Dags för Rysslands hetaste derby

Dags för Rysslands hetaste derby

Klockan 16:00 på Söndag riktas alla fotbollsintresserade ögon i Ryssland mot Luzhniki Stadion i Moskva. Då sparkar landets största möte igång mellan Spartak och CSKA. Två klubbar vars rivalitet är relativt ung men som ändå är fylld av avsky för varandra.

Spartaks naturliga rival under Sovjettiden var Dynamo Kiev. När de mötena försvann i och med Sovjetunionens upplösning så blev CSKA Moskva den naturliga rivalen. Det mötet hade redan under slutet av 70-talet börjat växa till en av de största matcherna för Spartak men när Dynamo Kiev inte längre tillhörde samma liga blev CSKA den naturliga rivalen. 
Medans CSKA grundades som arméns lag så har Spartak gett sig själva stämpeln “folkets lag” som inte har styrts utav en stadsapparat. Att hålla på Spartak Moskva i början av klubbens existens sågs som ett säkert sätt att visa politiskt missnöje. Men att spela för Spartak var ingen dans på rosor. Efter ett par ligatitlar i början av 30-talet, och framförallt ett par segrar för mycket över Dynamo Moskva, fick laget stämpeln “folkets fiende”. Och två av klubbens grundare anklagades för en rad brott och skickades till ett arbetsläger i Sibirien där de fick spendera 13 år. 
Idag är den politiska närvaron på matcherna låg, även om lagens ultrasgrupper har gått samman vid ett par tillfällen de senaste säsongerna i gemensamma protester mot lagen från Kaukasus. 
 
Idag har mötet växt fram till landets största, även om matcherna mellan Spartak och Zenit drar lika mycket folk är det snarare Zenit som ser Spartak som sin största rival än tvärtom. Matcherna präglas ofta av bråk mellan supportergrupperna och även bland klubbledarna är tonen stundtals aggressiv. Efter ett av fjolårets derbyn där Spartaks anfallare, Welliton, kolliderade med CSKA-målvakten, Igor Akinfeev, så illa att Akinfeev tvingades till en knäoperation gick CSKA Moskvas sportchef ut och varnade Welliton för att visa sig på stadens gator då fans till CSKA ville utkräva hämnd på brassen. Det uttalandet föll inte alla i smaken och Spartak svarade med en polisanmälan. 
 
Sportsligt sett har inget av lagen varit särskilt framgångsrika de senaste åren. Inget av dem har vunnit en ligatitel sedan 2006 då CSKA vann serien på inbördes möten före Spartak. De sistnämnda har inte vunnit en titel sedan 2003 vilket är den längsta trofétorkan i klubbens historia. Medans Spartak har spenderat flera hundra miljoner på spelarköp (vissa bättre än andra) har CSKA valt en betydligt sundare väg där man försökt hitta billigare spelare från världens alla hörn. 2005 nådde man en enorm framgång genom att vinna UEFA Cupen och sedan dess har CSKA, med ett undantag, varit ett stabilt topp tre lag i Ryssland.  
 
Årets säsong har varit upp och ner för båda lagen. CSKA har öppnat ligaspelet starkare men åkte ut i Europa League redan innan gruppspelet satte igång. Spartak har blandat och gett i ligan, men att kvalificera sig för Champions League via kval mot Fenerbahce var en stor framgång för klubben. Även om förlusten mot Celtic i tisdags får ses som en stor missräkning. 
Inget av lagen känns särskilt stabila i dagsläget och att allt inte står rätt till visades tydligt förra helgen när CSKAs stora stjärna, Alan Dzagojev, för andra gången på kort tid drog på sig ett rött kort efter att ha slagit ner en motståndare. Dzagojev fick fem matchers avstängning och lämnar ett stort hål efter sig i CSKAs startelva. 
 
Hos Spartak har nye tränaren, Unai Emery, haft svårt att få ihop försvarsspelet vilket 16 insläppta mål på 10 ligamatcher tydligt visar. Framförallt bortaspelet har varit lagets stora akilleshäl de senaste säsongerna och Emery verkar inte heller ha fått ordning på Spartak när man är på resande fot. 
Inför säsongen hämtades flera nya spelare in men man drabbades av ett rejält bakslag när den nye brassen, Romulo, slet av korsbandet i matchen mot Rostov för två helger sedan. 
 
Båda klubbarna har fått en viss svenskprägel under det senaste året när Pontus Wernbloom och Rasmus Elm flyttat till CSKA och Kim Källström hamnat i Spartak. Wernbloom startade sin sejour i klubben bra men har under den här säsongen tappat sin plats i startelvan till Aleksandrs Cauna. Rasmus Elm slog sig snabbt in på mittfältet och har hyllats av tränaren Leonid Slutskij som kallat Elm för “lagets viktigaste spelare” efter bara ett par veckor i klubben.
Kim Källström gjorde sin ligadebut mot Kuban i September och har sedan dess spelat  fyra av fem matcher från start. Det är tydligt att Emery ser Källström som en viktig pjäs på hans mittfält då han har egenskaper som många av de andra centrala mittfältarna saknar. Räkna med både Elm och Källström från start på söndag. 
 
Matcherna mellan CSKA och Spartak brukar bli målrika historier. De senaste 20 matcherna mellan lagen har ett målsnitt på 3.35 mål per match. CSKA har vunnit tre av de fyra senaste mötena men den historian kan man antagligen lägga åt sidan här. 
Det enda som kan garanteras är att 60000 fans på plats kommer att skapa en fantastisk inramning på Luzhniki Stadion i Moskva på söndag. Och även om du vanligtvis inte är intresserad av fotboll utanför de största ligorna rekommenderar jag helhjärtat att ta ett par timmar innan El Clasico och bevittna en utav, om inte den absolut största, matchen som Östeuropa har att erbjuda.  

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-10-05 12:00:00
Author

Fler artiklar om Ryssland