Bomben: Trencín krossade Feyenoord

AS Trencín stod för en riktig bomb i det inledande mötet i Europas Leagues tredje kvalomgång. Hemma mot holländska Feyenoord vann laget med klara 4-0 och tog ett jättekliv mot play off-omgången.

De slovakiska lagen fortsätter att imponera ute i Europa denna sommar. Först slog Spartak Trnava ut Legia Warszawa i Champions League-kvalets andra omgång förra veckan - och under torsdagskvällen stod AS Trencín för en riktig triumf på Štadíon pod Dubnom i Žilina. Mot holländska favoriten Feyenoord segrade slovakerna med hela 4-0 - efter bland annat ett hattrick av Antonio Mance.

Hemmalaget, som fick resa cirka 80 kilometer norrut för sin tillfälliga hemmaplan, fick en drömstart inför de över 7000 åskådarna. Efter ett fint kombinationsspel mellan Hamza Catakovic och Jamie Lawrence spelade den sistnämnde fram bollen till Antonia Mance som inte gjorde några misstag i matchens femte spelminut. Trencín fortsatte därefter att mata på och hade flera bud på att utöka sin ledning - vilket man till slut också skulle göra. Återigen var det Mance som höll sig framme efter en rörig situation i Justin Biljows straffområde. När Bijlow var ur position snappade till slut Mance åt sig bollen, rundade målvakten och skickade in 2-0 i nät.
 Det skulle också bli 3-0 innan halvtidsvilan var ett faktum. Philp Azango tog perfekt emot bollen efter ett inlägg och sköt in hemmalagets tredje kasse - och Trencín var i ett mycket behagligt läge inför de nästkommande 45 minuterna.

Den andra halvleken var mindre chansrik åt båda håll, samtidigt som Feyenoord var något mer solida i sin defensiv. Men framåt lämnade det mycket att önska och istället kunde holländarna se hur Antonio Mance och hans Trencín utökade till hela 4-0. Återigen stod Hamza Catakovic för förarbetet när han jobbade sig förbi försvararen på vänsterkanten innan han skickade in bollen i straffområdet. Väl där kunde Mance fullborda sitt hattrick och skjuta segern till slovakerna i matchens 63:e minut.

Trnava fixade kryss i Belgrad – Slovan segrade i derbyt

Det var först efter 4-0-målet som gästerna började skapa vassa målchanser. Kort efter målet stod Igor Šemrinec för en fin parad och kort efter det bjöd han på ännu ett solitt ingripande med en flygande räddning. Något mål skulle Šemrinec och Trencín dock inte släppa in och slovakerna kunde till slut vinna matchen med 4-0. Utgångsläget inför returen är därmed ytterst ljust - men trots det är det en tuff bortamatch i Holland som laget nu behöver förbereda sig på.

Under tisdagen klev Spartak Trnava in i Champions League-kvalets tredje runda. Borta mot serbiska Röda Stjärnan fick man med sig ett 1-1-resultat, där de båda målen kom inom loppet av en minut. Först rev Boris Godal ner sin motståndare i straffområdet vilket gav hemmalaget straff - en straff som El Fardou Ben kyligt tog hand om. I anfallet efter var det dock kvitterat, när Marek Bakoš, i sin första match sedan utlåningen från Viktoria Plzen, serverade en perfekt djupledsboll till Erik Jirka. I ett trängt läge hittade Jirka in bollen till en framrusande Erik Grendel som behärskat vinklade in 1-1-bollen bakom Milan Borjan.

Därmed har även Trnava ett fint utgångsläge med sitt bortamål inför returen nästa tisdag.

På Pasienky-stadion i huvudstaden Bratislava hade knappt 10 000 åskådare samlats för att bevittna mötet mellan Slovan Bratislava och Rapid Wien. Drabbningen, som med det nära avståndet mellan de två huvudstäderna var av derbykaraktär, bjöd på en hel del dramatik där gästerna från Österrike tog tag i taktpinnen.

Bortalaget var bättre och skapade fler målchanser i inledningen av matchen. Efter 12 minuter kom också ledningsmålet när Stefan Schwab tryckte in ettan från nära håll i straffområdet. Målet fick dock Slovan att vakna till rejält och chanserna började skapas även för de ljusblåklädda. 1-1 kom efter knappa halvtimmen spelad när Vasil Bozhikov nickade in David Holmans hörna.

Tidigt i den andra halveken skulle hemmalaget också vända på matchen. Aleksandar Cavric skickade in bollen från höger och vid första stolpen styrde Mateo Barac in bollen i egen kasse. 2-1 var ett faktum och Slovan hade god kontroll på sin ledning matchen igenom - men i den 83:e höll de grönklädda gästerna på att kvittera. Efter en något tveksam situation dömde det polska domarteamet straff för Wien, vilket skapade stor uppståndelse i Slovan-lägret. Filip Hološko varnades på bänken och det tog lång tid innan Deni Alar slutligen kunde få chansen från straffpunkten. Väntetiden satte säkerligen grillor i huvudet på Alar, då Dominik Greif räddade behärskat, men trots det var det långt ifrån över. Efterföljande retur var bara några centimeter från att gå in efter att gästerna vunnit nickduellskaoset från nära håll, men bollen rensades i sista stund undan på mållinjen av Mitch Apau. Någon kvittering blev det till slut inte och Slovan kunde sedermera hålla undan och vinna fighten med 2-1.