Årets första trupp - Hamšík saknas

Årets första trupp - Hamšík saknas

Kval till VM 2022 på såväl våren som hösten samt ett EM-slutspel däremellan. Vi har ett fullspäckat landslagsår framför oss och går förhoppningsvis mot ljusare tider även inom fotbollen - efter ett år av inställda tävlingar och gapande stolar på våra arenor. Štefan Tarkovic har tagit ut sin första trupp för året, inför de tre stundande VM-kvalmatcherna i slutet av mars - till vilka en omskriven världsstjärna kommer att saknas.

Marek Hamšíks ankomst till IFK Göteborg har säkerligen inte undgått någon. Den största värvningen till fotbollsallsvenskans historia gick i lås i början av förra veckan - men redan efter ett par dagar kom de första svarta rubrikerna. Mittfältsgeneralen klev av en träning och avstod lördagsmötet mot Sirius i Linköping - och nu har klubben gått ut med att storstjärnan blir borta i minst en månad. En vadskada ska ha satt stopp för Hamšík, som dock kan bli aktuell för spel till den allsvenska premiären den 10:e april.

Det är inte bara för Blåvittsupportrarna som Hamšíks absens svider. Slovakien går in i ett viktigt VM-kval och tvingas avverka hela tre matcher på kort tid utan sin stora profil på mitten. Man blir också utan sin playoffhjälte Marek Rodák som har skadat ett finger. Tillbaka i den Tatrabergsprydda dressen är dock Martin Dúbravka. I övrigt ser Štefan Tarkovics första trupp för året ut som följer:

Målvakter
Martin Dúbravka (Newcastle United)
Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava)
Dušan Kuciak (Lechia Gdansk) 

Kommentar: Stabile Dúbravka är äntligen tillbaka och har också välförtjänt återtagit sin plats som etta i Newcastle. En trygg punkt längst bak som gör comeback i ett viktigt skede då Rodák inte är tillgänglig. Dominik Greif och Dušan Kuciak är båda solida backuper, men inte riktigt på den nivån där man kan vinna matcher på egen hand, likt "Heco".

Försvarare
Peter Pekarík (Hertha Berlin)
Lubomír Šatka (Lech Poznan)
Martin Koscelník (Slovan Liberec)
Milan Škriniar (Inter)
Martin Valjent (RCD Mallorca)
Tomáš Hubocan (Omonia Nicosia)
Lukáš Pauschek (ŠK Slovan Bratislava)
Dávid Hancko (Sparta Prag)

Kommentar: Hertha har släppt rutinerade Pekarík till mötet mot Cypern - men inte mer än så, enligt uppgifter. Ett tungt tapp om så blir fallet, samtidigt som dock den tänkte framtida efterträdaren Dávid Hancko är tillbaka i truppen. På mitten bör Martin Valjent göra Milan Škriniar - en kombo som visat sig vara trygga med varandra. Båda visar också upp bra form i sina respektive klubblag. Valjent förlängde nyligen sitt kontrakt med Segundafavoriten Mallorca, vilket uppmärksammades rejält i den spanska kuststaden, medan Škriniar till och med nyligen blev målskytt och hjälte i Serie A-ledande Inter. I övrigt inga större överraskningar på backsidan.

Mittfältare
Ján Greguš (Minnesota United)
Albert Rusnák (Real Salt Lake)
Stanislav Lobotka (SSC Napoli)
Patrik Hrošovský (KRC Genk)
Juraj Kucka (Parma)
Ondrej Duda (1. FC Köln)
Róbert Mak (Ferencváros)
Vladimír Weiss (Slovan Bratislava)
László Bénes (FC Augsburg)
Lukáš Haraslín (Sassuolo)
Jakub Hromada (Slavia Prag)
Tomáš Suslov (FC Groningen)
Matúš Bero (Vitesse)

Kommentar: I Hamšíks frånvaro gäller det att hans vapendragare steppar upp. Juraj Kucka har slipat till formen i Parma, medan till exempel Stanislav Lobotka har det tufft i ett konkurrensstarkt Napoli. Bundesligarepresentanterna på mittfältet, László Bénes och Ondrej Duda, är två pjäser som med stor sannolikhet bara kommer att vara tillgängliga i mötet mot Cypern. Robert Mak har inte riktigt fått igång sitt spel efter att ha blivit friskförklarad från coronaviruset tidigare i år, men fick under helgen göra en halvlek och bidrog där med en målgivande passning. I övrigt är Tomáš Suslov det stora utropstecknet - en talang som verkligen har visat framfötterna i holländska Groningen och som spås en ljus framtid. Ett annat tungt namn är Vladimír Weiss som verkligen visar form i Slovan Bratislava - som rusar mot titeln i slovakiska Fortuna Liga. I det stora hela ett stabilt och intressant mittfält, där förbundskapten Tarkovic förmodligen (och förhoppningsvis) vågar labrorera med de mindre namnkunniga pjäserna i mötet mot Cypern respektive Malta.

Anfallare
Michal Duriš (Omonia Nicosia)
Róbert Boženík (Feyenoord)
Dávid Strelec (ŠK Slovan Bratislava) 

Kommentar: Boženík är äntligen tillbaka efter sin långtidsskada - och är säkerligen hungrig på att återigen bidra till de slovakiska framgångarna. Med sig har han med sig VM-fixaren i Michal Duriš samt en annan talang, David Strelec. 19-åringen har länge förtjänat en chans i landslaget och kan nu äntligen visa upp sig, efter att under en längre tid levererat i Slovandressen.

Redaktörens elva:
Dúbravka - Hancko, Škriniar, Valjent, Hubocan - Kucka, Benes - Weiss, Duda, Rusnák - Boženík 

Tidigare ordinarie som saknas:
+ Marek Hamšík (skadad)
+ Marek Rodák (skadad)

Kommande matcher i VM-kvalet:
24 mars - Cypern, borta
27 mars - Malta, hemma
30 mars - Ryssland, borta

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-03-16 14:30:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM