Lagbanner
Analys av slutspurten i Süper Lig
Kan Bursaspor ta sin första ligatitel???

Analys av slutspurten i Süper Lig

Tätstriden hårdnar i Süper Lig, 4 lag har med största sannolikhet chansen att ta hem mästarbucklan i Süper Lig. Bursaspor har inför dagens viktiga match chansen att dra ifrån i toppen då konkurrenten Galatasaray tappade samtliga poäng borta mot Trabzonspor.

Man kan tyvärr inte sluta tänka på dem olika scenarier som kan uppstå under dem kvarvarande matcherna som väntar topplagen i ligan. Först och främst har Bursaspor störst fördel inför komma skall. Därefter får det sägas att Galatasaray är närmast dem som kan ställa till det för oss.

Därefter följer Besiktas och tyvärr så tror jag inte på att Fenerbahce av egen kraft kan påverka toppstriden trots att dem bara är tre poäng bakom Bursaspor.

Innan jag går vidare med min analys så ser det ut som följande inför omgångens sista match mellan Bursaspor och Denizlispor.

1 Bursaspor 25 17 5 4 51-21 55
2 Galatasaray 26 16 5 5 51-27 53
3 Besiktas 26 15 7 4 36-17 52
4 Fenerbahce 26 16 4 6 47-27 52


Med en eventuell vinst för Bursaspor så blir avståndet mot tvåan Galatasaray 5 poäng som troligtvis kommer betyda en hel del inför kommande omgångar. Trean Fenerbahce och fyran Besiktas kommer då att vara sex poäng bakom Bursa.

Dock så kommer Bursa att spela borta mot Galatasaray ochhemma mot  Besiktas i den sista omgången. Bursa har inga matcher kvar med Fenerbahce.

Fenerbahce
Om vi börjar med Fener, så kan dem om Bursaspor vinner mot Denizli, få det riktigt svårt att knappa in dem 6 poängen. Det kan tyvärr innebära att dem helt hamnar utanför spänningen inför dem sista omgångarna.

Jag grundar denna tanke för att dem, som jag nämnde tidigare, inte har någon match kvar med Bursaspor. Skulle dem hamna på samma poäng så har dem både sämre målskillnad för tillfället och inbördes ligger dem sämre till. Det bör dock nämnas att Bursaspor ligger riktigt bra till, inbördes, mot dem övriga tre lagen med.

Alltså så räcker det inte med att Bursaspor förlorar två matcher inför dem sista 8 omgångarna för att Fener skall knappa in, under förutsättningen att Fenerbahce då vinner samtliga av dem resterande 8 matcherna.

Galatasaray
Om vi tittar från Galatasarays synvinkel så ser det lite bättre ut för dem röd gule. Detta pga. att dem skall ta emot Bursaspor på hemmaplan. Om vi utgår från att Bursaspor vinner mot Denizli så blir skillnaden 5 poäng mellan dessa två lag.

Med en vinst hemma mot Bursapor blir glappet två poäng. Spelar Bursa oavgjort i en match eller förlorar av dem så går dem förbi tabellettan. Då förutsätter vi att Galatasaray vinner sina kvarvarande matcher, inklusive det kommande storderbyt mot Fenerbahce. Inte nog med det, så måste man vinna med minst två måls skillnad mot Bursaspor för att inte riskera att hamna på samma poäng och sämre inbördes, då Bursaspor van hemmamötet med 1-0. Alltså kan Bursaspor eventuella 1 förlust och 1 oavgjord inte räcka om Galatasaray skall bli mästare vid samma poäng.

Besiktas
Om vi tittar från Besiktas synvinkel så måste Bursaspor förlora minst två matcher inför den sista omgången då man möter just Bursa. Samtidigt så måste Besiktas vinna sina  resterande 8 matcher och dessutom slå Bursaspor på bortaplan med minst två måls marginal.

Besiktas största fördel är att dem alltså skall möta just Bursaspor, ytterligare en gång, till skillnad från Fenerbahce. Alltså kan den sista 34:e omgången  mellan Bursaspor och Besiktas vara matchen som avgör vem som blir mästare i Süper Lig 09/10.

Eller så kan Bursaspor säkra titeln redan i hemmamatchen mot Kayserispor i omgång 32 då man redan har säkrat tre poäng mot nedflyttade Ankaraspor i omgång 33, detta om alla resultat går Bursaspor väg vill säga….

Som ni ser så är det riktigt spännande inför slutspurten i Süper Lig. Som sagt är detta bara en personlig analys av undertecknad och allt kan givetvis hända i fotboll. Då har jag även förutsatt att man slår Denizlispor hemma.

Men faktum kvarstår, Bursaspor har allt i egna händer nu! Tätt följt av Galatasaray, Besiktas och Fenerbahce och en viktig detalj ska man ta i beaktning, i fotboll kan allt hända och inga matcher är vunna på pappret innan dem är färdigspelade.

Ilker Temocin2010-03-22 03:07:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor