någon större överraskning att laget går bra även i detta EM, trots att många tvivlade inför turneringen. Min gissning är att han stannar kvar ett bra tag till, oavsett resultat mot England. Han har vågat låta mängder av unga spelare få debutera när andra förmodligen hade avvaktat. Han verkar ha en bra relation till spelarna och har högt förtroende inom förbundet. En uppskattad förbundskapten som förtjänar hyllningar, trots att han sällan nämns i samband med framgångarna just nu.

Vad blir viktigt i finalen för att Spanien ska lyckas ta guld?
Det absolut viktigaste för Spanien i finalen är att fortsätta spela precis så som de har gjort hittills. Mittenblocket som jag tidigare nämnde behöver fortsätta begränsa de ytor som finns mellan backlinje och mittfältet, då får Jude Bellingham, Phil Foden och Harry Kane det tufft där framme. Jesús Navas hade det ganska tufft mot Kylian Mbappé och är väl möjligen ett frågetecken till finalen. Där lär han, om jag förstår Englands lag rätt, ställas mot Kieran Trippier. Navas värderar jag betydligt mycket högre än Trippier så möjligen att de la Fuente vill nyttja Navas snabbhet för att störa Trippier.

Framåt finns det många alternativ och Spanien har visat hur flexibla de kan vara beroende på hur matchen ser ut. Många fyller på i boxen när inlägg krävs, yttrarna är snabba och tekniska och kan utmana på egen hand, Morata är kraftfull och pålitlig i boxen (när han är på humör) och Dani Olmo hittar ytor som sätter skräck i motståndarna. Om Spanien spelar så som de har gjort under turneringen kommer man att städa av England, det är jag säker på. Stäng ytorna, nyttja kanterna och ös på så kommer britterna att få vänta ytterligare några år på framgång.
 
Hur går snacket i Spanien inför finalen? Tror folk på guld?
Absolut. Spanjorerna var ganska timida och försiktiga inför turneringen men redan innan turneringen talade Luis de la Fuente om att Spanien bör ses som en favorit och det har de sannerligen bevisat. Sedan gruppspelet har medierna varit betydligt mer optimistiska än inför mästerskapet och efter att ha städat av nationer som Italien, Kroatien, Tyskland och Frankrike på vägen till finalen går det inte att se Spanien som någonting annat än favoriter mot England. England har kravlat sig till final mot nationer som Sverige spelar jämnt med. Dessutom har britterna haft, särskilt i semifinalen, tur med domslut och ingen domare har lyckats syna de brittiska svandyken under turneringen. Där måste Spanien se ut. En liten fis eller vindpust kan fälla Kane, Foden, Saka och Bellingham. De grabbarna är gjorda av porslin. Så ja, det är klart att saker kan påverka men majoriteten av de spanska supportrarna ser La Roja som favoriter till guldet.
 
Slutligen: hur slutar finalen?
Inför turneringen tippade jag att Spanien skulle vinna EM på förlängning med ett mål strax inför den avgörande straffsparksläggningen. Dock hade jag fått det till, utifrån mitt tips, att den matchen skulle spelas mot Portugal. Nu blev det ingen heliberisk final utan vi får nöja oss med tråkiga England. Jag vill inte heller stå kvar med att Spanien vinner på förlängning, jag säger att de vinner under ordinarie tid. 2-0 till Spanien efter mål av Dani Olmo och Àlvaro Morata.


 

SvenskaFans.com2024-07-14 13:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24