Lagbanner
Turneringens topplista: ”Upplevde sina dödsryckningar”

Turneringens topplista: ”Upplevde sina dödsryckningar”

Det finns en hel del bra och dåligt att lyfta från mästerskapet. Här kommer EM-redaktionerna med sina "turneringens..."

Namn: Carl Bengtsson

 

Turneringens….
Bästa spelare: Dani Olmo, som förutom bra spel också gjort mål i alla matcher i slutspelet från sin position på mittfältet.

 

Snyggaste mål: Jude Bellinghams mål mot Slovakien sett till utförande och betydelse.

 

Största överraskning: Att flera lag, som Österrike, Schweiz och Turkiet har bjudit på en offensiv fotboll.

 

Stora glädjeämne: Att supporterkulturen med stora fanskaror var tillbaka. Rent fotbollsmässigt får det bli att Spanien återigen står för en offensiv, vägvinnande fotboll.

 

Största besvikelse: Portugal, Kroatien och Belgien. I Kroatiens och Belgiens fall var det kanske inte så oväntat då Kroatien hade ett lag där många spelares bäst före-datum sedan länge gått ut medan Belgiens gyllene generation upplevde sina dödsryckningar.

 

Stora genombrott: Svårt att inte säga Lamine Yamal.

 

Bästa supportrar: Nederländerna och Turkiet

 

Mest minnesvärda: När mittbacken Merih Demiral gjorde två mål i kvartsfinalen och sedan såg till att bli avstängd i kvartsfinalen. 

 

Största snackis: Tillämpningen av VAR och det oproportionerligt hårda straff som ofta blir följden därav. Jag är för VAR eftersom det för fotbollen mer rättvis och inte som tidigare då korrekta mål felaktigt kunde dömas bort. För att VAR ska användas på ett effektivt sätt behöver man dock se över en del regler.

 

Bästa match: Det har varit många sevärda matcher men om jag plocka ut en så väljer jag Österrike-Turkiet för intensiteten och dramatiken.

 

 

Namn: Per Malmqvist Stolt
Turneringens….

 

Bästa spelare: Rodri (Spanien), en spelare som bär sitt lag av magiska talanger.

 

Snyggaste mål: Jude Bellinghams makalösa mål mot Slovakien har egentligen allt. Inte minst eftersom detta konstmål gjordes i ett så avgörande läge.

 

Största överraskning: Georgien visade verkligen att de hörde hemma i ett slutspel. 

 

Stora glädjeämne: Svårt att inte säga Spanien som spelat så fin fotboll.

 

Största besvikelse: Belgien är nog den största av flera besvikelser. 

 

Stora genombrott: Lamine Yamal (Spanien). Går ju inte att säga någon annan, även om konkurrensen var oerhört hård denna gång. Tänker på andra genombrott som Arda Guler.

 

Bästa supportrar: Skottland. Alltid Skottland. De har ett aldrig sinande gott humör, trots att deras lag sällan - eller aldrig - levererar i mästerskap. Men hela EM har varit en enda lång publikfest, där många har utmärkt sig på ett positivt sätt.

 

Mest minnesvärda: Ollie Watkins avgörande i semifinalen mot Nederländerna. Inte lika snyggt som Jude Bellinghams mål, men just då satt man framför tv:n och försökte greppa att detta så kritiserade England faktiskt är i EM-final.

 

Största snackis: Den där jäkla masken som Kylian Mbappé drogs med. Därefter en enda lång tävling om att på olika sätt såga Englands spelare och förbundskapten. 

 

Bästa match: Spanien - Tyskland. En match på absolut toppnivå av världsklasspelare.

 

 

Namn: Jacob Seiberlich
Turneringens….

 

Bästa spelare: Fabian Ruiz 
Tyvärr tycker jag att det sammanfattar mästerskapet, det har varit kollektivt snarare än individer och den individen som stuckit ut mest är Fabian Ruiz, men någon James 2014-prestation har det inte varit.  

Snyggaste mål: Arda Gülers 2-1 mål mot Georgien
Var kluven mellan Stancius ledningsmål mot Ukraina och Gülers 2-1 mål mot Georgien. Tillslut landade jag ändå i Gülers mål. Snacka om att presentera sig på den stora scenen. En raket från planens minsta spelare. 

Största överraskning: Spanien
Klart många visste att de var duktiga, men att de nästan skulle promenera hem mästerskapet trodde man inte. Speciellt inte med ett ytterpar som är 16 respektive 21 år gamla. 

Stora glädjeämne: Minskningen av U-länder fotbollsmässigt 
Idag kan EM:s sämsta lag besegra drakarna, varje match blev en rejäl kamp. 

Största besvikelse: Mbappe x Frankrike
Måste väl ändå vara Frankrike med Mbappe i spetsen. Vakuumet Messi och Ronaldo har lämnat på den stora scenen har resulterat i att namnen som Vinicius och Bellingham som bollats upp inte känns rätt. Men Mbappe känns som den sista superstjärnan och att han lämnar mästerskapet mållös, även med den brutna näsan i beaktning, är under all kritik. Frankrikes matcher har varit en snarkfest och det är skönt att de är ute. 

