Lagbanner
Ljungbergcirkus, dags att knyta ihop säcken!

Ljungbergcirkus, dags att knyta ihop säcken!

Intresset för Ljungberg och Celtic har inte sedan Henketiden varit större i svensk press, tidningarna har tävlat om att producera artiklar, varje dag sedan i söndags har Ljungbergs potentiella Celtickarriär prytt sportens förstasidor runt om i landet. Artiklar från Svenska fans, Expressen, Aftonbladet och Fotbollskanalen diskuteras i en kvantitativ artikel med kvalitativa inslag.

Det var expressen som i söndags släppte bomben, http://fotboll.expressen.se/nyheter/1.2267801/fredrik-ljungberg-pa-vag-till-celtic efter det var cirkusen igång. Aftonbladet, Svd, DN, GP, fotbollskanalen med flera rapporterade om detta. Fotbollskanalen kontrade med http://www.fotbollskanalen.se/1.1959991/2010/12/27/hooiveld_hyllar_ljungberg_overraskande_bra , en artikel där man intervjuar Hooiveld, som får säga sitt om Ljungbers träning. Aftonbladet, vår största tidning hade ännu inte släppt något nytt, http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/ovrigaligor/article8339601.ab , de snappar då upp en krönika av Big John i The Sun och gör en stor grej av det.

Sedan dess har sidorna tävlats om att vara först, det har handlat om Ljungbergs första och andra träning, vad Lennon ansett om Ljungberg, och om kalsonger: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/ovrigaligor/article8335864.ab

Dagens kvällsjournalistik är ibland absurd, det går dock inte att förta det svenska intresset för affären. Återigen var det dock expressen som avslöjade att Ljungberg erbjudits 20 000 pund i veckan över 1.5 år, och även (idag) avslöjat att affären nått en tyst överenskommelse http://fotboll.expressen.se/nyheter/1.2270987/avslojar-ljungberg-och-celtic-ar-overens

Expressen tycks vara ett steg före, vilket rivalerna inte gillar – aftonbladets "uppgift" http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/ovrigaligor/article8342007.ab att Ljungberg skall bli kung i Celtic är ett komiskt inslag i en redan urvattnad affär.

Expressen är den stora vinnaren, de har faktiskt (för en gång skull) producerat nyheten om Ljungberg, och om att han skall vara klar – aftonbladet och fotbollskanalen hamnade efter och har varit tvungna att ta fram förstoringsglaset och leta rester.

Expressen visade knappast någon jantelagmentalitet när Daniel Kristoffersson, mannen som släppte bomben, kommenterade affären på sin blogg:

"Jaha, då åker man på semester i några veckor och bloggen kommer inte att uppdateras lika frekvent. Det känns i alla fall bra att åka på semester dagen efter att jag ensam avslöjat nyheten om att Fredrik Ljungberg är på väg till Celtic. /../Själv hade min källa fått storyn bekräftad så det vara bara att köra. Och som sagt, alltid kul att vara först med en sån nyhet. Blev en del samtal från Skottland om nyheten, vilket också så klart är skoj. Och som en person när Celtic sa till mig: 
-Inte fan tar en klubb som Celtic dit en spelare för att träna en vecka om en övergång inte skulle vara högaktuell.
Kan man något om fotboll och varit med i branschen ett tag så fattar man ju att Celtic inte låter Ljungberg träna med dem för att vara snäll eller för att ”Ljungan” råkar känna Johan Mjällby. "

Nu skall Daniel åka iväg till Karibien, så jag vill önska honom en trevlig resa och säga: bra jobbat, verkligen! Daniels kollega, som får vara kvar i "tråkiga" Sverige kommenterade också händelsen i en krönika: http://fotboll.expressen.se/nyheter/1.2268258/borjesson-ljungberg-behover-celtic-fansen
Robert Börjesson attackerade fotbollen i USA
"Därför kändes det fel att höra Ljungberg berätta om bortamatcher på basebollplaner senast jag träffade honom i USA.
Fredrik Ljungberg behöver fans som lever för sitt fotbollslag. Han mår bäst av skyhöga förväntningar. Han trivs bäst i lag där spelare bryr sig så mycket att de börjar slåss på träningar."
Börjesson skriver även att Ljungberg inte är gjord för halvtomma läktare, att han inte hör hemma på baseballplaner och att USA helt enkelt är fel.

