Krönika: Celtic bör spela i England
Fotboll handlar idag om pengar och konkurrens. En liga där bara ett lag kan vinna är en liga utan konkurrens, en liga där flera lag kan vinna är en liga med konkurrens. En liga där pengar finns är en liga där den bästa fotbollen spelas. Celtic borde tillhöra en liga som innehar båda komponenterna, och det givna valet är England.
"I'd like to see Rangers and Celtic play in England, yeah. I've said it for years, two of the biggest clubs in the world. Maybe it would give somebody else a chance to win something in Scotland if they left. You look around their support, they are fantastic football clubs. You go all over the world you'll find supporters of Celtic and Rangers. Everyone flies to every game now. We've got Welsh teams in the Premier League. Swansea City are there. Why not two Scottish teams?" – Harry Redknapp
Då har debatten återigen kommit upp till ytan med Celtics vara eller icke vara i det engelska ligasystemet. Det finns många som tycker att debatten inte leder någonstans och att det alltid är samma gamla visa, men anledningen varför jag skriver om detta igen är för att jag vill uppmärksamma att även om det må vara en liten chans att Celtic skulle överföras till det engelska ligasystemet så är den just nu större än vad den varit på väldigt länge. Jag anser att om Celtic får möjligheten att lämna Skottland för England så skall man ta den direkt, utan att ens tveka och att både engelska och skotska lag har flera anledningar att önska Celtic i det engelska ligasystemet. Det här är mitt konstruktiva försök att försöka lyfta den pågående debatten på de brittiska öarna till Sverige.
Varför borde Celtic tillhöra det engelska ligasystemet?
Det pågår diskussioner om att göra om ligasystemet i Skottland men både Rangers och Celtic sneglar söderut, de förbereder sig för en snabb flytt. Tongivande personer i klubbarna har talat varmt om en flytt söderut och förbereder sig försiktigt på att möjliggöra en ligaflytt från Skottland till England. Celtic har värderat möjligheterna att gå med i transnationella ligor, men nackdelarna för ett sådant system överväger fördelarna. Det skulle vara ekonomiskt svårt genomförbart men också politiskt och sportsligt problematiskt. Den naturliga vägen att gå rent geografiskt, kulturellt och politiskt är söderut. En sådan flytt har komplicerats onödigt mycket genom åren. Det handlar om ett eller två nya lag i EPL/Championship eller League One.
Det finns många fördelar med Engelska Premier League. De ekonomiska faktorerna väger tyngst i ett sådant perspektiv. Celtic skulle förr eller senare få ta del av lukrativa tv-kontrakt, ökade intäkter i sponsorer och större medial uppmärksamhet - även intresset för Celtic skulle lokalt som globalt öka. Celtic skulle bli mycket mer konkurrenskraftiga, inneha möjlighet att locka till sig större namn och kunna erbjuda sina spelare högre löner. Nackdelar med att lämna Skottland återfinns främst i två delar, den första är att Celtic varje år har stor chans att vinna titlar, för oss supportrar betyder dessa titlar väldigt mycket. Det finns också en stor möjlighet att spela i Europa, som skulle bli betydligt svårare att nå i England. Celtic har kvalat sig vidare i CL efter en fin prestation i gruppspelet med bland annat en vinst mot Barcelona. Jag tror dock att Celtics möjlighet på sikt att konkurrera i Europa kommer vara väldigt liten, det kan även urskiljas från senaste årens mindre bra resultat av skotska lag i Europasammanhang. Det Celtic skapat nu har man gjort med tack vare en passionerad tränare som i CL i år lyckats maximera spelarprestationen och med värvningar som slagit rätt.
Det är dock bara en tidsfråga innan spelare som Wanyama och Hooper lämnar klubben. Kan klubben inte hålla kvar sina bästa spelare på grund av att man inte kan erbjuda spel i en intressant liga eller högre löner spelar det mindre roll hur duktiga Celtic är på transfermarknaden. Celtic kommer varje år ägna sig åt att täppa till luckorna från spelare som försvunnit. Det kommer ibland slå rätt och Celtic kommer kvalificera sig till CLs gruppspel, men det kommer inte alltid slå rätt. De senaste åren har Celtic förlorat mot Braga, Utrecht och Sion i kvalet vilket vittnar om svårigheten att även kunna konkurrera med mindre ligor som den portugisiska, holländska eller schweiziska. Faktum är att dessa ligor är många dimensioner bättre än den skotska.
Överlag väger fördelarna med spel i England tyngre än nackdelarna av att lämna Skottland. Celtic behöver bli mer konkurrenskraftiga, men pengarna finns inte i Skottland för att detta skall ske.
Varför borde skotska lag välkomna detta?
"Yes [I would welcome them] but you would not want to destroy Scottish football and Rangers and Celtic in England would destroy the Scottish game." – Arsene Wenger
Vänder man blickarna mot skotska ligan som helhet skulle den vara betydligt jämnare, och fler lag skulle kunna konkurrera om titlarna. I SPLs historia har Celtic vunnit ligan 7 gånger och slutat tvåa 7 gånger varav ligavinnarna då var Rangers. Eftersom pengarna inte finns i SPL så har Celtic och Rangers de senaste åren fått överleva på sina varumärken, intäkter från hemmamatcher, försäljning och europaspel. Andra skotska lag har bara teoretiskt möjlighet att konkurrera på deras prestationer i europaspel, men eftersom de har uteblivit har även konkurrensmöjligheterna minskat. Rangers likviderades och började om på nytt i fjärdedivisionen vilket innebär att Celtic kommer stå som ”självklar” segrare till dess att Rangers tagit sig upp. Celtic kommer vinna ligan i år, det visste vi redan i augusti.
Det går dock inte att underminera att skotska ligan skulle uppleva en dipp, och till att börja med att erhållit mindre intäkter (tv-pengar, sponsorer och publikintäkter). Jag tror inte som Wenger att skotska ligan hade förstörts, jag tror att den hade på sikt frodats och gett fler lag möjligheten att vinna ligan då det rent rättvisemässigt skulle vara lämpligare utan dominanten eller dominanterna. Det är helt enkelt för stort avstånd mellan Celtic och de andra lagen. Som det är nu är det mer spännande att se vem som plockar europaplatserna än vem som slutar etta.
Varför borde engelska lag välkomna detta?
EPL är kanske världens bästa liga. Konkurrenssituationen i Europa har dock förändrats, från att ha varit Spanien, England och Italien har andra ligor fått ett uppsving. Lag från Ryssland, Tyskland och Frankrike har bland annat visat att avståndet inte är lika stort som det en gång varit. Allt fler lag från allt fler stater har möjlighet att konkurrera om spelare. Det är här Celtic kommer in. Celtic är en av världens största klubbar rent supportermässigt, detsamma gäller Rangers (som dock skulle mötas av komplikationer eftersom de tillhör division fyra). Ett nytillskott av antingen bara Celtic eller också Rangers skulle föra med sig ett ännu större intresse, vilket skulle generera i ännu mer pengar och på sikt skulle innebära att engelska ligasystemet utökat sin konkurrenskraft gentemot andra ligor. Det skulle även erbjudas fler tungviktsmöten. Det största argumentet mot detta är att Celtic (och ev Rangers) skulle hotat andra klubbars ställning, men jag anser att detta inte är något att frukta utan istället något att sukta efter för ökad konkurrens är något att sträva efter. Konkurrensen hade ökat i så väl Skottland som i England.
Slutligen kan jag konstatera att Celtic bör tillhöra det engelska ligasystemet och även om det finns en hel del komplikationer, svårigheter och nackdelar så skulle fördelarna överväga dessa, om det så gäller Celtic, den skotska ligan eller det engelska ligasystemet. Det handlar om att kompromissa fram en fungerande lösning och på sikt tror jag att samtliga parter hade tjänat mer än vad de förlorat även om fördelarna kan uttrycka sig i olika former.
"People keep saying the EPL is so far ahead - and in some respects it is. But Celtic could play there and do all right. I don't know where we would finish but I don't think we would get relegated. But it is not just about quality - with our prestige, support, tradition and history, I think Celtic would add something extra to England's top flight" - Neil Lennon, Celtic