Stora genombrott: Georges Mikautaudze
Klart man kan lyfta många, men de flesta hade ju faktiskt koll på Yamal och Simons. Jag tror inte ens Frankrike-vurmarna hade koll på denna talang, som åkte ur Ligue 1 med Metz. 3 mål och 1 assist på 4 matcher för lilla Georgien. Han ryktas självklart till större klubbar nu, mest nyligen anrika West Ham.  

Bästa supportrar: Det är klart att det bara går att svara Skottarna, alla vi skulle vilja döda för att stå där med en kilt och en säckpipa. Sen tycker jag att turkarna bör lyftas, de dominerade särskilt i slutspelet. 

Mest minnesvärda: Mikel Merinos avgörande 
I den 119:e matchminuten skickade han med sitt varv runt hörnflaggan, Toni Kroos till ålderdomshemmet och Tyskland ut med huvudet före ur mästerskapet. En fantastisk nick var det också!

Största snackis: Ronaldo, Ronaldo och Ronaldo. 
Ja, hans mentala breakdown mot Slovenien är bilder som redan nu är historiska och tyvärr för Ronaldo så kommer det att ligga honom i fatet i diskussionerna om de bästa spelarna någonsin. När Zidane totalt tappade huvudet och lämnade fotbollen gjorde han det med huvudet högt och den “exiten” var nästan ett värdigt avslut. Det var inte Ronaldos. 

Bästa match: Rumänien-Ukraina 3-0
Rent kvalitativt är det förstås Tyskland-Spanien, men matchen jag tyckte var mäktigast var nog ändå Rumäniens totala slakt av Ukraina. Den var så oväntad och det var också matchen jag tyckte att spelarna och fansen tände igång varandra mest. Det påminde om när mitt Stockholmslag var nere och mötte ett lag från Skåne när vi var små. Rumänerna såg dubbelt så stora ut som Ukrainarna. 



Namn: Armin Firouzbakhsh
Turneringens….

Bästa spelare: Fabian Ruiz.
Denna spanska centrala mittfältare har gjort precis allt rätt. Han har haft fantastiska passningar, otrolig bollkontroll och bland annat väldigt bra dribblingar. Han har kontrollerat detta spanska underhållande lag. 

Snyggaste mål: Jude Bellinghams mål mot Slovakien. 
Det där målet som Bellingham gjorde mot Slovakien hade allt. En cykelspark i sista minuten, precis innan England var på väg till ett stort fiasko.  

Största överraskning: Georgien. 
Jag trodde det var ett mirakel att ens Georgien nådde EM, men de lyckades även nå åttondelsfinal. De spelade smart fotboll, extremt defensivt med farliga kontringar. Förutom Georgien så överraskade även andra länder som Österrike, Turkiet och Rumänien mig. 

Stora glädjeämne: Spanien.
Spanien bjöd på vacker, brutal och underhållande fotboll. Som en neutral tittare njöt jag av att se Spanien spela fotboll. 

Största besvikelse: Belgien. 
Jag visste innan EM att Belgiens svaga försvar skulle stoppa dem från att vinna EM, men jag hade mer förväntningar än så. Förutom Belgien måste jag också säga att Polen var en stor besvikelse. 

Stora genombrott: Marc Guehi. 
Många undrade inför EM 2024 vem som skulle få spela tillsammans med John Stones i Englands backlinje, och det var Marc Guehi, som har gjort ett fantastiskt jobb. Guehi har varit väldigt stabil och har löst alla defensiva problem som England har haft den senaste tiden.

Bästa supportrar: Turkarna. 
Turkiet är en fotbollstokig nation, och är ju känd för “the Big Three” av Istanbul, nämligen de tre klubbarna Galatasaray, Fenerbahçe och Besiktas, som är kända för sina supportrar. De turkiska supportrarna under EM 2024 har varit helt otroliga och har verkligen stöttat sitt lag under matcherna. 

Mest minnesvärda: Christian Eriksens mål mot Slovenien. 
När Eriksen gjorde mål mot Slovenien i Danmarks första match under EM 2024, skrev många tidningar att: “Tre år efter att han fick hjärtstopp i EM 2020/2021, lyckades Eriksen göra mål i EM 2024.”

Största snackis: Cristiano Ronaldo
Vi snackar ju om en av tidernas bästa spelare, som genom åren alltid varit på topp. Men under denna sommar har Ronaldo varit ett frågetecken, då han under stora delar av EM varit ganska osynlig men också att han har haft mentala breakdown. 

Bästa match: Tyskland mot Spanien i kvartsfinalen.
Fram till kvartsfinalen var Tyskland och Spanien de absolut bästa lagen, och många ville se dessa två lag spela mot varandra i finalen. Men när de spelade i kvartsfinalen så var det en mycket jämn och spännande match, det var ju trots allt två lag med många världsklasspelare. Spanien lyckades vinna i slutminuterna av tilläggstiden efter ett avgörande av Mikel Merino.

 

SvenskaFans.com2024-07-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24