Operation: Fjäril -Del 2
Yilmaz Vural, avgick efter att ha anat vad som pågick bakom kullisserna

Den turkiska tidningen Milliyet, gjorde årets scoop den 28 juli 2004. Med en artikel som bevisade steg för steg om uppgjorda matcher i Turkiet. Hela 73 misstänkta personer med inblandning i ett mål som kallades Operation Fjäril, lämnades fram till åklagaren i Istanbul. Del 2 i artikeln om Operation Fjäril.

Bakgrund
Den 15 maj 2004, Rizespor måste ta 3 poäng i mötet mot Besiktas. Ett Besiktas som inte hade någon chans kvar för ligaseger förlorar även matchen veckan innan mot nedflyttnings hotade Sebatspor. Ljudupptagningar med Sergen Yalcin, f.d. storstjärna i BJK och Vedat Peker, som vi kan utnämna till representant för Rizespor, visar hur Peker uppmanar Sergen till att inte delta i matchen mot Besiktas i slutomgången.
Men för att klargöra hela historien börjar vi från början.

24 april 2004 Omg. 31 i Süper Lig, Sebatsspor-Caykur Rizespor
Nedflyttnings hotade Sebatspor möter Caykur Rizespor. I matchens 8’e minut tar Sebatspor ledningen med 1-0. Rizespors dåvarande tränare Yilmaz Vurals är riktigt rasande efter hur laget uppträder under hela första halvlek. Han skriker och gestikulerar vilt mot vissa av sina spelare. När andra halvlek ska starta så följer kamerorna Vural när denne går och sätter sig i spelar båset. Hans ansiktsuttryck verkar helt bytt skepnad och påminner mest om ”JAG SKITER I DETTA NU” uttrycket. Matchen slutar med 1-0 till Sebatspor som avancerar till 31 poäng, tre poäng fler än Bursaspor. Direkt efter matchen, så säger Yilmaz Vural upp sig vid presskonferensen. Som vi nämnde i Del 1 i denna artikel serie, så åker Bursaspor ut ur Süper Lig denna säsong.

Svaret på denna uppsägning kommer här. Detta är inspelade bevis i hemliga telefonmöten och dessa har presenterats för åklagaren.

I ljudupptagningen finns Sedat Peker, bror till Rizespors sportchef Vedat Peker. Vedats biologiska son, Sebatspors tränare Olgun Aydin (som bytt efternamn från Peker) och industrimannen från Rize, Zeki Mazlum. Där diskuteras huruvida man har ”ordnat” med spelare i Rizespor inför matchen mot Sebatspor.

I en annan ljudupptagning där en journalist, vars identitet hålls hemligt, diskuterar med Vedat Peker. Denna konversation visar ett något har skett bakom ryggen på den nyss avgångne tränaren Yilmaz Vural. Journalisten sades vara god vän till Vedat Peker.

Yilmaz Vural anade att allt var uppgjort

X är journalisten och P är Vedat Peker.
25 april 2004 kl. 12:08

X: Ska du se matchen ikväll?
P: Nej, ikväll är det fest, för mycket folk kan inte…
X: Men det blir en bra match tror jag
P: Såg du hur Rize sålde matchen?
X: Ja, jag såg. Men vad sysslar Yilmaz Vural med, varför säger han upp sig?!
P: Vi satte honom på plats!
X: Men om Vural snackar, så åker både Sebatspor och Rizespor!
P: Vadå om han snackar. Han vet ju inget om ”avtalet”!
X: Vadå vet inte. I halvtid så hade Koray och Kürsat attackerat honom. Nästan misshandlade Yilmaz!
P: Säger du det!
X: Jag svär, i halvtid så hade Yilmaz Vural ställt sig i omklädningsrummet och anklagat dem för att matchen var uppgjord och då hade dessa två försökt ge sig på sin egen tränare. Efter detta så hade han skitit i matchen!
P: Ok, ingen fara. Jag fixar detta ikväll, hälsa dem andra.