Arenasituationen i fokus inför Moskvas största derby
Spartaks kortsida under ett av många derbyn som spelats på Luzjniki

Arenasituationen i fokus inför Moskvas största derby

I vanliga fall är det ett derby som garanterar publiksiffror mellan 50-60000 åskådare. På lördag blir det max 18000 då Moskva i dagsläget står utan arenor som är stora nog att göra Östeuropas största derby rättvisa.

Arenasituation i Moskva har under hösten varit ett hett samtalsämne. Just derbyna mellan CSKA & Spartak har ändå kunnat spelas inför en storpublik då Luzjniki alltid funnits som ett alternativ. Även om den enorma arenan ofta var ödslig och en ganska deprimerande plats när Spartak spelade sina “vanliga” ligamatcher på stadion så förvandlades den, trots sina löparbanor, till en fantastisk plats när Moskvas två största klubbar drabbade samman. 
I år används inte Luzjniki då den ska renoveras inför VM 2018. Men det arbetet ska påbörjas först under 2014 och med den smått bisarra situation som bland annat ledat till att CSKA fått använda fyra olika hemmaarenor under hösten, har många ifrågasatt varför man inte kunde använda Luzjniki även under hösten? Den officiella anledningen har varit att militären nu använder arenan för övningar. Men inte ens de kunde svara på varför man tilldelats Luzjniki. “Fråga fotbollsförbundet” var svaret som kritiska journalister fick när de frågade arméns talesperson om varför man hade flyttat in på nationalarenan. 

Idag finns det två arenor i Moskva som uppfyller kraven för Europacupfotboll. Det är absurt lite med tanke på att det här är en stad med närmare 12 miljoner invånare och innehåller fyra lag vars ambition är att ständigt delta i de olika Europacuperna. Men sett till hur klubbarna och staden skött sina arenafrågor är det inte särskilt överraskande. 
Efter att Ryssland tilldelades VM 2018 blev man helt enkelt tvungna att snabba på arenabyggena. CSKA, Dinamo & Spartak hade alla planer på att bygga nytt, men projekten verkade mer eller minde stå stilla. Det var enbart Lokomotiv Moskva som gjorde slag i saken och fick ihop en modern arena. I år har Spartak fått använda just Lokomotivs stadion som sin temporära hemmaplan, men man räknar med att flytta in på sin nya arena till starten av nästa säsong. 
För de övriga två lagen har projekten tagit betydligt längre tid än väntat. CSKA presenterade sina planer för en ny arena strax efter att klubben vunnit Uefacupen 2005. Två år senare satte bygget igång men av olika skäl har arbetet stannat av och mellan 2009 och 2011 hände ingenting. Nu verkar det ändå som att CSKA ska kunna flytta in på den nya arenan 2015, men till dess får man fortsätta att samsas med Dinamo Moskva. Klubbarna delar i år på Khimki Arena, som ligger i en av huvudstadens förorter. Det stora problemet med stadion är att den är svår att ta sig till, vilket leder till minskade publiksiffror. Dessutom rymmer den enbart 18000 platser och även om den uppfyller de krav som ställs ifrån UEFA är det långt ifrån någon högklassig stadion. 
Ett annat problem med Khimki är att arenapersonalen och klubbarna som använder den verkar vara helt oförmögna att leverera en ordentlig gräsmatta. Dessutom har gräsmattan använts mer än vad den klarar av då förutom Dinamo och CSKA, även Spartak i Europa Leaguekvalet och det ryska U21-landslaget spelat på arenan under hösten. Blandat med mer regn än vanligt var underlaget tillslut så illa att inte bara UEFA utan även det ryska fotbollsförbundet förbjöd lag från att spela till dess att gräset växt ut igen. 
CSKA tvingades flytta derbyt mot Dinamo till Malaja Sportivnaja Arena. En stadion som vanligtvis används som hemmaplan för Lokomotiv Moskvas andralag och med en standard som håller normal Superettanklass. Här spelades alltså ett derby mellan två lag med ambitioner och resurser för att konkurrera om både ligatitel och Champions Leaguespel inför 7000 åskådare då arenan inte kunde ta mer folk. Det innebar att CSKA tvingades neka säsongskortsinnehavare att gå på matchen då det helt enkelt inte fanns platser. År 2013 ska det inte ens vara möjligt i en stad som Moskva, tycker man.

Dessförinnan hade CSKA tagit emot Anzji på Torpedo Moskvas hemmaarena, men planen var i så uselt skick att det nästan var omöjligt att spela fotboll och matchen slutade föga överraskande 0-0. 
Lägg där till att CSKA tvingades flytta sin Champions Leaguematch mot Viktoria Plzen till Sankt Petersburg, då man “glömt bort” att den ordinarie reservarenan i Krasnodar var upptagen av Europa Leaguespel dagen efter. På något sätt lyckades man ändå övertala Uefa om att få genomföra matchen i Sankt Petersburg på onsdagen, trots att Zenit spelade där på tisdagen och på så sätt förhindrade Viktoria Plzen ifrån att dagen före match, genomföra den träning på matcharenan som man har rätt till enligt Uefas regler. Känslan var att Uefa helt enkelt inte längre orkade med allt strul och till slut gav vika för det minst dåliga alternativet. 

Till följd utav arenastrulet har CSKA tappat nästan 3000 åskådare i publiksnitt den här säsongen. Nu kommer snittet förvisso dras upp en del på lördag då derbyt mot Spartak ändå garanterar fullsatte läktare. Men det är viktiga publikintäkter som klubben går miste om på grund av det arena strul som man själva i hög utsträckning är skyldiga till. 

För Spartak Moskva har läget inte varit mycket bättre i år. Man har förvisso kunnat använda Lokomotiv Moskvas hemmarena som är en av landets allra bästa. Men även den gräsmattan tog tillslut så mycket stryk att Lokomotiv helt sonika förbjöd Spartak från att genomföra sin hemmamatch mot Terek Groznyj på arenan. Istället fick Spartak söka en ny spelplats och efter mycket om och men fick klubbledningen den mindre briljanta idén att flytta matchen 200 mil österut - till Jekaterinburg. Nog för att Spartak är landets mest populära lag och lockar folk vart man än kommer i landet. Men flytten innebar att säsongskortsinnehavarna nu har “rånats” på tre av åtta hemmamatcher den här säsongen med tanke på att det ryska förbundet tilldömde Spartak till två hemmamatcher utan publik efter oroligheterna i cupmatchen mot Sjinnik. Som plåster på såren erbjöd Spartak gratis bussresor fram och tillbaks från Jekaterinburg till matchen mot Terek. Buss alltså, inte flyg. Problemet är bara att resan med buss skulle ta ungefär tre dygn fram och tillbaka. Snarare ett hån än någon form av kompensation. 

Med den här bakgrunden är det inte särskilt konstigt varför ryska klubbar, och speciellt Moskvalagen, har svårt att locka marginalåskådare till sina matcher. Produkten blir helt enkelt inte attraktiv nog när planerna är dåliga, hemmaarenor byts ut för varje vecka som går och det egna förbundet vräker ut idiotiska bestraffningar som tomma läktare. Andrej Arsjavin var en av många som gick ut och sågade beslutet att tvinga Spartak spela utan publik, något som sägs ha kostat klubben tiotalet miljoner i förlorade sponsor och publikintäkter.
- Det finns bara förlorare när man stänger läktarna. Hur ska rysk fotboll någonsin bli attraktiv för omvärlden när förbundet dömer ut sådana här straff? Vem gynnar det? Vi försöker skapa en liga som ska locka fler åskådare, det här är definitivt inte rätt väg att gå, sa Arsjavin när han fick reda på att Spartak - Zenit skulle spelas inför tomma läktare. En match som redan var utsåld när straffet offentliggjordes. 

Flera ryska lag pratade högt och stolt om sina arenaplaner när oligarkerna började köpa in sig i klubbarna. Men i väldigt få fall hände det egentligen någonting. Det var först när VM tilldelades landet som det blev lite fart på byggena runt om i landet och frågan är om det ens hade hänt något på arenafronten i huvudstaden ifall FIFA inte gett VM 2018 till Ryssland.
T.ex. utmanades CSKA, Dinamo & Spartak utav den ryska regeringen med att den klubb som snabbast blev färdig med sin arena skulle också få arrangera VM-matcher. Spartak vann den “tävlingen” och nästa säsong kommer klubbens supportrar äntligen få se fotboll på en modern arena som de kan kalla för sin egen. Dessutom borde publiksnittet få en rejäl skjuts uppåt då klubben har fler sympatisörer runt om i Ryssland än någon annan. 

För de övriga två Moskvalagen går det nu ändå framåt på byggfronten. Dinamo har efter mycket om och men nu fått fart på sitt bygge och den nya arenan beräknas stå klar 2016. 
För CSKA är det säsongsstarten 2015 som är det realistiska målet. Det kommer att ge de ryska storlagen ökade möjligheter att dra in mer pengar vid matchdagar och leverera betydligt bättre TV-produktioner än de som är idag.

Publikmässigt kommer CSKA att tappa ungefär 40000 åskådare från ett normalt derby mot Spartak som under vanliga omständigheter hade spelats på Luzjniki och inte på Khimki. Speciellt nu när Spartak i allra högsta grad slåss om guldet och CSKA fått fart på sitt spel igen efter en annars trög höst. Det hade inte varit orealistiskt att tro att den här matchen hade kunnat locka 60-65000 åskådare om den spelats på en arena stor nog för att möta derbyts efterfrågan. Nu kommer siffran att reduceras till 18000 och spelas på en gräsmatta som för mindre än en månad sedan målades med grön färg för att se bättre ut än vad den egentligen var. Det är en tråkig inramning för ett derby som stämningsmässigt överträffar de allra flesta i Europa. Läktarshowen på matcher mellan Spartak och CSKA är ofta utöver det vanliga och även om trycket kommer att vara stort, även om publiksiffran är kraftigt reducerad, förtjänar det här derbyts betydelse mer än Khimki Arena. Men klubbarna och förbundet har bara sig själva att skylla. Med de enorma ekonomiska resurser som finns hos de flesta topplagen i Ryssland borde arenafrågorna ha varit lösta för flera år sedan. Nu räddas man i mångt och mycket av VM 2018 och om det finns någon som undrar om något positivt kan komma från ett VM i Ryssland så är det just att landets fotbollsfans äntligen kommer att få hemmaarenor värda namnet. Och klubbarna kommer att få rättvisa förutsättningar för att verkligen kunna locka till sig publik. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2013-11-22 11:05:00
Author

Fler artiklar om Ryssland