Årets lag 2014/2015
Årets spelare, Ezequiel Garay

Årets lag 2014/2015

Zenit dominerar när årets lag i den ryska ligan tas ut. Bäst av alla har mittbacken Ezequiel Garay varit som röstats fram till årets spelare av landets största sporttidning (Sport-Express) och det är nog få som skulle säga emot.

Målvakt: Andrej Dikan (Krasnodar)
Det fanns målvakter som släppte in färre mål, men få som räddade så många poäng åt sitt lag som Dikan gjorde under säsongen. Flera straffräddningar och flera avgörande ingripanden som såg till så att Krasnodar gjorde sin bästa säsong i klubbens historia. Speciellt vårsäsongen var imponerande av Dikan som vid 37-års ålder bevisar att vissa målvakter blir bättre med åren.

Högerback: Igor Smolnikov (Zenit)
När han värvades från Krasnodar, sommaren 2013, sågs han som back-up till Alexander Anjukov som varit given på högerbacksplatsen i flera år. Nu skulle ingen komma på att peta Smolnikov som säsongen 2014/2015 hade sitt bästa år i karriären och även blev ordinarie i landslaget. Smolnikov har dominerat högerkanten hela säsongen och med fyra mål är han delad trea i Zenits interna skytteliga. Hans två mål i mötena med Dinamo Moskva bidrog i allra högsta grad till att Zenit vann ligan.

Mittback: Ezequiel Garay (Zenit)
Den mest självskrivna spelaren i det här laget. Från första stund visade Garay att han var en utmärkt värvning. Han har dominerat säsongen igenom och knappt gjort ett misstag under sitt första år i Ryssland. Det har inte spelat någon roll vem som spelat bredvid honom i backlinjen, det har sett lika stabilt ut ändå och framförallt så har Garay gjort de övriga försvararna mycket bättre under sin tid i Zenit. Luis Netos vårsäsong är det starkaste beviset för det.
Garay är, utan tvivel, säsongens bästa spelare i rysk fotboll.

Mittback: Saba Kverkvelia (Rubin)
Den två meter långa mittbacken har haft sin bästa säsong i karriären och var en starkt bidragande orsak till varför Rubin slutade på femte plats. 23-åringen hade antagligen flyttat till någon av landets största klubbar redan nu ifall han haft ett ryskt pass, men då han valde att spela för det georgiska landslaget så räknas han som utlänning i rysk fotboll och med nya, strängare regler kring antalet utlänningar så lär Kverkvelia bli kvar i Rubin tills dess att en större europeisk klubb köper honom. För med den utvecklingen han haft de senaste två åren är det bara en tidsfråga.

Vänsterback: Domenico Criscito (Zenit)
Criscito fick definitivt en nytändning efter att Villas-Boas kom till klubben. Efter ett par säsonger förstörda av skador så var Criscito tillbaka på sin vanliga höga nivå under 2014/2015 och även om han hade en liten formsvacka under sista delen av säsongen råder det inget tvivel om att han är ligans bästa vänsterback.

Defensiv mittfältare: Javi Garcia (Zenit)
Ända sedan Igor Denisov lämnade Zenit så har man letat desperat efter en ersättare i den positionen. 2014 så var sökandet slut när Javi Garcia värvades och spanjoren har inte gjort någon besviken. Hans förmåga att täcka ytor har gett större frihet åt spelare som Axel Witsel och tillsammans med Garay så är Garcia den största anledningen till varför Zenits försvar förbättras så drastiskt den här säsongen. Offensivt har han varit effektiv vid fasta situationer med de två matchvinnande målen borta mot Lokomotiv & CSKA som höjdpunkter.

Central mittfältare: Axel Witsel (Zenit)
Med Villas-Boas som tränare så fick Witsel en mer framskjuten position på Zenits mittfält och tillslut så fick hela Ryssland se storheten i mittfältaren som Zenit betalade närmare 400 miljoner kronor för, sommaren 2012. Under Spallettis ledning fick Witsel främst koncentrera sig på defensiven, vilket han gjorde bra, men när han nu tillåtits gå fram i planen och hjälpa till i offensiven har han blivit en nyckelspelare i Zenit och en av de främsta anledningarna till att klubben tog hem ligaguldet.

Central mittfältare: Roman Jeremenko (CSKA)
Flera ryska klubbar hade Jeremenko under uppsikt när han spelade i Rubin men det var CSKA som lyckades värva honom inför den här säsongen och man kan lugnt konstatera att det blev en succé. Med 13 mål och 6 assist är han ligans näst bästa poänggörare och hans målskörd är extra imponerande då han spelar som mittfältare och inte heller tar straffarna i laget. Hade Jeremenko varit några år yngre hade han antagligen varit på radarn hos större klubbar än CSKA.

Högerforward: Hulk (Zenit)
Hade inte sin spelmässigt bästa vår i klubben och fjolårsässongen var definitivt bättre, men Hulk är fortfarande så pass bra och så effektiv att hans medverkan i ett sånt här lag inte kan ifrågasättas. Med 15 mål vann han skytteligan i Ryssland och med sju assist vinner han också poängligan.

Central forward: Salomon Rondon (Zenit)
Det blir lite märkligt att ta med en spelare som bara startade 17 matcher den här säsongen, men Rondon var ett offer för utlänningsregeln och med 13 gjorda mål på endast 17 starter är han tveklöst ligans bästa "nia". Det råder förvisso ingen större konkurrens efter att Doumbia flyttade till Roma och att Rondon ens kan sluta på delad andraplats i skytteligan ska ses som ett kraftigt underbetyg till övriga forwards i serien. Men man ska inte ta något ifrån Rondon och hade han spelat 25-30 matcher från start hade han antagligen vunnit skytteligan.

Vänsterforward: Quincey Promes (Spartak)
I ett lag som underpresterade från dag 1 så var Promes en av få ljusglimtar. Holländaren hade en strålande vårsäsong och hade det inte varit för honom hade Spartak hamnat betydligt längre ner i tabellen. 13 mål från en kantposition är imponerande och klubbar från större ligor har redan fått upp ögonen för Promes som kan ses som en av få lyckade Spartakvärvningar de senaste säsongerna.

Bänk:
Jurij Lodigin (Zenit), Mario Fernandes (CSKA), Chris Samba (Dinamo), Jan Durica (Lokomotiv), Dmitri Kombarov (Spartak), Jurij Gazinskij (Krasnodar), Magomed Ozdojev (Rubin), Bibras Natcho (CSKA), Mathieu Valbuena (Dinamo), Ahmed Musa (CSKA), Igor Portnijagin (Rubin)

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2015-06-03 13:22:00
Author

Fler artiklar om Ryssland