Malmö, förbered er för att ta fram guldhattarna – nu kommer guldet!

Malmö, förbered er för att ta fram guldhattarna – nu kommer guldet!

Malmö FF står nu på randen av att krönas som Allsvenska mästare, och supportrarna kan börja förbereda sig på att plocka fram guldhattarna. Med en seger mot Västerås kommer guldet äntligen att vara säkrat. Men vad är det som har tagit dem hit?

Malmö FFs väg mot Allsvenska-guldet  har präglats av deras högintensiva och strukturerade press, som systematiskt försvagat motståndarna. Under Henrik Rydströms ledarskap, där han har förändrat spelidén från tidigare säsonger, har laget implementerat en taktik som kombinerar aggressivt presspel med snabba återerövringar och ett vertikalt anfallsspel, vilket gör dem till den mest dominanta kraften i serien.



Malmö har byggt upp sitt presspel på en stark grund av positionsdisciplin och tydlig kommunikation, något som Rydström implementerat för att maximera lagets defensiva effektivitet.

Varje spelare har en specifik roll i hur pressen ska utföras, med en taktisk balans mellan man-orienterad press och zonmarkering. Bollförande spelare isoleras snabbt, ofta med understöd av två lagkamrater i närheten, vilket tvingar motståndaren att spela under stress och ofta in i centrala ytor där Malmö skapar numerärt överläge.



Enligt statistiken har Malmö lyckats vinna tillbaka bollen i offensiva zoner 28 % av fallen, vilket är en hög siffra i jämförelse med andra topplag i Allsvenskan. Genom att pressa motståndarna djupt in på deras egen planhalva har Malmö inte bara återerövrat bollen utan också skapat gynnsamma målchanser.



I matchen mot Djurgården (4-0), ett praktexempel på deras press, vann Malmö bollen 10 gånger inom motståndarnas sista tredjedel. Detta ledde till tre farliga målchanser, där två resulterade i mål genom snabb distribution efter bollvinst. Pontus Jansson och Lasse Berg Johnsen var särskilt framträdande i dessa situationer, där Jansson ofta klev upp från sin mittbacksposition för att bryta spelet och sätta igång en snabb omställning.

Efter att ha vunnit bollen i högt pressat läge övergår Malmö snabbt till ett vertikalt spel med korta och precisa passningar. Det mest anmärkningsvärda är deras snabba bollförflyttning, där de ofta går från att återerövra bollen till att skapa en målchans inom några få passningar.

Malmö genomsnittliga bollinnehav ligger på 63.2 %, vilket visar hur de kontrollerar matcherna, men en stor del av deras farligaste anfall kommer från omställningar snarare än långa uppbyggnadsfaser. Ett utmärkt exempel är deras 5-0-seger mot AIK, där fyra av målen kom till efter snabba omställningar i press-situationer. I dessa situationer var Isaac Kiese Thelin och Sebastian Nanasi (som nu spelar i Strasbourg) särskilt effektiva, då de snabbt kunde utnyttja ytorna som uppstod bakom AIK
linjer. 

Varför Malmö presspel är så effektivt

Bollvinster i offensiva zoner: 28 % av bollvinsterna sker i den sista tredjedelen av planen,vilket är markant högre än exempelvis Djurgårdens 18 % och Hammarbys 20 %.

Mål per match: 2.31 mål per match, varav en stor andel direkt härstammar från deras presspel.

Passningsprecis i pressade lägen: Malmö har en imponerande 86.9 % passningsprecishet trots att många av deras passningar sker i stressade lägen efter bollvinst.

Vunna tacklingar: Laget vinner 52.6 % av sina tacklingar, vilket är en indikator på hur effektivt de vinner bollen tillbaka, särskilt i defensivt organiserade situationer.

Om vi jämför Malmö FF med andra topplag utifrån dessa statistikområden kan vi tydligt se hur Malmö sticker ut på flera fronter. Deras höga målproduktion, effektiva presspel och starka passningsprecision under press gör dem särskilt framstående. Även när det gäller defensiva prestationer som vunna tacklingar och återvunna bollar är Malmö i topp, vilket förstärker bilden av ett välbalanserat och dominerande lag.







En viktig taktisk komponent är hur spelare som Lasse Berg Johnsen och Busanello bidrar till att upprätthålla pressen. Berg Johnsen är ofta den som pressar först och triggar pressfällan, medan Busanello positionerar sig för att plocka upp andra bollar och snabbt distribuera vidare. Dessa två spelare har sammanlagt stått för 71 återerövringar och 8 målgivande passningar, vilket visar på deras dubbla roller i Malmös taktik – både som bollvinnare och speluppläggare.

Henrik Rydströms Malmö har utvecklat ett smart sätt att neutralisera motståndarnas anfall, särskilt genom att överbelasta centrala ytor när bollen är på väg att vändas. När motståndarna försöker byta kant för att öppna upp spelet har Malmö skickligt kunnat pressa bollen från centrala zoner ut mot kanterna, där wingbacks som Jens Stryger Larsen och Busanello har stängt ner ytorna. Detta gör det oerhört svårt för motståndarna att hitta rytm i sitt spel.

Exempel:
I oavgjorda matchen mot Värnamo (1-1) visade Malmö sin taktiska disciplin när Värnamo försökte överbelasta Malmös vänsterkant. Trots Värnamos försök att skapa numerära överlägen lyckades Malmö vid flera tillfällen återta bollen och kontra snabbt, vilket visar hur presspelet inte bara syftar till bollvinst utan också som ett defensivt vapen för att neutralisera motståndarens styrkor.

Utmärkande spelare i pressen?

Isaac Kiese Thelin: Hans press från forwardspositionen är ovärderlig för Malmö. Med 15 mål är han lagets främsta målskytt, men det är också hans intensitet i presspelet som gör honom så viktig. Han är ofta den som startar pressen på motståndarens mittbackar, vilket tvingar dem till misstag.

Pontus Jansson: Som kapten har Jansson varit ledaren i att organisera pressen från sin mittbacksposition. Hans förmåga att kliva upp och bryta passningar är vital, och hans positionsspel förhindrar ofta motståndarlaget från att spela sig ur pressen.



Malmös presspel har varit nyckeln till deras framgång 2024. Genom ett välkoordinerat och disciplinerat system där spelarna stänger av ytor och tvingar fram felpassningar har de skapat många målchanser och dominanta segrar. Med denna taktik, kombinerat med statistiskt överlägsenhet i bollvinster och omställningar

Malmö FF står på tröskeln till att säkra Allsvenskan-guldet, och medan lagets kollektiva styrka har burit dem genom en utmanande säsong, är det de enskilda spelarna som har stått för de avgörande prestationerna.

Varje spelare har sin egen roll att spela, och det är just deras individuella kvaliteter som gör Malmö till favoriter inför den sista matchen mot Västerås.

Här är en djupare titt på några av de nyckelspelare vars prestationer har varit avgörande – och som kommer vara skillnaden mellan framgång och misslyckande när guldet ska säkras. Det finns många fler att nämna, som Sergio Peña, Jens Stryger Larsen och flera andra, men vi kommer att fokusera på dessa för nu



Isaac Kiese Thelin 

Isaac Kiese Thelin är den sortens anfallare som alla lag drömmer om – klinisk, stark i boxen och med ett sinne för att dyka upp i rätt läge vid precis rätt tidpunkt. Under säsongen har han stått för 15 mål på 22 matcher, vilket gör honom till en av Allsvenskans mest effektiva målskyttar. Men det är inte bara hans målproduktion som gör honom unik – han är också en viktig del av Malmös presspel, där hans intensiva löpningar sätter press på motståndarnas backlinje och tvingar fram misstag.

Kiese Thelin har en närmast orubblig förmåga att hantera pressen i avgörande lägen. Han har visat detta flera gånger genom säsongen, inte minst genom sina fyra nickmål som ofta kommit när matcherna stått och vägt.

Hans styrka i luftrummet och fysiska närvaro gör honom svår att markera, men det är hans intelligens i rörelsemönstren som gör honom farligast. Kiese Thelin vet precis när han ska göra sin löpning för att komma först till inlägg och hur han kan skapa utrymme för sina medspelare.

Mot ett Västerås som sannolikt kommer att backa hem och försvara djupt, kommer hans förmåga att röra sig i trånga utrymmen och sätta press på försvarslinjen vara helt avgörande. Malmö vet att om Kiese Thelin får en chans, kommer han att ta den.



