Lagbanner
Throwback to Euro '96: Stjärnsmällen på Wembley

Throwback to Euro '96: Stjärnsmällen på Wembley

Trots att både England och Nederländerna varit konstanter i EM-turneringar måste man gå tillbaka ändå till EM 1996 för att hitta det senaste mötet lagen emellan. Många spelare som senare skulle komma att utgöra stommen i respektive lag gjorde då sina första framträdanden på den stora landslagsscenen.

När de båda lagen möttes i den sista gruppspelsomgången stod både England och Holland på fyra poäng. För engelsmännen räckte en poäng för att säkra gruppsegern. Engelsmännen skulle dock, inför sin hemmapublik, ge ett ungt nederländskt lag en rejäl kölhalning.

EM 1996 var turneringen då flera framtida stöttepelare som David Seaman, Gary Neville, Paul Ince, Teddy Sheringham och Sol Campbell gjorde sina mästerskapsdebuter. Att debuten i ett mästerskap hade dröjt så pass länge för flera av dem kan till viss del förklaras av att England missat VM 1994. Noterbart är att både Seaman och Sheringham hunnit passera 30-strecket innan de deltog i sitt första mästerskap! (Seaman var dock uttagen som tredjemålvakt till VM 1990, men tvingades lämna återbud på grund av skada).

För Nederländernas del var det året efter Ajax Champions League-triumf. Hela åtta spelare (nio med Frank de Boer, som tvingades tacka nej på grund av skada) som vunnit Champions League året innan ingick i den holländska truppen. Av dessa var det då bara Seedorf som gått vidare utomlands. Flera av spelarna skulle dock senare komma att återförenas i Barcelona, där Louis van Gaal kom att etablera sin holländska koloni. Under några år i slutet av 90-talet återfanns inte mindre än sju spelare från EM-laget 1996 i Barcelona (Frank de Boer medräknad).

Majoriteten av spelarna som hämtades från Ajax gjorde i EM 1996 sina mästerskapsdebuter. Edwin van der Sar var visserligen med i truppen till VM 1994, men fick då stå tillbaka för Ed de Goey. Michael Reiziger, Clarence Seedorf, Jaap Stam, Edgar Davids, Patrick Kluivert och Philip Cocu gjorde däremot alla sina första mästerskap. Samtliga dessa kom att utgöra konstanter i framtida holländska lag.

I matchen hade Nederländerna inte mycket att sätta emot hemmanationen England. Vid underläge 0-4 var laget ute ur turneringen eftersom konkurrenten Skottland samtidigt ledde mot Schweiz med 1-0, vilket tog skottarna vidare på bättre målskillnad. Den då 20-årige Kluivert klev då in i handlingen genom att göra ett reduceringsmål som tog Nederländerna vidare i kraft av flera gjorda mål än Skottland. I allt annat var lagen oskiljaktiga.

Resan för Nederländerna tog emellertid slut redan i nästa omgång, i ett straffsparksavgörande mot Frankrike. Straffsparkar skulle, som så många andra gånger, också bli Englands fall. I semifinalen mot Tyskland var dagens förbundskapten Southgate den ende spelare som missade sin straff. En straffmiss som kom att förfölja honom under resten av hans karriär.
 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-07-10 17:01:06
Author

Fler artiklar om EM -24