Bursaspor ångar på!
En dag på jobbet, Yusuf Simsek...

Bursaspor vann mötet mot Galatasaray, inför en kokande Atatürk stadion, med 2-1. Säsongens första förlust för dem regerande mästarna och den fina sviten håller i sig för krokodilerna.

Plats: Atatürk stadion, Bursa
Domare: Hüseyin Göcek
Bursaspor: Ivankov, Veli, Ömer Erdogan, Ibrahim Öztürk, Bekir, Mustafa Sarp, Yusuf, Mustafa Keceli, Adriano Melo (Gökhan Gülec 64'), Romaschenko (Fabricio Melo 66'), Sercan (Volkan Sen 84')
Galatasaray: De Sanctis, Sabri, Meira, Servet, Volkan Yaman, Arda, Ayhan, Lincoln, Hakan Balta (Aydin 72'), Nonda (Yaser 81'), Baros
Mål: Mustafa Sarp (39'), Sercan Yildirim (48'), Arda (56')
Varningar: Veli Acar (Bursaspor), Sabri Sarioglu, Milan Baros (Galatasaray)

**********************************

Rätt lag vann
Bursaspor som inför årets säsong fått ihop ett nästan helt nytt lag och inlett den på ett övertygande sätt tog igår en tung seger mot seriefavoriten Galatasaray. Bursa var stundtals det enda laget på plan och siffrorna 2-1 kunde slutat med en än större marginal. Med vinsten bibehåller Bursaspor sin andra plats i tabellen och fortsätter flåsa i ettan Trabzonspor i nacken.

Yusuf Simsek SHOW
Redan efter 45 sekunders spel så märkte man att en spelare på plan skulle sätta sin prägel på matchen. Bursaspors Yusuf Simsek såg så när till att Mustafa Sarp gav ledningen direkt efter avspark. Redan här märkte vi att ett skadedrabbat Galatasaray skulle få det svårt med dem löpglada Bursa spelarna. I den 11:e minuten spelade "maestro" fram Adriano i ett helt öppet läge, men brassen skulle, slarvigt, slösa bort ett till synes öppet mål. Drygt tio minuter senare skulle nästa stora miss komma från Sercans sida. Yusuf satte igång ett anfall som via Veli hamnade framför Sercans fötter, en halv meter framför mål. Tyvärr fick måltavlan justeras tillbaka till 0-0, då alla noterat målet som inte blev mål. En spark i luften istället för bollen och Bursaspor hade slösat bort ännu en målchans.

Klapp klapp spel
Galatasaray växte in i matchen en aning efter Bursaspor dominansen. Dock så kändes Galatasarays anfalls försök inte farliga och dessa kunde avvärjas av en samlad bursakollektiv när det stundade för försvarsspel. Efter ett inlägg från Arda Turan som Ivankov läste kunde Bursa snabbt sticka på ett kontringsförsök. Ivankov hittade Yusuf Simsek med ett långt utkasst. Yusuf drev bollen ca 45 meter i ett tre mot tre läge. Vid detta laget kändes det sådär halvfarligt, men som en blixt från klar himmel dök Mustafa Sarp upp och med stor skicklighet kunde Yusuf spela fram mittfältaren som läckert kunde ge Bursaspor ett välförtjänt ledningsmål i matchen 38:e minut. Det krävdes 2 passningar från målvakt till avslut, allt enligt instruktion boken.

Efter målet backade Bursaspor hem och ville spela av halvleken. Det kunde mycket väl straffat sig då Galatasaray fick en gyllene chans att kvittera via Baros som sköt bollen i burgavelen.

Onödigt spännande
Under halvtid kände jag en viss oro över hur Bursaspor hade agerat efter målet. Skulle första halvleks sista fem minuter få en fortsättning i andra halvlek? Trots alla skador på Galatasaray spelarna så visste jag att dem har en uppsättning reserver som kan skaka om dem flesta i Süperlig.

Andra halvlek började och Galatasaray skulle via sin nya speluppläggare, mittbacken Servet Cetin, starta ett anfall. Visst ja! Han var väl ingen speluppläggare, istället fick Bursaspor bollen via Sercan. Sercan valde att spela bollen till Yusuf som med en världsklass-passning friställde Adriano. Denna gång skulle Adriano träffa rätt men De Sancti i Galatasaray målet gjorde en fantastisk räddning. Returen hamnar hos Sercan Yildirim som kan sätta sitt femte mål i ligan och 2-0 till Bursaspor i matchen 48:e minut.

Därefter blir matchen onödigt spännande i slutet, Galatasaray börjar föra spelet och skapar ett par lägen som känns rätt farliga. Mycket riktigt kommer det snöpliga reduxerings målet i den 56:e minuten efter Baros's inlägg till Arda, som mellan fem Bursaspor spelare sätta 2-1. Efter målet skapar Bursaspor flera farligheter utan resultat. Närmast  är Baros i en mot en med Ivankov som målvakten räddar. I slutet försöker Galatasaray forcera in ett mål, tyvärr så är det bara Ivankov som bokstavligen får känna på den forcering, då han vräks omkull av tre Galatasaray spelare i en luftduell.

Närmaren än så kommer inte mästarna och Bursaspor vinner helt rättvist mot ett frustrerat Galatasaray.

Snabb analys av matchen:
Bursaspor var det hungrigare laget denna afton spelade fantasi fullt eller rättare sagt, tilläts spela fantasifullt. Yusuf Simsek har nog aldrig haft en friare roll i en match som han hade igår. En stor del i detta var Galatasarays Skibbe oengagemang till att göra något åt problemet. Vi visste att  Galatasaray hade problem med backlinjen som igår verkade tama, oengagerade och handlingsförlamade. Men mot lag som Bursaspor gäller det att vara taggade och motiverade till max. Det samma gällde Bursaspor och Aybaba hade visst förutspått detta och förberett laget på bästa möjliga vis. Detta till trots så var Bursaspor slarviga inanför motståndar straffområdet, mer fokus och resultatet kunde slutat riktigt illa för Skibbe & Co.