Lagbanner
Celtic - statistiken säger...

Celtic - statistiken säger...

Efter dagens vinst mot Dundee Utd är det bara fyra ligamatcher kvar och det börjar bli intressant att runda av säsongen. Först ut, undersöker vi det statistiska - vad spelarna rent konkret har presterat - med mål och assist och så vidare.

Celtic besegrade Dundee Utd idag med 3-0, Griffiths gjorde alla målen och har nu tagit ett stort kliv till att bli Celtics mesta målgörare säsongen 2014-2015.

Om vi dock vänder oss till laget först, så säger statistiken att Celtic i ligan vunnit 26 matcher, varav 13 på hemmaplan och 13 på bortaplan. Celtic är ett starkt hemmalag, men kanske framförallt i cuperna när det gäller mycket. I ligan har Celtic alltså trivts lika bra på bortaplan som på hemmaplan. 4 förluster, när Deila hade det svårt i höstas och laget inte riktigt hade formats som han ville så åkte Celtic på ett par förluster, bland annat mot Hamilton på hemmaplan. Bara fyra oavgjorda resultat. Celtic har införskaffat 82 poäng, det är inte lika bra som Lennon hade förra säsongen, men då hade Lennon heller inget spel i Europa efter jul, och cuperna hade han åkt ur tidigt. En känsla många supportrar har är att Celtic spelar roligare fotboll, det är mer öppet och mer attackinspirerat än vad Lennons fotboll erbjöd. Ett sätt att få svar på denna fråga är att se hur många mål vi gör per match jämfört med förra säsongen. Under Lennons sista säsong gjorde Celtic i snitt 2,7 mål per match, medan Deilas Celtic än så länge enbart kommit upp till 2,2 mål per match, så bilden av att vi spelar roligare fotboll har inte med att vi gjort fler mål. Att Deila hade svårt i höstas kan ha varit en faktor, medan Lennon under förra sången var en tämligen rutinerade Celtictränare. Att Celtic gjort mycket mål i cuperna kan ha varit en viktig faktor, också det faktum i att man behållit en spänning förutom den i ligan (med ligacupvinst, EL-slutspel mot Inter och semicupfinal mot Inverness). Kris Commons har heller inte kommit upp i samma målfacit, som mittfältare, gjorde han osannolika 26 mål i ligan förra året, medan det i år gått tyngre. Deila har varit oklar med vilken spelare han velat förlita sig på, nu tycks Griffiths ha vunnit över detta förtroendet, i höstas var det Guidetti. Flest mål har Celtic gjort de första 20 minuterna i andra halvlek, motsvarande 40 procent av alla mål mellanmatchminuter 45-75, Celtic har även gjort 20 procent av sina mål de sista 15, vilket innebär att ungefär 60 procent av Celtics mål kommer i andra halvlek.
Totalt har Celtic spelat 57 tävlingsmatcher, med fyra matcher kvar, kommer Celtic stanna på 61 matcher, vilket är ett ganska högt antal.

Försvaret - imponerande facit
17 gånger har Celtic hållit nollan, vilket är ett bra facit, Craig Gordon har ersatt Fraser Forster på ett ypperligt sätt, och Denayer tillsammans med Van Dijk har verkligen givit försvaret en ny stabilitet. Dessutom har Denayer och Van Dijk erbjudit ett farligt anfallsvapen, Van Dijk har skruvat in läckra frisparkar och Denayer har klackat in bollen i mål. Det låter inte riktigt som ett mittbackspar, men så är fallet. Van Dijk är det ståtliga, den bästa försvararen i skotsk fotboll, och möjligtvis en framtida landslagsman för Holland. Tillsammans har Van Dijk och Denayer gjort 9 mål vilket är mycket bra. Även högerbacken Matthews har bidragit med en del framåt, med sina 8 assist är han faktiskt den främsta framspelaren. Emilio Izaguirre som är Celtics vänsterback har enbart stått för 1 assist, vilket inte är tillräckligt bra, och det bekräftar att han har för dålig kvalité på sina inlägg. Mikael Lustig har gjort några mål, men har tyvärr varit skadad större delen av säsongen, och vi hoppas innerligt att han tar sig tillbaka, för rent spelarmässigt så anser jag honom vara Celtics främsta högerback.

