Lagbanner

Throwback to Euro 2000: Ytterligare ett spanskt fiasko

När Spanien ställs mot Frankrike i den första EM-semifinalen är det ett möte mellan några av de verkliga giganterna. Den här artikeln blickar tillbaka till kvartsfinalen lagen emellan år 2000.

Inför EM 2000 var förväntningarna på Spanien som vanligt höga. Sedan misslyckandet i VM två år tidigare hade nya stjärnan Raúl tagit ytterligare kliv medan spelare som Michel Salgado och Iván Helguera tillkommit. Alla tre hade varit tongivande i sina respektive lag som bara några veckor tidigare spelat final i Champions League. Noterbart är att centerforwarden Fernando Morientes, som bara några veckor innan turneringen började, hade gjort mål i Champions League-finalen, var petad från Spaniens trupp!

Därutöver kom bärande spelare som Santiago Cañizares och Gaizka Mendieta från det Valencia som tagit Europa med storm och gått hela vägen till Champions League-final. Tillsammans med Raúl var Mendieta den spelare som på förhand gav spanjorerna hopp om att kunna bryta den dystra mästerskapssviten.

På tränarbänken hade Javier Clemente, som fått gå i efterdyningarna av fiaskot i Frankrike-VM, ersatts av före detta storspelaren och Real Madrid-ikonen José Antonio Camacho. Om Clemente ansågs ha företrätt Barcelona-falangen ansågs Camacho av naturliga skäl ha ett gott öga till spelarna från Real. Från det gamla gardet, när rivaliteten hade varit som mest påtaglig, fanns fortfarande Real Madrid-ikonen Fernando Hierro och Barcelonatrion Abelardo, ’Pep’ Guardiola och Sergi Barjuán.

Om det spanska landslaget tidigare präglats av en total dominans av spelare från Real Madrid och Barcelona var denna upplaga annorlunda. Det var därför på många sätt ett nytt Spanien som ställde upp i Europamästerskapet 2000 och att startspelare hade klubbadresser som Real Bétis, Real Sociedad och Zaragoza var ingenting ovanligt.

Trots en på förhand enkel grupp hade Spanien med nöd och näppe tagit sig vidare från gruppspelet efter en minst sagt dramatisk match mot Jugoslavien i den sista omgången. Spanien behövde vinna men låg ändå tills långt in på tilläggstiden under med 3-2. Mendieta gjorde 3-3 med en av sina patenterade straffsparkar innan Alfonso Pérez avgjorde med matchens sista spark. Ett mål som tog Spanien vidare till kvartsfinal mot Frankrike.

I kvartsfinalen tog Frankrike ledningen genom en frispark av Zidane innan Spanien kvitterade på ytterligare en patenterad straff utförd av Mendieta. När alla gick och väntade på halvtidsvilan gjorde Youri Djorkaeff 2-1 till Frankrike, vilket också kom att stå sig. Det matchen kanske mest kom att bli ihågkommen för är dramatiken som utspelade sig alldeles i slutminuterna. Spanien hade i ett desperat försök att nå kvittering flyttat upp mittbacken och lagkaptenen Abelardo i anfallet. I en tilltrasslad situation revs Abelardo ned av den franska målvakten Barthez, varpå domaren pekade på straffpunkten. Med ordinarie straffskytten Mendieta utbytt klev Raúl fram – och sköt över. Spaniens förhoppningar om en succéartad turnering var därmed över.

Istället för ett trendbrott blev det ytterligare en i raden av misslyckade spanska mästerskap. Uttåget innebar också att Barcelona-trion Abelardo, Guardiola och Sergi liksom Alfonso Pérez hade spelat sina sista matcher på den stora landslagsscenen.

 

 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-07-09 16:01:00
Author

Fler artiklar om EM -24