Alania Vladikavkaz - ytterligare en i raden av klubbar i behov av en rysk-ukrainsk liga
Valerij Gazzajev

Alania Vladikavkaz - ytterligare en i raden av klubbar i behov av en rysk-ukrainsk liga

De var det enda lag förutom Spartak Moskva som vann en ligatitel i Ryssland under 90-talet. Idag är Alania Vladikavkaz en klubb på ruinens brant och ingen vet ifall man ens kommer att existera efter årsskiftet.

Att mindre klubbar har problem med ekonomin i Ryssland är inget nytt. Men Alanias ekonomiska kris är svårare att förklara. I slutet av 2012 skrev man på ett sponsoravtal med RysHydro som skulle finansiera klubben de kommande åren. För att rädda kvar laget i högsta serien värvades nästan en helt ny startelva in under vinteruppehållet och på pappret var det en del starka namn, som t.ex. Royston Drenthe. Men resultaten uteblev och Alania rasade ur den högsta serien. Och problemen slutade inte där. De c:a 350 miljoner kronorna som Alania skulle erhålla från RysHydro dök aldrig upp. Anledningen var en klausul i sponsoravtalet som sa att Alania bara har rätt till pengarna ifall man spelar i högsta serien. Ett av de märkligaste sponsoravtal som skrivits. 
Konsekvensen blev, naturligtvis, att Alania omedelbart fick ekonomiska bekymmer. Truppen var fortfarande fylld av spelare med rätt stora kontrakt och med nästan inga inkomster började det tidigt i höstas spekuleras om klubbens framtid. Sportsligt gjorde man det ändå bra och i skrivande stund ligger klubben på uppflyttningsplats i Division 1, men det är tveksamt ifall man kommer till spel efter nyår. 

Spelarna har inte fått ut sina löner på nästan tre månader - vilket ledde till att klubbens bästa målskytt, Tamas Priskin, lämnade i Oktober. Men det skulle bli ännu värre. Inför den sista omgången innan vinteruppehållet kom beskedet från klubben att man inte hade råd att flyga till bortamatchen mot Luch Vladivostok. Resan var för lång och för dyr, så Alania tvingades lämna W.O och tillskrevs en 0-3 förlust. Det vittnar om något hur dålig ekonomin är i klubben och då inga nya investerare tycks vara intresserade talar det mesta för att Alania går i konkurs de närmsta veckorna. 
Eftersom det är Ryssland vi pratar om är nyheten om att en klubb upphör att existera inget konstigt. Men Alania är inte som t.ex. FK Moskva eller Saturn. Det här är en klubb som har en stark förankring i sin region och som historiskt sätt är relativt framgångsrik. När Alania vann titeln 1995 gjorde man det med 15 spelare som var födda i Vladikavkaz och under titelåret hade man ett publiksnitt på c:a 33000 åskådare per match. Under fjolårssäsongen när klubben låg på nedflyttningsplats i nästan 30 omgångar var det enbart när storlagen kom på besök som arenan fylldes. Men trots det lockade man ändå närmare 13000 åskådare per match i snitt. 
Till skillnad från andra klubbar från de södra regionerna som t.ex. Anzji & Terek - har Alania lyckats skapa en mer tydlig identitet och i startelvorna återfinns oftast flertalet spelare som kommer från Nordossetien. 

***
När man diskuterar den dåliga ekonomin i mindre ryska klubbar år 2013 är det omöjligt att inte komma tillbaka till idén om en gemensam rysk/ukrainsk liga. Den kopplingen blir inte svagare då Alanias president, Valerij Gazzajev, också är utsedd till ordförande för kommittén som driver projektet om en ny liga. Det innebär inte att Gazzajev har sådär jättemycket att säga till om då det i mångt och mycket är Gazprom som sjösatt projektet. Men Gazzajev är ett stort namn i Ryssland och har vunnit ligatitlar både som spelare och tränare. Han var också tränare för det CSKA som vann Uefacupen 2005. 
I hans roll som ordförande för den gemensamma ligan har hans viktigaste uppgift varit att övertyga de ukrainska lagen att hoppa på projektet. Precis som i Ryssland har även mindre klubbar i Ukraina problem med ekonomin vilket bl.a. ledde till att Arsenal Kiev gick i konkurs tidigare i höstas. I somras tackade två mindre lag nej till att bli uppflyttade då de helt enkelt inte hade ekonomin för att spela i högsta serien. 

Och den svaga ekonomiska ställningen präglar de mindre klubbarna. En gemensam liga med den enorma prispott som tillkommer skulle naturligtvis lösa problemen. Åtminstone på kort sikt.
För tittar man på hur de ryska och ukrainska topplagen tjänar pengar så är det i mångt och mycket via oligarker eller stora företag. Det finns ett par undantag och klubbar som t.ex. Zenit, Spartak eller Sjaktar skulle klara sig bra även utan denna hjälp. Men risken är att om Financial Fair Play drivs igenom med full kraft - då kommer ännu fler klubbar i de forna Sovjetländerna att kollapsa. För tv-pengarna är låga., biljettintäkterna minimala hos många lag och när det kommer till souvenirförsäljning är det bara ett fåtal klubbar i Ryssland & Ukraina som faktiskt drar in pengar på det området. 
I den situationen som Alania (och många andra klubbar) befinner sig i, kommer förslaget om en Rysk/Ukrainskliga som en skänk från ovan. Även om Alania inte skulle garanteras en plats i högsta serien skulle man ändå inkluderas i “familjen” vilket skulle lösa alla ekonomiska bekymmer. 
Utöver prispengarna skulle en gemensam liga innebära större tv-avtal och enligt Gazzajev, enorma sponsorpengar från företag även utanför Ryssland och Ukraina som meddelat sitt intresse. 
Med flera anrika klubbar i en svag ekonomisk sits är en hopslagning utav de ryska och ukrainska ligorna den kanske enda utvägen? 

Skulle Alania sluta att existera skulle det ge stora konsekvenser för ungdomarna i regionen. Alan Dzagojev, en av många spelare som fostrats i klubben, förklarade situationen bäst i samband med att klubbens ekonomiska bekymmer offentliggjordes.
- Jag växte upp i regionen och jag vet vad Alania betyder för invånarna. Om klubben försvinner kommer tusentalet små barn förlora sin dröm om att en gång få representera klubben. Och tiotusentals människor kommer att förlora sitt favoritlag. 

Alania kan naturligtvis medvetet välja att gå i konkurs och sen starta om i Division 3 under en ny ledning och ny struktur. Men det skulle skicka ännu en signal om hur dåligt ställt det är hos lag som inte har ett Gazprom, Lukoil eller RZD som backar upp dem ekonomiskt. Ryska klubbar är generellt dåliga på att dra in pengar från biljettförsäljning och souvenirer, vilket beror mycket på de usla tv-avtal som förbundet gång efter gång förhandlar fram samt den låga standarden på arenorna som inte lockar marginalåskådarna. Det sistnämnda håller på att lösa sig inför VM 2018 och kommer göra mycket positivt för landets fotboll. Men det är, med några undantag, enbart storklubbarna som kommer att gynnas. 
Sedan 2010 har Zjemtjuzjina-Sotji, Saturn & FK Moskva tvingats dra sig ur ligaspel p.g.a. dålig ekonomi. Tom Tomsk klarade sig mirakulöst ur samma situation för ett par år sedan och vad som hände med Anzji är välkänt. 
De största lagen i Ryssland och Ukraina kommer att klara av krav från Financial Fair Play. Men för de mindre lagen kommer det antagligen bara göra så att klyftan växer ännu mer. En gemensam liga med sin enorma prispott skulle lösa alla ekonomiska problem. Och för en klubb som Alania kan det vara ett sista hopp om överlevnad.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2013-12-04 15:41:00
Author

Fler artiklar om Ryssland