Erik Botheim 

Erik Botheim har varit mer än bara en målskytt för Malmö FF. Med 12 mål och 6 assist har han kombinerat avslutsförmåga med en kreativ roll som playmaker i offensiven. Botheim är den typen av anfallare som trivs i att vara länken mellan mittfält och anfall. Hans spelintelligens och förmåga att skapa chanser för sina medspelare har gett Malmö en oförutsägbar dimension framåt.

Botheims positionering och rörelsemönster har gjort honom till en mardröm för försvarare. Han är ofta den som drar isär försvarslinjen med sina löpningar, vilket öppnar upp ytor för andra som Kiese Thelin att utnyttja. Hans 1,4 nyckelpassningar per match vittnar om en spelare som inte bara är intresserad av att göra mål själv, utan också sätta upp sina lagkamrater för framgång.

I den kommande matchen mot Västerås kommer Botheims förmåga att läsa spelet och skapa lägen vara ovärderlig, särskilt mot ett kompakt försvar.



Pontus Jansson 

Pontus Jansson är den obestridliga ledaren i Malmös försvarslinje. Med 1,6 brytningar per match och en imponerande duellstatistik där han vunnit 72% av sina dueller, är det ingen överraskning att Malmö har släppt in minst mål i hela Allsvenskan. Janssons ledarskap på planen sträcker sig långt bortom hans fysiska attribut. Han är en defensiv general som organiserar laget, och hans förmåga att läsa spelet gör att Malmö kan pressa högre och med större självförtroende.

Janssons närvaro gör att Malmö kan försvara högt upp i banan, vilket ger laget större kontroll över matcherna. Hans 3,2 vunna luftdueller per match ger ytterligare en dimension till hans spel, särskilt vid defensiva fasta situationer, där han ständigt är den som vinner bollarna och rensar undan farliga lägen.

I en avgörande match som denna kommer Jansson vara den stabila kraften som Malmö förlitar sig på för att hålla tätt bakåt, och hans ledarskap kommer vara avgörande för att säkerställa att laget behåller sin defensiva disciplin under press.



Hugo Bolin 

Hugo Bolin har varit en av de stora överraskningarna denna säsong. Trots sin unga ålder har han levererat åtta mål på 11 starter, och hans instinkt för att dyka upp i avgörande lägen har varit en frälsning för Malmö i flera matcher. Det som gör Bolin så speciell är hans mångsidighet. Han kan spela både centralt och på kanten, vilket gör honom svår att läsa för motståndarna.

Hans förmåga att skapa något ur ingenting, genom skarpa dribblingar eller överraskande skott, har gett Malmö ytterligare en dimension i sitt anfallsspel.

Bolin är dessutom en spelare som inte räds att ta ansvar, vilket hans 0,69 mål per match visar. Hans unga ålder till trots, visar han en mognad på planen som gör att han ofta tar rätt beslut i pressade lägen.

Mot Västerås kan hans förmåga att göra det oväntade och bryta dödlägen mycket väl vara tungan på vågen.



Johan Dahlin 

Malmös defensiva stabilitet har till stor del byggt på Johan Dahlins trygga spel mellan stolparna. Med 10 hållna nollor på 18 matcher och en räddningsprocent på 76%, har Dahlin visat sig vara en av Allsvenskans bästa målvakter. Hans förmåga att rädda laget i pressade lägen, och hans lugn under svåra matcher, har gett Malmö en enorm trygghet bakåt.

Dahlins styrka ligger inte bara i hans reflexer, utan också i hans positionering. Han är alltid rätt placerad, vilket gör att han ofta kan avvärja farliga skott utan att behöva göra spektakulära räddningar.

När Malmö ställs inför sin sista utmaning för säsongen, kommer Dahlin att vara den sista utposten som motståndarna måste övervinna – och det har visat sig vara en svår uppgift.



Anders Christiansen 

Trots att Anders Christiansen har brottats med skador under säsongen, har han varit en ovärderlig pjäs när han varit tillgänglig. Med 5 mål och 1 assist på 16 matcher, har han visat att han kan bidra både som playmaker och avslutare. Christiansen är dock mer än bara statistik. Han är hjärtat i Malmös mittfält och är den som dikterar tempot i matcherna. Hans 34 bollkontakter per match visar hur central han är för lagets speluppbyggnad.

Hans spelintelligens gör att han ofta hittar lösningar där andra ser hinder. Han är den som kan bryta igenom motståndarnas försvar med en genial passning eller en välplacerad löpning in i boxen. Med 1,3 nyckelpassningar per match är han en spelare som ständigt hotar, och i en avgörande match som den mot Västerås kan hans erfarenhet och taktiska skicklighet bli helt avgörande.



Taha Ali 

Taha Ali har under säsongen utvecklats till en nyckelspelare från bänken, där han som supersub har tillfört ny energi och kreativitet i offensiven. Trots att han bara startat 12 av sina 25 matcher har han visat sig vara en spelare som kan göra skillnad när han hoppar in. Ali har 4 assist och skapar konstant farligheter med sina dribblingar och sin fart – han har i snitt 0,8 dribblingar per match och vinner 50% av sina dueller.

Det är den typen av explosivitet som kan förändra en matchbild, särskilt när Malmö söker en öppning i motståndarnas försvar.
Taha Alis 38 bollkontakter per match och förmåga att hitta ytor mellan lagdelarna gör honom till en perfekt spelare att slänga in när Malmö behöver ett avgörande mål.

Han har trots sina begränsade minuter visat prov på stor kreativitet och hans instinkt att skapa chanser kan bli avgörande, särskilt om Malmö skulle behöva bryta ner Västerås i slutskedet av matchen.

Malmö FF går in i sin sista match med en kombination av erfarenhet, ledarskap och ungdomlig explosivitet. Spelare som Isaac Kiese Thelin, Erik Botheim, Pontus Jansson, Hugo Bolin, Johan Dahlin, Anders Christiansen och Taha Ali har alla en viktig roll att spela när guldet står på spel. Särskilt viktigt blir att neutralisera Västerås snabba omställningar, där spelare som Saidi och Offia kan utnyttja ytorna bakom Malmös höga press.

Om Malmö lyckas hålla sin taktiska disciplin och skapa målchanser från återerövringar i presspelet, är det sannolikt att guldet säkras. Med Taha Ali som joker från bänken kan Malmö få den sista gnistan av kreativitet och fart som kan avgöra matchen

Malmö FFs sista match mot Västerås är en kamp mellan två verkligt olika världar. På ena sidan står Malmö, som kan ta hem guldet och kröna en stark säsong. På andra sidan, ett Västerås som kämpar för sin överlevnad i Allsvenskan – en förening vars existens på högsta nivån hänger på en skör tråd. Detta skapar en unik dynamik där pressen inte bara kommer från spelet på planen, utan också från de emotionella insatserna för båda lagen.



För Malmö handlar det om att behålla sitt lugn och disciplin, men också att inte underskatta Västerås desperation. Henrik Rydström har under säsongen visat att han kan hantera pressen, och en av hans styrkor är att anpassa lagets press och bolltempo beroende på matchens karaktär.

Malmö är kända för sitt höga presspel där lagets mittfältare i kombination med synkad backlinje , som Lasse Berg Johnsen och Pontus Jansson, spelar en avgörande roll i att vinna tillbaka bollen tidigt. Mot ett lag som Västerås, som har problem med bollinnehavet och ofta slarvar i uppspelen, kommer detta kunna bli en avgörande faktor. Malmö kan skapa kaos genom att sätta press på Västerås backlinje, vilket tvingar fram misstag i farliga zoner.

Potentiell fallgrop? Om Malmö pressar för högt och blir ivriga att bryta dödläget tidigt, finns risken att Västerås lyckas med en snabb omställning. Västerås styrka i kontringsspelet, med spelare som Abdelrahman Saidi, kan då utnyttja de ytor som Malmö lämnar bakom sin press.

Malmö har under säsongen visat att de är mästare på att kontrollera spelet centralt. Västerås kommer sannolikt att stänga ner ytor centralt och tvinga Malmö ut på kanterna. Malmö måste då visa upp sin flexibilitet i anfallet, där både Botheim och  Kiese Thelin kan röra sig mellan linjerna och skapa kaos genom att dra isär försvaret.

Fälla? Om Malmö låter sig bli alltför ensidiga och fokuserar för mycket på ett centralt spel kan Västerås försvarare, särskilt Frédéric Nsabiyumva, lättare organisera sig och täcka av farliga ytor. Malmö måste kombinera snabbt kantspel med centrala genombrott för att behålla sin oförutsägbarhet.



För Västerås är detta inte bara en fotbollsmatch; det är deras sista chans att säkra överlevnad. Kalle Karlsson måste sätta upp en strategi som balanserar försiktighet och effektivitet. Laget kommer sannolikt att spela defensivt och satsa på snabba omställningar.

 Västerås måste stå emot Malmös attacker genom att ligga lågt och täcka av farliga ytor, speciellt centralt där Malmö gärna anfaller. Västerås defensiva struktur har varit bräcklig under säsongen, men i matcher där de lyckats hålla sin formation, som mot GAIS och Göteborg, har de kunnat frustrera motståndet.

Fallgrop?Om Västerås blir för passiva och sjunker för djupt, kommer Malmö få tid och utrymme att hitta sina rytmer. Malmös styrka ligger i deras förmåga att bryta ner sådana lag genom snabbt kortpassningsspel och snabba vändningar. För Västerås gäller det att vara aktiva i sitt försvar och pressa bollhållaren i rätt lägen, inte bara stå och vänta.

Nyckeln för Västerås kommer att vara att straffa Malmö på kontringar. Spelare som Henry Offia och Abdelrahman Saidi är snabba och kan utnyttja Malmös höga backlinje om de får rätt boll i djupled. Ett av Västerås främsta vapen är deras förmåga att vinna tillbaka bollen och snabbt slå djupledspassningar till sina anfallare.

Risk? Om Västerås inte lyckas med dessa omställningar och tappar bollen i fel lägen, kommer de att bli sårbara för Malmös omställningsspel. Malmö har visat under hela säsongen att de kan vända snabbt från försvar till anfall, och med spelare som Erik Botheim i boxen kan de göra mål från nästan ingenstans.

Denna match kommer att präglas av två olika psykologiska spel. Malmö går in med möjligheten att säkra guldet, vilket innebär en press att leverera och inte släppa greppet om titeln. Samtidigt kämpar Västerås för sin överlevnad, och desperation kan vara en kraft som gör dem farliga, trots att de på pappret är det svagare laget. Västerås har inget att förlora, och det gör dem oförutsägbara.

Malmö har fördelen på alla sätt – bättre form, bättre spelare, bättre system – men i matcher där en klubb kämpar för överlevnad är allt möjligt. Här handlar det om att hålla nerverna i styr och inte låta känslorna ta över för snabbt. Malmö behöver spela sitt spel och kontrollera matchen från första stund, medan Västerås måste slå till snabbt och effektivt för att ha en chans.

Kampen mellan guld och överlevnad skapar en laddad atmosfär!



Malmö FFs väg mot guld är inte bara en fråga om spelartalang och taktisk briljans. En av de mest centrala delarna i klubbens framgång är de engagerade supportrarna som alltid står bakom laget, oavsett om det är på hemmaplan eller bortaplan. Men hur stor påverkan har dessa supportrar egentligen haft, och hur kan vi mäta deras betydelse med statistik och djupare analys?

Malmö FFs supportrar, eller "MFF-familjen", är kända för sin intensiva närvaro, och de har en märkbar påverkan på lagets prestationer. Ett exempel på detta är en unik analys av bortastatistiken över de senaste säsongerna. Trots att bortaplan vanligtvis innebär större utmaningar för de flesta lag, har Malmö en bortavinstprocent på 67 % när de möter lag med större publiksiffror än genomsnittet i Allsvenskan. Detta tyder på att Malmö-supportrarna inte bara reser i stora skaror, utan även har en direkt inverkan på resultatet.

Statistik visar också att Malmö FF har en 12 % högre chans att göra ett mål efter 60minuten i bortamatcher där supportrarna är fler än 600. Det indikerar att stödet från läktaren fungerar som en energikick i avgörande slutskeden av matcherna. Detta går i linje med vad flera spelare har uttryckt – att när de hör sina supportrar på bortaplan ger det en extra skjuts när energin börjar sina.



Pressen från supportrarna – en välsignelse eller en börda?

Med så hängivna supportrar följer naturligtvis också en enorm press. Malmö FF har dock visat att de ofta klarar av att hantera förväntningarna. En intressant detalj är att laget, under de senaste fem säsongerna, har haft en vinstprocent på över 75 % i matcher som spelats efter en förlust, vilket är ett tecken på deras förmåga att studsa tillbaka under pressade situationer. Dessutom har laget i dessa matcher haft en högre andel mål som kommer från fasta situationer, vilket ofta är en indikation på ett lag som är taktiskt disciplinerade och mentalt starka.

En annan faktor som kan kopplas till supportrarnas press och förväntningar är Malmös spelstil under matcher där de jagar ett resultat. Under Henrik Rydströms tid har laget snittat 63 % bollinnehav i matcher där de legat under med ett mål, vilket visar deras förmåga att hålla sig lugna och metodiska, snarare än att bli stressade och gå bort sig i jakten på en kvittering. Denna taktiska mognad och mentalitet är avgörande när pressen från supportrar och media intensifieras.

Malmö FFs förmåga att leverera i de stora matcherna har blivit en del av klubbens DNA. En fascinerande statistik är att laget, sedan 2010, har vunnit 85 % av sina sista tre hemmamatcher under en guldstrid, vilket är den högsta siffran av alla lag i Allsvenskan. Under dessa matcher har de dessutom gjort fler mål under den sista kvarten (minut 75-90) än i någon annan fas av matcherna, vilket tyder på deras förmåga att avgöra när det verkligen gäller.

En ytterligare kuriositet är att Malmö FFs spelare löper i genomsnitt 8 % längre per match under de sista fem omgångarna av säsongen, jämfört med hela säsongen i stort. Det kan ses som ett bevis på hur både den fysiska och mentala energin maxas när guldet närmar sig – en kombination av spelarnas vilja och supportrarnas ständiga närvaro.

Supportrarnas betydelse för Malmö FFs framgångar kan inte underskattas. Genom att vara den 12spelaren, även på bortaplan, skapar de en miljö där laget växer sig starkare under press. Kombinationen av taktisk disciplin, mental styrka och supportrarnas intensiva stöd har gjort att Malmö gång på gång kan hantera pressen från omvärlden och leverera när det gäller som mest.



Malmö FF har under hela säsongen systematiskt byggt upp förutsättningarna för att vara i toppform vid säsongens avgörande stunder. Genom noggrant planerade taktiska upplägg från Henrik Rydström och en imponerande kollektiv disciplin, har laget lyckats skapa en stabil grund för att nå sina mål. Varje enskild spelare har klivit fram vid rätt tidpunkt och visat den mentala styrkan som krävs för att klara av pressen i täta matcher.

Det är genom dessa faktorer – taktisk briljans, individuell spets och en stark laganda – som Malmö nu står på randen till att säkra guldet. Supportrarna kan med rätta börja förbereda sig för att fira, då allt pekar på att Malmö FF kommer att fullborda sin resa och krönas till Allsvenska mästare.

Källförteckning

Wyscout. Match- och spelardata 
Opta. Spelarstatistik och analys för Allsvenskan
StatsBomb. Avancerad statistik för försvarare i Allsvenskan.
Malmö FF Officiella hemsida. Information om klubbens matcher, taktik och spelare.
Västerås SK Fotboll Officiella hemsida. Matchrapporter och nyheter om laget.
Allsvenskan Officiella hemsida. Matcher, resultat och statistik för Allsvenskan.
Nacsport Video Analysis. Teknologi och analysverktyg för fotboll.
Catapult Sports. Teknologi och data för fotbollsanalys.
Flashscore. Livescore och statistik för Allsvenskan.
Fotbollskanalen. Nyheter och analyser för svensk fotboll och Allsvenskan.
Svenska Fotbollsförbundet. Officiell hemsida för svensk fotboll.


 

Armin Gogicgogic10@gmail.com@G93Lion2024-10-12 18:46:00
Author

Fler artiklar om Analysrummet

”Bara för du debuterade för Bayern är du inte given här” – Pavlovic: Europas Nästa Stora Mittfältsstjärna som Serbien Förlorade
Dansken som tog över Sverige: Var JDT ett sista val eller en framtidslösning?