Lagbanner
Krönika: Varför färgen turkos?

Krönika: Varför färgen turkos?

Bakgrund: Turkiska landslaget i fotboll har för ett tag sedan tecknat en ny huvudsponsor avtal med företaget Nike. I samband med detta så ändrades landslagets bortadress från röd-vitt till turkos-vitt. Turkiska fotbolls förbundet godkände detta och förändringen var ett faktum.

Färgen Turkos kan förknippas med Turkiet sägs det. Det sägs att det har sina rötter i Ottomanska riket, därav namnet Turk(os). Är det något fel på färgen turkos då? Nej, absolut inte, jag tycker att det är en snygg färg.

Men jag personligen, liksom en stor del av den turkiska befolkningen, gillar inte denna förändring. Många har protesterat ganska vilt mot denna omstyling av något som representerar den turkiska flaggans färger. När landslaget spelar så förknippar jag tröjorna med landets färger, dessa representerar ett land med en lång och blodig historia där många in i det sista andetaget försökt hålla den rödvita fanan högt. När landslaget spelar ser hela världen våra färger. De som har glömt dem blir istället påminda.

Men nu har vi alltså blivit ”dom turkos-vita” istället för ”dom röd-vita”. Det enda som egentligen har hänt, är att rött har bytts ut mot turkos.
Men jag fattar inte varför! Jag sitter här och försöker tänka ut något positivt med det hela men det går liksom inte. Varför ändrar man våra färger? När det var så mycket annat som behövde förnyas och förändras i landslaget. Var detta vårt största problem? Har vi tröttnat på våra röd-vita färger? Vad blir nästa steg på tröjan? En kalkon (turkey) där vår flagga skulle sitta?

Vissa kommer säkert att säga: ”Du är bara gammalmodig…”

Tvärtom, jag är alltid glad för förnyelser och förändringar. Men, något som har bakats in, som representerar dina rötter skall INTE förändras, oavsett om det är gul-blått eller oranget. Om man är gammalmodig för att man värnar om landets färger så ok, kalla mig gammalmodig då. 

Oavsett vad jag eller ni tycker eller skriver, så står beslutet  fast. Fotbollförbundet backar inte ett steg i deras beslut, som klubbades igenom för länge sedan. Tycker bara att dom borde rannsaka sig själva och ställa sig frågan, ”Vem och vad representerar vi?”.

Oavsett vilket, så står jag bakom vårt landslag i vått och torrt. Samtidigt önskar jag ”dom röd-vita”, oj förlåt, ”dom turkos-vita” all lycka i EM2008! 

Ilker Temocin2007-12-20 11:50:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor