Dansk seger i premiären — Poulsen avgjorde

En briljant aktion av Christian Eriksen räckte för att skapa chansen som gav Danmark tre viktiga poäng i jakten på slutspel.

Peru var det bättre laget i den första halvleken och skapade en del farligheter framför Kasper Schmeichel i det danska målet. Men skärpan var inte riktigt på plats hos peruanerna.

I den danska offensiven gick, precis som väntat, det mesta genom Christian Eriksens fötter. Men inte heller Tottenham-mittfältaren hade ställt in skärpan ordentligt till VM-premiärens första halvlek.

Efter en dryg halvtimmes spel fick William Kvist lämna planen med en skada. Lasse Schöne ersatte och fick åtminstone någorlunda fart på anfallsspelet i den första halvlekens sista del.

Men det var Peru som fick det gyllene läget att ta ledningen. När klockan slog över till 45 tog domaren, med hjälp av VAR, beslutet att blåsa straff för sydamerikanerna. Christian Curva försökte kopiera Håkan Mild från 1994 och siktade på läktartaket. Trots att Kasper Schmeichel gick åt fel håll kunde han andas ut när bollen landade på läktarens övre sektion.

Den andra halvleken började som den första slutade. Ett högt tempo men ett ganska stängt mittfält. Peru skapade en fin chans att ta ledningen men lyckades på något sätt sjabbla bort möjligheten.

Efter 59 minuter bröt sig Christian Eriksen fri på mittplan. Med snabba steg tog han sig fram mot den peruanska försvarslinjen och precis i rätt tidspunkt frispelade han Yussuf Poulsen. Från ett fritt läge i den vänstra delen av straffområdet gjorde Leipzig-mittfältaren inga misstag och placerade in 1-0 till Danmark.

Peruanerna fortsatte anfalla men Kasper Schmeichel växte till en mur mellan de danska stolparna. Stenhårda skott, frisparkar och returer. Han stod i vägen för allt.

Efter 81 minuters spel tvingades Danmark till ett nytt byte. Chelseas mittback Andreas Christensen lämnade planen och ersattes av Zanka Jørgensen.

Trots att de vitklädda sydamerikanerna försökte skapa ett tryck mot det danska försvaret skapade man inga större målchanser innan klockan slog 90. Ett par sekunder efter det fick man ett fint volleyläge men avslutet gick en bra bit utanför Schmeichels stolpe.

När Bakary Papa Gassama stoppade pipan i minne för sista gången förkunnade han den första danska VM-segern sedan 2-1-matchen mot Kamerun 2010.