Lagbanner
Mina Top-10 värvningar säsongen 09/10
Årets nyförvärv, Ariza Makukula!

Mina Top-10 värvningar säsongen 09/10

I stundande Silly Season-tider, låt oss ta en titt på dem i min mening på dem 10 bästa värvningar under säsongen som vi lämnade bakom oss.

Sista omgången av Süperlig fick en gastkramande avslutning. Fenerbahce tappade överraskande 2 poäng hemma mot Trabzonspor och Bursaspor kunde via vinsten mot Besiktas vinna klubbens första historiska titel. Vilka lag gjorde dem smartaste värvningarna? Här är min lista över säsongens 10 bästa nyförvärv:



1. Ariza Makukula (Kayserispor) Lån
Årets nyförvärv och skyttekung! Kom från Benfica på lån till ”lilla” Kayseri. V ar en mardröm för sina motståndare. Stor, fräck och extremt målfarlig! Lyckades med att sätta 13 mål efter halva säsongen och var en av lagets stora utropstecken. Kayserispor ledde ligan efter halva säsongen och Makukula var en stor del av denna framgång. 

Portugisen avslutade säsongen på 21 mål. Tyvärr, valde Makukula att åka hem till Benfica igen. Kayseriledningen lovade att ersätta honom med en bättre spelare inför nästa säsong. De vet i fan… 



2. Julio Cesar da Silva de Souza (Gaziantepspor)

Han presenterade sig mot Galatasaray med en vänsterkanon! Prydde på sin fina resumé med två sjukt snygga mål mot Fenerbahce och vände på egen hand 1-0 underläget i säsongsupptakten. 

Den 30-årige anfallaren avslutade på 13 mål och bli inte förvånad om han spelar för Besiktas som har en ordförande som är något svag för brassar från Gaziantep… 





3. Abdul Kader Keita (Galatasaray)
Galatasaray gjorde två smarta värvningar denna säsong och Keita var en av dem. Med en oändlig löpvilja och energi förstärkte han Galatasarays anfallsspel, speciellt då Arda Turan inte kom upp i normal nivå. 

Jag kommer att komma ihåg hans två matcher mot A.Madrid i EL. Mittältaren värvades från Lyon, gjorde 5 mål på sina 27 matcher och assisterade till oräkneligt många. 



4. Yilmaz Vural (Kasimpasaspor) Tränare
”Jag vill ta över landslaget!” sa han, när Terim sade upp sig. Folk skrattade! Han var för galen, även för det turkiska landslaget!

Hamnade till slut hos Kasimpasaspor som spåddes trilla ur ligan. Vural klagade på att han inte fick chansen hos ”storlagen”! Gubben hade nog varit tränare för samtliga lag i Anatolien dessförinnan! Äntligen verkade han ha hittat rätt! ”Storlagen” som ratat denna karismatiske herre fick smaka på hans vrede och kunnande när dem mötte Kasimpasaspor! Fick Kasimpasaspor spela som ”Turkiets Barcelona” hette det och avslutade ligan överraskande högt upp i tabellen. Vural är en legend och förtjänar min fjärdeplats över årets värvningar! 



5. Ivan Ergic (Bursaspor)
En filosof på fritiden och en general på planen. Så kan man beskriva denne Karl Marx inspirerade serb. Det Lucarelli är för Livorno-fansen, det var Ergic i Basel innan han kom till Bursaspor efter åtta år som lagkapten. 

I Bursa var han med sin intelligens och spelglädje en rejäl förstärkning, framåt som bakåt! Var en av grundpelarna i årets sensationslag. Att han lärde sig att prata turkiska på rekordtid är ännu en bedrift! 



6. Robert Vittek (Ankaragücü) Lån
100 åringen Ankaragücü storsatsade och skulle vinna Süperlig, sades det... Det blev varken guld eller gröna skogar för huvudstadslaget, trots att man signade flera välbekanta namn under säsongen. Ett av dessa namn var slovakiske Robert Vittek, som kom via lån från franska Lille. 2001 var denna slovak ett av världens största framtidslöften. Framtiden blev inte som förväntad men Vittek visade på sina 6 månader att han är en gudomlig fotbollspelare och var en fröjd att skåda i Süperlig. 



7. Lucas Neill (Galatasaray)
Galatasarays andra smarta värvning denna säsong som är värd att nämna. Anslöt efter vinteruppehållet från Everton. Anpassade sig rekordsnabbt till livet i Turkiet. Visade vilken rutin han besitter och vilket hjärta han har. Den 32-åriga australiensiska landslagsbacken hade energi nog att spela som mittfältare. 

Hur länge denna rutinerade back tänker fotsätta i ligan är osäkert, men det verkar som Galatasaray fansen har hittat en tronarvinge till legenden Popescu… 



8. Matteo Ferrari (Besiktas)
Värvades från Genoa inför säsongen 09/10. Mittbackens höga övergångssumma på 35 miljoner kronor diskuterades flitigt av tabloiderna i Turkiet. ”Visst var han duktig, men är han verkligen värd pengarna?” sades det… 

Nu var det så att, Ferrari blev ett grymt nyförvärv! Han tystade alla kritiker med sitt bombsäkra agerande som mittback hos Besiktas. Klubben som haft så mycket problem med sin backlinje var helt plötsligt ett av ligans bäst försvarande lag. 



9. Andre dos Santos (Fenerbahce)
”Hur kunde han välja bort dem europeiska storlagen för Fenerbahce?!” hette det när Fener presenterade årets bomb. Faktum var att Fenerbahce hade redan ett par brassar i laget och en helt godkänd sejour från CL spelet året innan. Dessa var nog en av anledningarna till att vänsterbacken kom för att ersätta självaste Roberto Carlos på vänsterkanten. 

Nu var så att Santos fick spela på mittfältet när farbror Carlos var i Fener och gjorde det sådär. Men när legenden stack hem till Brasilien visade Santos varför han är ligans bästa vänsterback. 



10. Martin Pablo Batalla (Bursaspor)
En helt okänd argentinare skrev på för Bursaspor inför säsongen. Denna speluppläggare skulle få fart på Bursaspor sades det. 

Tyvärr så var konkurrensen på mittfältet stenhård och han fick snällt sitta på bänken under flertalet matcher. Men när han väl fick chansen så visade han vilket geni han var. Smörpassningar, frisparksmål och nickmål (kortast i Süperlig?) blev det! Och detta som bänknötare! Spelade i 29 matcher, varav 20 inhopp och gjorde 9 mål och lika många assister! Vem glömmer hans glädje efter målet i guldmatchen mot Besiktas!?

Ilker Temocin2010-05-30 22:45:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor