Lagbanner
"Hur vi blev mästare…" DEL 1
Ertugrul Saglam, en sann mästare...

"Hur vi blev mästare…" DEL 1

Hur började sagan om Ertugrul Saglams Bursaspor? Hur lyckades Bursaspor göra det omöjliga och ro hem en av fotbollsvärldens svåraste pokaler? Den nyblivne mästaren mittfältstjärnan i Bursaspor, Volkan Sen berättar sin version…

Dagen då vår nye tränare Ertugrul Saglam tillträdde som huvudansvarig för klubben märkte vi genast av hans sätt att arbeta. Hans utstrålning, vision var enormt fängslande och vi trodde djupt på varendaste ord då han höll sitt första tal till oss innan den första träningen: 

”Mina vänner, innan jag kom till Bursaspor fick jag jobberbjudande från klubbar ute i Europa. Det finns enbart en anledning till att jag valde Bursaspor och det är ni. Jag är medveten om er potential. Med er känner jag att vi kan sluta drömma och göra det till en verklighet. När jag fick erbjudandet från Bursaspor satt jag ner och funderade ordentligt över om jag skulle anta utmaningen. Jag hade långa samtal med Ibrahim Yazici (Bursaspors ordförande) och jag blev säker på att Bursa var rätt adress för mig. Vi bestämde oss för att göra upp en treårig plan. Planen gick i princip ut på att ta fram en ny mästarlag från Anatolien och i min mening så var det ni som spelare som möjliggjorde grunden för denna plan. Detta historiska steg skall vi ta tillsammans. Om någon inte vågar tro att vi inom tre år inte kan spela om guldet så säg ifrån idag!”


Hans tal var så fängslande och meningsfullt att vi satt som paralyserade, vår tro och tillit var så stor till denne person vi den stunden! Kanske var det detta tal som gjorde att gapet till Galatasaray blev elva poäng. Jag menar vi var så målinriktade och om Rijkaard hade gjort det samma med sitt Galatasaray så hade våra framgångar blivit förskjutna tre år framöver.

Vi kände steg för steg av förändringarna i Bursaspor. Den första förändringen kom i truppen. Hela åtta spelare lämnade oss och sex nya tillkom. Dem sportsliga faktorerna var i full ruljans saker och ting började förändras. Ny återstod en hel del yttre faktorer. Ertugrul Saglam undrade varför Bursaspor inte hade en egen TV kanal likt Besiktas, Galatasaray och Fenerbahce. Han fick vår styrelses medgivande och till slut blev Bursaspor TV en verklighet. Detta var ett väsentligt stort steg i rätt riktning. Vi spelare kände att vi hamnade i ytterligare rampljus då våra träningsmatcher direktsändes ut i vida världen. Vi visste att varje steg och varje nyhet nu kablades ut till omvärlden vilket i sin tur fick en positiv effekt på oss. 

Tyvärr så fick vi inte den bästa starten under ligastarten, våra första 5 omgångar blev sämre än vi räknat med. Men vår tränare hade inte bara påverkat oss, även fansen och staden Bursa trodde på laget och stödet uteblev aldrig.

Nu är det faktiskt så att när lagen från Anatolien möter dem tre stora Istanbulklubbarna så förbereder dem sig lite annorlunda. Spelarna ser fram emot dessa matcher under hela säsongen. Liksom vi gjorde. Koncentrationen och motivationen inför Fenerbahce matchen på hemmaplan var den högsta möjliga. Tyvärr, så spelade vi inte tillräckligt bra för att vinna den matchen (0-1) och förlusten var ett faktum. Vi förtjänade verkligen, med all rätt, en rejäl utskällning av Ertugrul Saglam efter matchen. 

Stämningen efter matchen inne i omklädningsrummet var hemsk. Dörren öppnades och Saglam steg in. Men då hände något som vi inte hade räknat med. Vår tränare sa något som skulle förändra oss helt den där kvällen...

Fortsättning följer…

Ilker Temocin2010-05-21 02:00:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor