Lagbanner
Fiaskovärvningar i Turkiet

Fiaskovärvningar i Turkiet

Det har kommit många duktiga utländska spelare till Turkiet genom åren. Hagi, Popescu, Okocha och Ribery är några exempel på dessa. Men tyvärr har de så kallade storklubbarna varit mindre lyckosamma med vissa av sina värvningar. Spelare som kallades för ”frälsare” har bara slutad i ett fiasko.

1- Osvaldo Nartallo (1993-94 Besiktas):

Värvningen som ingen fotbollsälskare i Turkiet glömmer. När han värvades kallades han för den nya Kempes. Dagen då han blev klar för Besiktas, skulle han jonglera med bollen inför media och lyckades inte jonglera till mer än fem. Det mest underligga var sättet han gjorde målen på. Höften, knäet, ryggen, näsan etc…
Hans snyggaste mål var när Besiktas förlorade mot Fenerbahce i Kadiköy med 2-1. Efter sin fantastiska tid i Besiktas gick den nya ”Kempes” till Petrolofisispor.

2- Dominic Iorfa (1992-93 Galatasaray):

Det sägs att han var Galatasarays sämsta värvning genom tiderna. Iorfa var en 400 meters löpare i grunden. Folk kunde tappa besinningen när dem tittade på denna spelare. Han hamnade senare i skotska Falkirk och på 18 månader så nätade han inte en endaste gång. Han gjorde 21 A-landskamper för Nigeria, trots sitt facit.

3- Sabin Ilie (1997-98 Fenerbahce):

Alla bröder blir inte lika lyckosamma som Arcil & Sota Arveladze bröderna. När Fenerbahce värvade lillebror Sabin Ilie trodde man att han var minst lika bra som Adrian Ilie. Den bästa användningen av Sabin Ilie fick Fenerbahce när man använde honom i en bytesaffär mot Mosheou. Han hamnade ganska snart i sitt hemland Rumänien, där sökte han sig vidare till Changchun Yatai, ett Kinesiskt div. 2 lag.

4- Victor Shaka (1997 Trabzonspor):

Det sades att Shaka var en skyttekung, men han blev varken skytt eller kung. Han platsade inte ens i det lag han köptes ifrån. Under denna tid var Trabzonspors ordförande Mehmet Ali Yilmaz extra glad för färgade spelare. Var man färgad så fick man en Trabzonspor tröja. Han värvade även Misse Misse och Kevin Campbell, men ingen av dem gjorde större nytta i Turkiet.

5- Trion Gabriel Tamas, Ovidiu Petre & Florin Bratu (2003 Galatasaray):

Många trodde att det var en ny stor rumänsk generation på gång i Galatasaray efter Popescu, Hagi och Adrian Ilie. Det var den dåvarande Galatasaray tränaren Fatih Terims mindre lyckosamma värvningar. Trots att många kritiserade dessa spelare för sin kompetens, så fortsatte Terim att skydda dem. Hur var deras egenskaper då? Bratu var ovanlig snabb i många lägen, men ”thats it”. Han såldes vidare till Nantes och blev senare utlånad till Valenciennes där han gjorde 0 mål på 12 matcher. Tamas och Petre var ett par riktigt tunga oxar. Petre spelar för tillfället i Steaua Bucharest. Tamas sökte sig till Spartak Moskva där han samma år blev han utlånad till Celta Vigo och spelade 23 matcher i Spanien. Hur han lyckades hamna i dessa klubbar är ett stort frågetecken, då han lyckas rotera sin egen kropp i 360 grader på 23 sekunder.


6- Souleymane Oulare (1999 Fenerbahce):

Oulare köptes från Belgiska Racing Genk där han gjorde 17 mål och blev vald till årets spelare. Han spelade bara halva säsongen i Fenerbahce och under denna korta tid gjorde han 4 mål. Efter Fenerbahce hamnade han i Spanska Las Palmas och efter det i Engelska Stoke City och senare i Belgiska div.2 laget Heusden Xolder. Han uppmärksammades i belgiskt press 2006 då 2 kvinnor hittades döda efter i det slumhotell som han ägde, anledningen var att hotellet var i riktigt dåligt skick och fick senare utrymmas av häslovårdnämnden.

7- Frank De Boer (2003-04 Galatasaray):

Ännu en lyckosam värvning av Terim under sin andra sejour i Galatasaray. Efter att han haft för många skador och blivit mycket tyngre och lagt på sig några extra kilon blev De Boer petad från Barcelona. Han var i Galatasaray i en halv säsong. Senare såldes han till Glasgow Rangers där hans bror spelade och senare till Al Rayyan. Det turkiska fotbollsälskarna kommer ihåg bäst från De Boers tid, var hans snabbhet och lösa bakåt passningar. Motståndare som var 5 meter bakom honom hamnade på kort tid 5 meter framför han vid djupledsbollar. Han avslutade karriären 2006 och blev ungdomstränare i Ajax.

8- Adrian Knup (1996 Galatasaray):

Knup värvades för att göra mål. Han hade gjort 26 mål på 50 matcher i Schweiziska landslaget. Värvades från tyska Karslhure, stannade 1 år i Galatasaray. Gjorde 2 mål, ett av målen mot Zeytinburnuspor som slutade med 5-2 och i den andra kval matchen till Uefa cupen mot Constructorul. Han hamnade till slut i Schweiz och i klubben Basel, där han avslutade karriären.

9- Robert Enke (2003 Fenerbahce):

Han startade karriären i Carl Zeiss Jena, hamnade i Borussia Mönchengladbach och fortsatte karriären i Benfica där han vaktade målet i 3 år och blev lagkapten. Han värvades till Barcelona men kunde inte konkurrera med dem andra målvakterna i ”Barca”. Enke blev utlånad till Fenerbahce år 2003. I sin första match släppte han in 3 mål som blev hans sista match. Januari 2004 värvade Tenerife honom och efter halva säsongen gick han till Hannover96.
Fenerbahce hade tålamod med Enke i 90 min…


10- Ibrahim Ba (2004-05 Caykur Rizespor):

Vilken karriär och vilka lag han hade spelat för! Le Havre, Bordeaux, Milan, Marseille och Bolton. Han spelade hela två matcher för Rize och värvades 2006 till Allsvenskan och Djurgården. Resten är historia…



Källa:sporxx och wikpedia

Rahmi Ertaban2007-12-26 14:00:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor