Lagbanner
Ertaban: &#34Rom byggdes inte på en dag&#34

Ertaban: "Rom byggdes inte på en dag"

Bursaspor fansen är inte riktigt eniga om tränaren Samet Aybabas framtid i klubben. Vissa vill ha kvar han. Vissa vill att han lämnar klubben, innan transferfönstret öppnar.

Samet Aybaba tog över ansvaret efter Bülent Korkmaz. Korkmaz anställdes av den dåvarande styrelsen, under ledning av ordförande Ali Karasu som i början av säsongen fick lämna över posten till den nuvarande Ibrahim Yazici. Kort därefter sparkades Korkmaz efter en förlust mot Caykur Rizespor på bortaplan.

När den nya tränaren Samet Aybaba blev klar för Bursaspor, så tar jag inte i när jag säger att nästan alla bursasupportrar var emot den värvningen. Dels pga att hans förflutna hos Besiktas och dels för att han har varit en tränare i mängden, som Yilmaz Vural, Giray Bulak, Güvenc Kurtar mm, med många klubbar i meritlistan som tränare. Dessa tränare har en gemensam nämnare, det är att dem inte blir långvariga hos sina arbetsgivare.

Men i ärlighetens namn, hur många säsonger har dem fått på sig bygga ett eget lag? Innan, säsongen börjar?

Som sagt, Samet Aybaba tog över ett lag som Bülent Korkmaz hade byggt upp inför 07/08 säsongen. Spelare som Sarp, Vega, Tum, Mbesuma, Jason Lee, Cisse och Cihan hade värvats till klubben och hittills har endast Sarp, Vega och Tum fått någorlunda godkänt för sina insatser, dem andra nämnda varit riktiga fiaskon. Bülent Korkmaz skickade även Volkan Sen till reservlaget i försäsongen, sa att denna unga komet inte hade en ljus framtid som spelare. Volkan var väldigt nära att lämna klubben för Mersin Idmanyurdu, men han valde att stanna kvar och motbevisa. När Aybaba kom till spetsen plockades Volkan Sen och ett par andra ungdomspelare in i A-truppen. Samet Aybaba är känd för detta, dem lagen han varit verksam i, har han även lyckats med att värva ganska hyfsade utländska spelare till.

Visst man kan inte säga att dem spelare som anslöt när transferfönstret öppnade, i januari månad, har lyckats. Ümit Aydin, Romaschenko, Zuniga och Gutierrez (Gutierrez ryktas att han kommer gå efter säsongen) anslöt till truppen och av dessa är det nog bara Romaschenko som har utmärkt sig, detta trots sin ålder. Men det är aldrig lätt och nästintill omöjligt, att hitta ”kvalités spelare” mitt i säsongen. Antingen kostar dem för mycket eller så höjer klubben priset till nästan det dubbla. Om inte så är det sällan att klubbar släpper bra spelare mitt i pågående säsong.

När det gäller utländska värvningar mitt under säsongsspelet, så är det mycket svårare, både för spelaren och klubben att ”komma in i laget” och anpassa sig till lagkompisarna spelsystemet mm. Det ska ju stämma även utanför spelet, med familjeliv och sociala förhållanden etc.

Jag tycker alltså att man inte ska klaga allt för mycket på dessa nyförvärv som gjordes under vinter uppehållet och med facit i hand, så skulle vi inte ha panik värvat. Men det är lätt att vara efterklok.

Men om vi går tillbaka cirka ett år i tiden så var dem största felen att man:

1. Levent Kizil avgick som ordförande, en stark ledare som inte vek ner för något.

2. Ali Karasu valdes till ordförande, kanske den mest kritiserade genom tiderna.

3. Att Ali Karasu med den dåvarande styrelsen inte ville fortsätta med den dåvarande tränaren, Engin Ipekoglu. Jag hade gärna sett, oavsett styrelse, att vi hade fortsatt med Engin Ipekoglu. Det märktes förra säsongen att spelarna kände en viss trygghet med Engin Ipekoglu, som tog över efter Rasit Cetiner.

4. Bülent Korkmaz tog över som tränare.

Nu vill vissa supportrar och styrelsemedlemmar, göra sig av med Samet Aybaba. Dock så har Ibrahim Yazici och styrelsen uttryckt sitt fulla stöd för Aybaba, även nästa säsong. Där dem klart och tydligt sagt att Aybaba inte fått en realistisk chans med att bygga upp laget inför säsongen. Han har ju även lyckats få ut det bästa av ungdomarna som vi i så många år saknat.

Jag bli ganska irriterad på dem som inte vill ha kvar Aybaba, kan dem ge ett bättre alternativ som tränare då (säg nu inte Maurinho, för vår budget klarar inte av det)? Vi kanske ska prova Susic, Calimbay, Bulak? Ge dem en halv säsong var och sedan byta ut dem? Vi kanske vinner några matcher i rad, för att sedan slåss om nedflyttningsplatserna? Jag tycker att Aybaba ska få en ärlig chans, låta han bygga upp det han tror på. Jag är kanske inte ett stort fan av Samet Aybaba, men lite tålamod måste man faktiskt ha. I veckan som gick sa ordförande Ibrahim Yazici: ”Vi kan inte kritisera Aybaba med ett lag som han tog över mitt i säsongen och som han själv inte har varit med och byggt upp.” Sanningen är nämligen att kapaciteten på detta lag inte är mycket mer än att det räckte för att klara sig kvar i ligan. Mer än så har vi inte rätt till att kräva.

Aybaba har även visat mod och kunskap när han har bytt ut en spelare i första halvlek, dels för att han inte har skött sitt på plan eller rent utav som ett taktiskt drag. I Fenerbahce matchen bytte han in Sinan Kaloglu efter cirka 20 min. Anfallaren visade vägen med sina två mål i den matchen. Men han även fått mycket kritik för att han låter laget spela fegt och tråkigt i vissa matcher. Speciellt när han kör sin norska taktik med långbollar till Tum som i många matcher spelat ensam på topp. Blir det förbättring på den taktiska fronten, med lite intressanta nyförvärv under sommaren och med våra duktiga ungdomar, som hela tiden utvecklas så tror jag att nästa säsong kan bli lita roligare. Det enda som jag stör mig på är när jag läser om vilka spelare som klubben spanar på. Jag är så trött på att spelare som inte har platsat i Istanbul lagen, kommer till oss.

Vi måste sänka ribban och våra mål i dem närmaste säsongerna. Dessa bör inte vara att vinna titlar, utan att vi satsar på att bygga ett starkt Bursaspor inför framtiden som kan vara med och sätta käppar i hjulet på dem ständiga toppklubbarna i Turkiet.

För att tålamod är dygden till stora framgångar.

Rom byggdes inte på en dag…
  

Rahmi Ertaban2008-05-08 17:45:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor