10 Punkter Inför Matchen Slovakien - Sverige

10 Punkter Inför Matchen Slovakien - Sverige

Det är bara timmar kvar till avspark! Avspark 20 45!

Gyökeres vs. Slovakiens försvar—en duell att hålla koll på! 

Viktor Gyökeres har varit Sveriges målmaskin i Nations League med 3 mål på två matcher, och han har dessutom en passningssäkerhet på 87% i sista tredjedelen. Men Slovakien har ännu inte släppt in ett enda mål i årets turnering. Blir det Viktor som bryter nollan, eller kan Slovakien hålla honom i schack? 

Regn—vän eller fiende för Sverige? 

Kvällens match spelas enligt prognosen i regn, och Sverige har visat sig vara starka i blött väder. I matcher med regn har Sverige snittat 2,2 mål per match, jämfört med 1,6 i torrt väder. Men risken är att planen blir svårspelad, vilket kan påverka Sveriges tekniska spelare som Kulusevski. En tuffare, mer fysisk match kanske gynnar Slovakien? 

Domare Mariani—en joker i leken? 

Maurizio Mariani är känd för att blåsa av för hårda dueller och dela ut kort. Med ett snitt på 4,67 gula kort i Serie A kan vi förvänta oss att han håller ett öga på Sveriges fysiska spelare som Isak Hien. Men i internationella matcher har han varit mer återhållsam, vilket kan ge Sverige lite mer spelutrymme. Kommer han hålla samma linje ikväll? 

Alexander Isaks frånvaro—kan Sverige hitta en plan B? 

Med Isak borta är Sverige beroende av Viktor Gyökeres som ensam spets.  Men utan Isaks kreativitet, kan Dejan Kulusevski kliva fram som den offensiva motorn? 

Tehelné pole—en fästning för Slovakien? 

Stadion i Bratislava rymmer 22,500 åskådare, och Slovakien har bara förlorat en match här på de senaste två åren. Samtidigt har Sverige haft det tufft på bortaplan med tre förluster på sina senaste fyra bortamatcher. Kommer publiken lyfta hemmalaget ännu en gång, eller kan Sverige bryta trenden? 

Kulusevski och hans osannolika statistik i duggregn! 

Dejan Kulusevski har en speciell statistik—han har aldrig förlorat en landskamp där matchen spelats i duggregn, med ett snitt på 2,3 poäng per match. Denna typ av fakta kanske inte avgör matchen, men kan ge lite extra mental boost för superstjärnan från Tottenham. 

Slovakiska långbollar vs. Sveriges presspel 

Slovakien spelar gärna långt när de är pressade, och de snittar hela 12,5 långbollar per match i Nations League. Sveriges styrka ligger i deras höga press, men om planen blir blöt och halkig kan det bli svårare att pressa Slovakiens mittfält effektivt. Hur Sverige hanterar dessa långbollar kan bli avgörande! 

Hien: Sveriges okända hjälte i försvaret? 

Isak Hien har dominerat i luftrummet med 80% vunna luftdueller hittills i turneringen. Med regnet som kan göra markdueller svårare, kan hans styrka i luften vara en nyckelfaktor för att stoppa Slovakiens attacker och vinna viktiga bollar på egen planhalva. 

Publikens inflytande på domslut—myt eller verklighet? 

Visste du att i matcher där hemmalaget har över 20,000 fans i Nations League, ökar risken för gula kort för bortalaget med 12%? Detta innebär att Sverige måste vara extra disciplinerade, särskilt med en domare som Mariani och en högljudd hemmapublik. Kan Sverige hålla huvudet kallt? 

Slovakien och deras avslutningsstatistik

Slovakien har en intressant statistik när det kommer till avslut på mål. Under de senaste två matcherna av Nations League har de i snitt haft en imponerande träffprocent på 62 % på sina avslut, vilket är högre än många andra europeiska lag. Det betyder att de är effektiva när de väl får till avsluten, även om de kanske inte alltid skapar så många chanser.

Denna statistik kan ställa Sverige inför en utmaning, eftersom det innebär att varje gång Slovakien väl får möjlighet att avsluta kan det bli farligt. Det kommer att bli viktigt för Sverige att hålla Slovakiens anfallsspel i schack för att minimera dessa avslut.

Bonus: Matchens mystiska variabel—vinden! 

En faktor som ofta förbises är vinden, som kan ändra bollbanor och påverka långskott. Ikväll väntas det vara en nordvästlig vind på 10-15 km/h under matchen, vilket kan ge ett extra lyft på långa uppspel från båda lagen. Hur mycket påverkar det spelet? 

Så många intressanta detaljer att följa! Det är upplagt för en dramatisk kväll i Bratislava

Var man kan se matchen?

TV4 Play
TV6
Viaplay


Källor:

Statistik och matchinfo: UEFA.com, Sveriges Fotbollsförbunds officiella hemsida.

Väderprognos: AccuWeather.com.

Domarstatistik: Transfermarkt.com, WorldRefStats.

Spelarstatistik: Opta Sports, Wyscout.

Arenafakta och publikinfo:ŠK SLOVAN BRATISLAVA official website

Armin Gogicgogic10@gmail.com@G93Lion2024-10-11 16:45:00
Author

Fler artiklar om Analysrummet

Dansken som tog över Sverige: Var JDT ett sista val eller en framtidslösning?
Granskning: Är Lucas Bergvall redo att ta en startplats i Premier League för Tottenham?
Är Bodø/Glimt den nya dolda giganten i Norden?