Därför går Portugal hela vägen
Därför kommer Portugal att slå ut Wales och nå final.

Därför går Portugal hela vägen

Vissa är bara jätteskickliga och lyser med närvaro över sina kvalitéer, andra står mobbade i ett hörn och hatade av resten. Även om Portugal lever livets lotteri finns det anledningar som gör att de spela final på söndag.

De har inte vunnit en enda match i EM så här långt. Förbundskaptenen Fernando Santos gör tillfälliga formationsbyten under matchen hej och vilt, och pratar om att ingen gillar dem. Alla känner vi Portugal, men ingen tror på dem. Eller helt enkelt, vill inte tro på dem.

LÄS MER: Äventyret från matbutiken till EM

Portugals resa genom EM har inte varit den rakaste. Många supportrar har inte varit nöjda med portugisernas ”fula spel”, och menar på att filmningarna och eftersläpningarna har tagit dem långt på lyckohjulet.
– Jag bryr mig inte om vi är den fula ankungen, vi är inte här för att spela vackert utan vi är här för att vinna, sade förbundskaptenen Fernando Santos på måndagens presskonferens.


Fernando Santos kommer göra allt för att ta sina "fula ankungar" till final i EM.

Diasporan
Här i Frankrike pratar de mycket om att Portugals största immigration just finns här i landet och framförallt i Paris. Diasporan har verkligen visat upp sitt rätta ja under mästerskapet. Även om någon skulle säga att portugiserna inte har synts till är det för att de är mycket runt sitt lag.
– Frankrike är ett hem till världens största portugisiska exportforum, fansen får spelarna att känna sig välkomna här, säger journalisten Joe Walker som bevakar Portugal under mästerskapet.

Hundratals supportrar bevakar laget var dem än går, träningsbasen i Marcoussis, arenorna och flygplatserna. Efter avancemanget mot Kroatien väntade drygt 500 supportrar i ett ösregn klockan fyra på morgonen, att spelarna skulle återvända till lägret i Marcoussis. Supportrarnas kärlek till landslaget är oundviklig och på grund av dem kan Portugal gå hela vägen.


Portugiserna är många och de är nog de enda som håller fram sina hjältar.

Mästaren
Mannen med flest EM-matcher under bältet i historien blev nyligen rekordhållare genom att vara den första spelaren att göra mål i fyra olika EM-mästerskap, efter två mål i gruppspelet.
Trots det har Cristiano Ronaldo inte levt upp till landets förväntningar. Storstjärnan med Real Madrid till vardags har glänst i någon form. Även om Ronaldo inte riktigt har kommit upp i nivån som vi känner igen honom i, kan vi se att kaptenen försöker. Anfallaren har skjutit nästan hälften av alla Portugals avslut (19) per match. Hans närvaro och hårt jobb ute på planen har gjort att Portugals offensiv ha fått ett stort lyft under många år. Nu gräver han efter sin första mästerskapstrofé med Portgual.
– Det är en mer mogen Ronaldo som har dykt upp under sommaren. Han har arbetat oerhört hårt för laget och verkat som en stor ledare och kapten. Det skulle förvåna mig om han inte kommer att höja resultatstatistiken i den kommande semifinalen och en eventuell final, för det är något Ronaldo har visat sig Portugal är att han är bäst när han behöver mest, säger Portugal-experten Jan Hagen.
Även Santos håller upp kaptenens presationer.
– Cristiano har gjort ett fantastiskt bra jobb för laget. Hans hårda arbete i de två senaste matcherna har varit underskattade.

I straffläggningen uppmuntrade Ronaldo mittfältaren Moutinho (missade straff mot Spanien 2012) att skjuta, vilket han också gjorde, och det blev mål.


Europas brassar
Rutin har visat sig vara ett favoritmedel här i EM. Italiens backlinje, Tyskarnas lagdelar eller varför inte Frankrikes elegans för att bara nämna några rutinegenskaper. Med spelare kvar som Pepe, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Nani och Rui Patricio för att nämna några, finns det en historisk lång erfarenhet tillhandagå i mästerskapet.

LÄS MER: Sagan om Lagerbäcks succélandslag

Portugal har länge kallats för Europas brassar och det har blivit förståeligt. Inte bara pratar de samma språk, och har haft en av historiens mest kända målskyttar som heter samma sak (Ronaldo). Utan de finns mer under ytan. Den offensiva fotbollen, dribblingarna och modet att utmana en väg som inte rör sig. Portugal har under nått fyra av de fem senaste EM-semifinaler och det visar att portugiserna blir att räkna med i varje mästerskap.
– Portugal har aldrig vunnit ett mästerskap, men med Santos cyniska och defensiva spel är det faktiskt möjlighet för Portugal att gå hela vägen, kommenterar Jan Hagen.

Slutligen går det argumentera för och emot Portugal hur mycket man vill. Vi lever i en demokrati som låter oss yttra oss på ett sätt som leder till debatt. Trots allt "hat" som portugisiska spelarna har fått har de ändå tagit sig till semifinal.


**Portugal möter Wales i den avgörande semifinalen på onsdag kväll 21.00. Vinnaren spelar final på söndag i Paris.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-07-05 20:10:00
Author

Fler artiklar om Portugal