Dalic presenterade landslagstruppen för kvalmatcherna i november
Zlatko Dalic

Dalic presenterade landslagstruppen för kvalmatcherna i november

Trots varningsklockarna i oktober, förlitar sig Dalic fortfarande på gamla spelare som redan tidigare varit prövade.

Två kvalmatcher för EM 2024 återstår att spela och den första är på bortaplan mot Lettland den 18 november, som följs upp med avslutande match hemma mot Armenien tre dagar senare den 21 november.

Efter fiaskot i oktobermatcherna mot Turkiet (0-1) och Wales (1-2) är inget längre säkert. Det kommer kanske inte att räcka med två segrar mot Lettland och Armenien, utan man är beroende av slutresultaten för Wales två återstående kvalmatcher. Vi välkomnar ett poängtapp för britterna i någon ut av deras ödesmatcher, men samtidigt behöver Kroatien skriva in full pott i november månad, vilket är tydligen svårt.

För att man ska lyckas avancera till EM har Dalic tagit ut följande spelare:


Synpunkter
Roligt att vi kommer ha Ivanusec och Kramaric tillbaka, dessa två tillsammans med Petkovic och Perisic saknades något oerhört mycket i föregående matcherna. Vad det gäller Petkovic så är det stort frågetecken om han ens hinner bli frisk inför matcherna, för det så kan man undra hur Dalic tänker här och man förstår inte varför Salzburg anfallaren Roko Simic ignoreras.
Han kan spela Champions League matcher mot Inter, Benfica och Real Sociedad men det går inte för landslaget, inte ens mot nationer som Lettland och Armenien? Fegt av Dalic att undvika yngre spelare, istället är 32-årige Budimir tillbaka. Osasuna anfallaren som gör mål var tredje match för klubben. Jag kan köpa att han hittat formen men här snackar vi inte om Mandzukic klass, Budimir har ett momentum och man bör verkligen vara försiktig här.

Fortsättningsvis är Marko Pjaca också tillbaka, f.d. Juventus anfallaren som återvände tillbaka till kroatiska ligan, den här gången för HNK Rijeka där han visat upp bra prestationer speciellt i hans debut för Rijeka i mitten av september när han avgjorde matchen mot Osijek med två mål. Pjacas karriär har präglats av skador, visst hans talang ska inte ifrågasättas men hans kollega Marco Pasalic borde i så fall också vara med på listan. Också en spelare från Rijeka som den här säsongen stått för sju fullträffar på sexton tävlingsmatcher och en del vackra mål. Fostrad i Tyskland av Borussia Dortmund säger en hel del.

Känslan är att landslaget kommer behöva genomföra en stor rekonstruktion förr eller senare. Nu blev vi plötsligt avklädda efter att Perisic kramade om kryckorna i sex månader, Kramarics muskelskada, Ivanusecs hälseneskada i Feyenoord och Petkovics sträckning – inga avbytare på dessa positioner, istället försökte Dalic göra hybrida wingbacks ut av stackarna Pasalic, Vlasic och Majer… Kroatien är ett topplandslag med mindre optioner på vissa positioner, försvaret och mittfältet täcks upp väldigt bra men sårbarast är offensiven och för det krävs att du har talangfulla, taggade och om det krävs en del unga spelare på bänken. Gamla och slitna profiler som Budimir och Vida har vi ingen nytta av längre. Zlatko Dalic måste våga mer, han kommer förlora mycket mer om han inte chansar. Jag är rädd att även om vi tar oss till mästerskapet i Tyskland, så undrar man hur spelet kommer se ut eftersom Perisic väntas börja träna med Tottenham någonstans i april-maj. Ivan kommer troligtvis vara ur form och då har man gyllenne läge idag att testa spelare som Rijekas Marco Pasalic, Salzburgs Roko Simic eller till och med ändra formationen och anpassa den till spelarmaterialet du har. 

Kroatiska startelvan i november kan komma att mönstras på det gamla viset i kommande matcherna:
Livakovic – Juranovic, Sosa, Gvardiol, Sutalo – Brozovic, Kovacic, Modric – Ivanusec, Kramaric, Pasalic
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-30 15:15:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!