Christopher Samba: Det finns rasistiska fans, men de är i minoritet

Christopher Samba: Det finns rasistiska fans, men de är i minoritet

Anzjis mittbacksstjärna, Christopher Samba, berättar i en intervju med The Guardian om sitt nya liv i Anzji och problemen med rasism på ryska fotbollsläktare. - Det finns rasism i rysk fotboll, men de personerna är i minoritet.

Samba lämnade Blackburn för ungefär ett år sedan och skrev på för Anzji. Han var först tveksam till flytten men efter att ha talat med klubbens ordförande, Sulejman Kerimov, och träffat nye tränaren, Guus Hiddink, blev han attraherad utav projektet. 
- När jag tittade igenom vilka spelare som redan fanns i klubben och fick höra vilka som var på ingång, då bestämde jag mig snabbt, säger Samba till Guardian. 
- Hiddink var förstås en stor anledning till att jag flyttade. När jag fick veta att han skrivit på ett kontrakt, då insåg jag att klubben menade allvar. 

I engelsk media är de aldrig sena med att påpeka rasismen som finns inom fotbollen i Östeuropa. Speciellt inte efter att ha förlorat VM 2018 till Ryssland. För Sambas del fick han redan efter två månader i Anzji, uppleva att rasismen på ryska läktare i högsta grad existerar. I en bortamatch mot Lokomotiv Moskva kastades en banan in från läktarplats mot Samba. 
- Några Zenitfans sa att de inte vill ha svarta spelare. Jag fick själv uppleva det som skedde mot Lokomotiv, men det är viktigt att påpeka att de här åsikterna kommer från små grupper. På våra hemmamatcher har jag aldrig upplevt något liknande, våra fans är väldigt vänliga och i stort tror jag att fotbollen enar människor snarare än tvärtom. 

Samba uppmärksammade givetvis händelsen med Kevin Prince Boateng och mittbacken stöttar sin f.d. lagkamrat som klev av planen efter att ha blivit utsatt för rasistiska påhopp från läktarna. 
- Det är sorgligt att se. Det är sådana händelser som tar död på sporten. Vi kan inte kliva av planen varje gång det inträffar, men jag förstår Kevin som gjorde det. När man får höra personangrepp p.g.a. sin hudfärg, då har det gått för långt. 
- Alla reagerar vi olika. Men hur ska vi förklara för våra barn att vi inte reagerar alls när någon förolämpar dig för att du är svart? Vi spelare måste tillsammans med förbund och myndigheter jobba fram en lösning om hur vi ska gå vidare. Att gå av planen är ingen långsiktig lösning på problemet. 

När Sulejman Kerimov köpte Anzji var hans målsättning att skapa ett lag som skänte invånarna i den fattiga och våldshärjade republiken, Dagestan, glädje. 
- Våran ordförande har ett stort hjärta. Varje gång han pratar med oss spelare frågar han hur vi mår och har vi något problem, då försöker han alltid att hjälpa oss. 
- Dagestan är ett område i Ryssland som går igenom hemska saker nästan varje dag och kan vi i klubben ge dem något att känna glädje och hopp över, då är det våran skyldighet.

Trots att Sambas famlij fortfarande bor kvar i England trivs mittbacken bra med sitt liv i Moskva. Anzji tränar och bor i huvudstaden och flyger bara till hemstaden, Makhatjkala på matchdagar. 
- Det fungerar bra. Vi tränar på en fantastisk anläggning i Moskva och flygresan till Makhatjkala tar bara ett par timmar. 
Han låter tillfreds med flytten från Premier League till Ryssland och trots att han fortfarande följer och känner för sitt gamla lag, Blackburn, väldigt noga ångrar han inte sin flytt. 
- Det enda problemet är att det är kallt så länge. Jag har aldrig sett snö ligga kvar i flera månader innan. Men det är en bra tid att vara i rysk fotboll just nu. Anzji målade upp ett bra projekt för mig och de har hållit fast vid de löften de gav mig, det är jag tacksam för. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2013-01-10 13:59:00
Author

Fler artiklar om Ryssland