Dankjewel, Louis
Dankjewel, Louis!

Dankjewel, Louis

Holland är utslaget ur VM och vi tar farväl av en odödlig tränarprofil.

Gårdagens match intog undertecknad på ett gravt försenat SJ-tåg. På ett undermåligt wifi såg jag matchen som innehöll allt och lite till.

Louis van Gaal hade återigen en tydlig matchplan. Men det funkade inte riktigt som mot USA. Mot USA var man både taktiskt och tekniskt så mycket skickligare än motståndarna. Argentina däremot var förstås nästan lika taktiskt skickliga, skickligare tekniskt. Och så hade de ju ett geni i laget, och domare Mateu Lahoz var deras tolfte man på ett så patetiskt vis att man undrar om han hoppades säkra en inbjudan till Messis julbord. Det och att spelet framåt helt enkelt inte klaffade för Holland gjorde att man hamnade i brygga.

Frisparken då. Säga vad man vill om spelet Holland visat upp i detta mästerskap. Nej det är ingen totalfotboll direkt. Men den frisparken är hela den holländska fotbollstraditionen sammanfattad. Galen innovation, nästan arrogant modigt. Helt outside of the box. Som taktikgurun Michael Cox (@Zonal_Marking på Twitter) uttryckte det: Det bästa är att de hade en frispark i liknande läge strax innan och valde att inte göra varianten då.

Sen gick förlängningen som den gick. Jag älskar att Louis van Gaal kastade in Noa Lang för sina första VM-minuter då, det är van Gaal i sitt esse. Han kan Noa Langs typ, en kaxig Amsterdamkille som Erik ten Hag slet sin kala hjässa över, en kille som älskar att stå i centrum, som vill vara stjärnan. Hade han fått ett läge hade Noa Lang varit beredd på att avgöra en VM-semifinal direkt. Tyvärr fick han inte mer än ett inläggsläge då Argentina pressade tillbaka Holland.

Straffläggning återstod och då var det ju ärligt talat inte ens spännande eller nervöst. Argentina bäst i världen på straffläggningar, Holland av traditionen sämst. 2014 lyckades Louis van Gaal rensa ut decennier av demoner i straffläggningen mot Costa Rica. Via en ännu mer halsbrytande innovation, målvaktsbytet som satte miljoner grillor i costa ricanernas huvuden. Sen kom semifinalen mot detta eviga Argentina och man kunde inte upprepa bedriften. Mittbacken Ron Vlaar skickades fram som förste straffskytt då. Mittbacken Virgil van Dijk skickades fram som första straffskytt nu. För en gångs skull lärde sig inte Louis van Gaal sin läxa.

Likväl, tack för allt Louis van Gaal. Det här var av allt att döma 71-åringens sista show. Han lider av aggressiv prostatacancer och under tiden ledde han Holland obesegrade genom 20 matcher under hans tredje vända som förbundskapten (16 vunna, 4 kryss).

Jag hoppas världen uppskattar Louis van Gaal medan fortfarande finns bland oss. Han är obstinat, kalkylerat psykotiskt, slug, tuff, rak, ärlig och av allt att döma en god människa. Han kan framstå som hård för utomstående men många spelare vittnar om hans värme, inte minst denna spelargrupp i landslaget. Det är en bragd i sig, Louis van Gaal är i princip den ende förbundskapten som lyckats bilda ett ramstarkt kollektiv av ett holländskt landslag, skapa en grupp där alla tycker om varandra.

Louis van Gaal är också en fotbollstränare som deltar i Amsterdam Pride och som öppet sagt till sina spelargrupper att om någon spelare är homosexuell, vilket en del manliga fotbollsspelare är, har han hans fulla stöd. Louis van Gaal är i grund och botten en utbildare, en gammal lärar från en dövskola som i grund och botten värnar om människor. Han är inte bara det galna tränargeniet.

TV: UR ARKIVET
Van Gaal pikar sin gamla chef

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-12-10 13:05:00
Author

Fler artiklar om Holland