Mittfältet - jämn fördelning
På mittfältet har det också varit målglatt. Eftersom Deila kör med ett 4-5-1 system, så skall mycket mål komma från mittfältet. Stefan Johansen har gjort 7 mål i ligan, Stokes och Commons har gjort 7 var, och de nya spelarna Armstrong och Gary Mackay-Steven har gjort 9 respektive 7 (med sina mål för Celtic och Dundee Utd). Stokes och Johansen har gjort 7 assist vardera och är alltså efter Matthews i assistligan. Celtic har alltså ett målglatt mittfält, med 4-5 spelare som har gjort en hel del mål. Om vi kollar på frisparkar som man åstadkommit så är Stefan Johansen i topp med 39 frisparkar mot sig, och Emilio Izaguirre är två med 31 frisparkar mot sig. Bägge spelare har en ganska aggressiv spelstil så statistiken bekräftar den bilden. Om vi tittar på spelarna som fått med sig mest frisparkar så är Gary Mackay-Steven i topp med hela 45 frisparkar, han är svår att stoppa och kreativiteten har inneburit många frisparkar med sig (kom ihåg att detta alltså är för både Celtic och Dundee Utd). Stefan Johansen är tvåa, så han drar inte bara på sig frisparkar utan får även många. Scott Brown och Johansen är de som drar på sig flest gula kort.

Anfallet - en assistkung och en målkung?
I anfallet har alltså 8 mål tillskrivits Guidetti i ligan, men sammanlagt har han med cuper + ligan gjort 13 mål, och 6 assist i ligan vilket är ett bra facit. Guidetti var höstens sensation och gjorde många mål, men det har avtagit. Guidetti har bara gjort 4 mål sedan 30 november. Sammanlagt har Guidetti spelat 1800 minuter denna säsong, och alltså gjort sammanlagt 13 mål, det är ett mål var 132 minut, alltså i snitt ett mål efter ungefär en och en halv match. Leigh Griffiths, som varit John Guidettis huvudkonkurrent har gjort 15 mål i samtliga tävlingssammanhang på bara 1442 minuter, vilket gör att snittet hamnar på 1 mål per 96 minut, så det tar lite mer än 1 match innan Griffiths gör mål vilket är ett väldigt bra facit. Griffiths har dock bara gjort 1 assist i ligan, och där står han verkligen i skymundan av Guidetti. Detta bekräftar att Guidetti har mer än bara mål i sitt register, utan även är en framspelare och bidrar mycket i spelet medan Griffiths lätt försvinner, och inte bidrar lika mycket i själva spelet, men överlag är en skickligare avslutare och målgörare under denna säsong. Det har argumenterats att John Guidetti inte kunnat göra fler mål (eller varit hämmad) för att han kommit in från bänken så många gånger, medan Griffiths fått speltid från start. Sammanlagt har John Guidetti kommit in från bänken 8 gånger. Griffiths har kommit in från bänken 12 gånger, så argumentet stämmer inte överens med verkligheten. Som anfallare är det mål och assist som räknas, och sammanlagt har John Guidetti bidragit till fler mål med sina mål och assist (13+6) än Leigh Griffiths (15 + 1). Om man kollar på mål+assist per spelad minut, bidrar John Guidetti till ett mål varje 94 minut, medan Griffiths bidrar till ett mål var 90 minut, vilket gör att Griffiths är mer effektiv. Den tredje anfallaren är Stefan Scepovic som många anser har haft en misslyckad säsong. Serben har gjort 4 mål på 822 minuter vilket innebär ett snitt på 1 mål per 206 minuter vilket är klart sämst. Han har inte förtroendet av Deila, och hans framtid i Celtic är oklar.

Vilket lag utifrån statistiken?
Snittåldern i detta lag är 26 år, jag förväntar mig att den kommer sänkas till nästa säsong, då jag tror Deila vill ta in en del yngre förmågor och bygga på dessa, samt att några av de äldre herrarna lär försvinna. Enligt statistiken är Van Dijk, Denayer och Matthews de mest effektiva i backlinjen och framstående. Johansen, Stokes, Commons, GMS och Armstrong har alla gjort mycket mål och assist, vilket bådar gott för fortsättningen. I anfallet är Guidetti och Griffiths framstående, där den ena ligger högt i assistligan medan den andra gjort flest mål. Så här skulle jag forma laget utifrån denna statistik:

Gordon
Matthews - Denayer - Van Dijk - Izaguirre
Gary Mackay-Steven - Johansen - Armstrong - Commons - Stokes
Griffiths

Det lag jag skulle välja utifrån denna statistik + alla andra faktorer som spelar in, och det faktum att bästa möjliga lag skall spelas utifrån alla möjliga synvinklar och potentiella matchförhållanden samt matchavgörande händelser, spelarnas form osv. så skulle jag ställa upp med:

Gordon
Matthews - Denayer - Van Dijk - Izaguirre
Gary Mackay-Steven - Johansen - Brown - Bitton - Commons
Griffiths

Sebastian Skogsén2015-04-26 18:00:00
Author

Fler artiklar om Celtic