Det mest nyanserade och färgstarka inlägget i debatten kom från Johan Dykhoff, från MLSsektionen här på svenska fans: http://svenskafans.com/varlden/Kronika-Arligt-talatExpressen-385854.aspx
Med "ärligt talat, Expressen" försvarar han MLS och går till mottattack mot Börjessons krönika;
"Efter två års intensivt följande av MLS börjar man så smått bli van vid att få sin favoritliga bespottad av diverse förståsigpåare som aldrig sett en sekund MLS-fotboll men som ändå på något märkligt sätt har en glasklar uppfattning om ligans styrkor och svagheter (mest svagheter). Det är dock minst sagt nedslående när en journalist på en av landets största tidningar vräker ur sig en text som inte bara bygger på fördomar om USA och dess fotboll, den är även i sitt raljerande direkt felaktig och verkar inte bygga på någon som helst fakta."

Dykhoff passar även på att motbevisa Börjesson:
"Hur kan MLS, med ett publiksnitt på 16,675 åskådare, ha ”tomma läktare” i jämförelse med skotska ligan vars publiksnitt i skrivande stund är 10,641, och där hälften av lagen har ett snitt under 6,000? Ljungberg är alltså på väg till en liga med klart LÄGRE publiksnitt än MLS! Och hur ställer Robert Börjesson sig till att Seattle, det lag som Ljungberg spelade för under tre fjärdedelar av sin tid i MLS, har ett publiksnitt på drygt 36,000 åskådare? /.../Möjligen menar Robert Börjesson att Ljungberg passar väl in i en klubb som Celtic, med sitt publiksnitt på dryga 47,000 och stekheta derbymatcher mot Rangers. Ja, det må väl vara hänt. Men hur lattjolajban kommer han att tycka att det är med bortamatcher mot Hamilton, på New Douglas Park inför i snitt 2925 åskådare?"

Det tycks vara lite tragikomiskt att det mest nyanserade inlägget, och den mest fakta - kvantitativa texten kommer från en obetald supporter.
Jag själv förstår Dykhoffs ilska, vi som gillar skotsk fotboll får ständigt försvara oss mot oförståelig kritik. Vill bara klargöra att intresset för Celtic är gigantiskt, flera pekar på att "det är bara era hemmamatcher som har bra stämning" Jag hävdar det motsatta, förutom Old Firm, och matcher mot Edinburghs storheter Hibs och Hearts så är bortamatcher det absolut mest stämningsfyllda. När Celtic spelar bortamatcher, brukar åtminstone hälften av arenans publik vara fanatiska Celticsupportrar. Och det är ingen sittplatspublik som hemma på Celtic Park, utan vår bortapublik sjunger/hoppar/skriker. Av 6000 på senaste bortamatch mot St Mirren, var minst 3500 - 4500 Celticsupportrar, och så ser det ut, mot de flesta lag som tillåter och som är beroende en stor bortasupport för ekonomin.

Slutkommentar
Jag tror fram för allt att Ljungberg vill tillbaka, för att han gjort sitt i USA. Intresset från Freddies sida är kanske inte lika stort som det var i början i Seattle. De flesta spelarna som kommer till Lennoxtown brukar inse att Celtic är en sovande björn, en klubb som saknar ekonomiska resurser men som har faciliteter i absolut världsklass, ungdomsverksamhet som tampas som Europas främsta, supportrar som är fanatiska och i stor mångfald, och fram för allt, ett skotskt genuint fotbollsintresse som inte existerar i USA. I Skottland är fotboll en nationell identitet, 60 procent av all medial övervakning handlar om fotboll, 90 procent av den fokuserar på Celtic och Rangers. Det är det Ljungberg saknar, i USA får han finna sig att fotbollen står i skymundan av Baseball, American Football, Basketball, Hockey – det får han inte i Skottland.

Sebastian Skogsén2010-12-29 12:23:25
Author

Fler artiklar om Celtic