Bog, Hrvati i pivo #13

Bog, Hrvati i pivo #13

VM i Qatar - myntet med två olika ansikte

VM 2022 avslutades med en historisk match mellan Argentina och Frankrike. En final som hade precis allt - mål, hattrick, dramatik, förlängning och straffsparksläggning! Vad mer kunde vi önska oss? 

Mbappes hattrick blir det första i en VM final sedan 1966! Frankrike hämtade underläge två gånger under matchen. Men det räckte inte hela vägen. Istället blev Messi historisk. Han blev äntligen världens bästa genom tiderna, precis som dom flesta ville ha det. En VM buckla saknades i vitrinskåpet för Lionel och det var alla medvetna om. 

Vi ska inte ta äran från Argentina och Messi. De spelade aggressivt och rakt, kombinerade snyggt fram till varenda mål. Faktum är att man fick lite vind i ryggen tack vare domarinsatsen även i finalen. Sett till hela turneringen har nykrönta VM mästarna tilldelats straffsparkar i fem av sju matcher. 

Argentina toppar nu tabellen med landslag som fått mest tilldelade straffar under ett VM. 
5-Argentina (2022)
4-Nederländerna (1978)
4-Portugal (1966)

Gamla rekord är för att bestigas. 

//

Till argentinske målvakten som gör ett starkt intryck under detta VM! Du är en utmärkt målvakt, men först och främst be om ursäkt till nedan nämnda männen för den ”vackra kulturella” gest du visade upp vid ceremonin av det mest sedda sportevenemanget i världen.

1998 - Fabien Barthez 
2002 - Oliver Kahn 
2006 - Gianluigi Buffon 
2010 - Iker Casillas 
2014 - Manuel Neuer 
2018 - Thibaut Courtois 

Livakovic och marockos målvakt Bono har mer värdighet. Skam att Martinez hamnar på ovan nämnda listan bland alla legendariska målvakter.

Om det hade funnits en skala hur beteendemässigt ett landslag uppförts sig under turneringen, hade Argentina hamnat sist. Noll poäng i Fair-play. Brist på respekt, förutom Scaloni, som behöver hitta på ursäkter efter varje match om sina spelare. Vissa landslag har privilegiet utan att bli bestraffade.

Minnen från VM 2018 när Kroatien besegrade Argentina med hela 3-0. Otamendi skulle sett tre röda kort innan matchen blåstes av. Efter matchen vägrade Messi hälsa på Modric och övriga kroatiska spelare och ändå fortsätter Dalic att upprepa: ”Vi måste vara ödmjuka”


Det säger en hel del om uppfostran.

//

Domarinsatsen och FIFA
Ett bra exempel: Under bronsmatchen kom aldrig en rättvis Robin Hood som tar från de rika och skänker till fattiga. Kroatien mötte inte bara Marocko, vi spelade en match mot FIFA. Det blev istället en av de största stölderna i modern fotbolls historia, när hela världen såg i repris och blev ännu mer övertygade om att det var en straff.

Blir du nersparkad i straffområdet så är det enligt regelboken - straffspark. Den här regeln aktiveras endast om du heter Argentina, Frankrike eller Spanien. Lite sarkasm, eller inte. Sedan VAR infördes, har vi sett märkliga beslut, oftast på bekostnad av den svagaste. 

Ska vi skylla på domaren eller VAR-teamet som inte reagerar på en solklar straffspark? Om domaren Al Jassim hade svårt att bestämma för att peka mot straffpunkten, då borde VAR agerat. 

Solklart bevis på hur FIFA kan manipulera matchresultat. Det är skrämmande! Vad hade hänt om Marocko hade kvitterat strax efter situationen där Gvardiol tacklas ner i straffområdet? Jag hoppas att Pierluigi Colina får kritik för detta. Men vem kommer våga öppna käften? 

Bedrövligt från världens största fotbolls förbund. Det enda man visste i förväg om VM finalen på söndag, var att Argentina skulle tilldelas straff. Och som man hade rätt (texten skrevs 24 timmar innan finalen). 

//

Inte nog är det ett skandal VM som organiserades i Qatar. I ett land som inte har något att göra med fotbollen. Ett fotbollsförbund som har mer med politik att göra än själva sporten. Här funkar det så att fansens ord har ingen betydelse.

Tyvärr är det vi fotbollstokiga som sist kommer in i bilden. Tyvärr är vi alla tillsammans en ändtarm - rectum på latinska, där till slut all skit kommer ut igenom anus. Rakt ut mot läktarna, framför TV-n, beroende var du sitter, in your face! 

Världens vackraste sport leds av män i kostym. Framtiden för denna sport står på spel och i dagarna kom beskedet att FIFA drar igång Klubb VM för världens största klubbar. Turneringen kommer vara i formatet som dagens fotbolls VM med 32 landslag. 

Här finns det inga änglar. På andra sidan är det UEFA som vill ha Superleague för Europas elit klubbar. Planen hamnade i diket efter att flera klubbar hoppade av på grund av fansens ilska. Men frågan är hur länge klubbarna kommer orka stå mot frestelsen? 

Allt det här är det minsta bekymret. Vad ska vi säga om alla oss vanliga syndare? Vi som blundade för alla dödsfallen på byggarbetsplatserna i Qatar. Inklusive mig själv. Vi som sveptes av att det är ett fotbolls VM som du under alla omständigheter inte får missa. 

Inget landslag bojkottade förutom danskarna som tidigt kastade in handduken och åkte ut i gruppspelet. Det kommer dom aldrig att erkänna, och det måste man förstå. Eftersom det är en plåga och diktatur som FIFA-s tränar på dom svagaste och minsta. Här riskerar förbund böter och avstängning om du inte lyder under lagens ord.

//

Märkligaste fotbolls VM genom tiderna är över! 
Ett VM som spelades under vintertid?! Ett fotbollsmästerskap behöver sin sommar. Hela fyra år är det tills nästa världsmästerskap. 

USA, Kanada och Mexiko organiserar VM 2026 och cirkusen fortsätter med 46 deltagande nationer! 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-19 09:12:50
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!