Lagbanner
Pengar, pengar och återigen pengar!
Cash is king!

Pengar, pengar och återigen pengar!

Det har varit kris i Bursaspor. Styrelsen kan inte enas. Spelare får inte sina löner i tid. Tränaren har hotat med att avgå.

Klubben går ut med två nyval inom fyra månader. Inga som kandiderar, ingen vill kandidera...
Tränaren kunde efter övertalning ta tillbaka sitt hot om avgång.
Vem vill ta över en klubb med  skulder på 121 miljoner kronor?

Allting handlar om om pengar, pengar och återigen pengar.
 
”- Ok, men när ska dessa skulder ta slut då?” 

Det finns utvägar, här följer olika scenarier.

1. Nästa styrelse ska punga ut med 121 mille, inte ställa några återbetalnings krav och tänka långsiktigt. 

2. Vi skall köpa/fostra billiga talanger, minst 3-4 stycken. Dessa skall verkligen blomstra ut till storspelare. Vi skall kunna sälja dessa för minst 30 miljoner styck och samtidigt bli av med våra skulder!


Vi vet att båda dessa scenarier är väldigt långt ifrån verkligheten. Sanningen är den att, det finns mycket enklare sätt och öka intäkterna på. 

Här följer några exempel.
Basketlaget, Fenerbahce-Ülkerspor. Företaget Ülker, sponsrar Fenerbahces basketsektion med 15 miljoner dollar om året, det blir ca 100 miljoner kronor. Kravet är just att namnet Ülker skall finnas med i laget.

Ülker sponsrar även Besiktas med ca 50 miljoner kronor om året för att deras varumärke, Cola-Turka, skall tryckas på lagets matchtröjor.

Elektronik företaget Vestel och fotbollslaget Manisaspor skrev ett avtal på 114 miljoner kronor om året för att få vara en del av klubbnamnet. Det nya namnet blev som bekant, Vestel Manisaspor.

Enda klubben i världen som inte hade någon reklam på sina matchdressar var Barcelona, förutom just hjälporganisationen Unicefs logo. (Vilket dom inte tar ett öre för)
Men Barcelona med en årsbudget på 450 miljoner Euro vars basketlag liksom fotbollslaget inte hade någon reklam på sina tröjor, tryckte förra året sponsorn Whinterthurn´s namn på sina tävlings dressar. Alltså t.o.m. ett av dom rikaste klubbarna i världen (förvisso basketlaget) säljer sitt namn till en sponsor!

Vi behöver alltså inte ”upptäcka glödlampan” igen för att räkna ut vilka exempel som finns där ute...

Bursaspor har idag en budget på 134 miljoner kronor/år.
Tänk att få ett sponsor avtal på 120 miljoner till!
Resten lämnar jag åt er fantasi.

Visst kommer fansens reaktioner på allt detta. Men klubben måste säkra framtiden. Vi måste på något sätt ta igen på "storlagen". 
Jag tror och hoppas på att kommande styrelsen tar det rätta beslutet i denna fråga.

PS. Jag valde att skriva att om Manisaspor som får 114 miljoner för namnet ”Vestel” och jag vet att Bursaspors klubbvärde är ganska mycket högre än Manisaspors. Därför så säger vi att vi bara får 120 miljoner för ett sponsoravtal.
Hursomhelst, det är mycket pengar det… DS.

Ilker Temocin2007-09-24 17:40:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor