Efter EM: Här är slovakerna som byter klubb
Tomáš Hubocan - en av flera slovaker som har, eller ska, byta klubb till hösten.

Efter EM: Här är slovakerna som byter klubb

Efter de smärre framgångarna i europamästerskapet har de slovakiska spelarna lockat till sig rejält med uppmärksamhet från klubbar runt om i fotbollseuropa. Bland annat är Martin Škrtel mer eller mindre klar för Fenerbahce, medan Tomáš Hubocan byter den ryska ligan mot Frankrike och den anrika klubben, Olympique de Marseille.

Gjorde en klart godkänd självständighetsdebut i EM-sammanhang i Frankrike under sommaren. Placeringen turneringens bästa trea gav dessvärre nitlottens nitlott, då man ställdes mot de regerande världsmästarna Tyskland, vilket resulterade i den största slovakiska förlusten sedan Ján Kozák tog över rodret (0-3).

Hubocan till Frankrike

Men att ha slagit Ryssland och spelat oavgjort mot England var två resultat som man helt klart tar med sig. Och efter mästerskapet har nu en hel drös med spelare lockat till sig uppmärksamhet efter sina fina insatser på planen. Exempelvis är Martin Škrtel klar för turkiska Fenerbahce och under veckan blev det också klart att Tomáš Hubocan skriver på ett treårskontrakt med den franska giganten, Olympique de Marseille.

Hubocan har länge varit en av de viktigaste nycklarna i det slovakiska försvaret. Han insatser i den ryska ligan, först i Zenit St. Petersburg sedan i Dinamo Moskva, har undgått få, och den 30-årige försvararen har länge varit jagad av större klubbar runt om i fotbollseuropa. Hubo lämnar därmed den ryska ligan efter sju och ett halvt år.

Duda jagas av Manchester United och Arsenal

Just vad det gäller backar i Ryssland har också Ján Durica avslutat sin sejour. I 2006 anslöt han till Saturn Moskva innan han for till Lokomotiv, med en kortare lånesejour till tyska Hannover 96. Med veteranbacken, där nästkommande kval kan bli hans sista, har ryktena inte direkt varit överflödiga. Det mesta pekar dock på att han byter liga.
 Samma sak gäller Hertha Berlins lagkapten, Peter Pekarík. Ytterbacken, som har varit tyngd av skador under säsongen, gjorde ett fint mästerskap och var, redan innan man flög till Frankrike, ryktad till den engelska ligamästaren Leicester City.

Den mest omtalade slovakiske spelaren har varit unge Ondrej Duda. Den 21-årige mittfältaren gjorde ett fenomenalt mästerskap - med bland annat nationens första mål - och spås att bli den nye Marek Hamšík. Klubbar som har jagat honom finns i Italien, med bland annat Milan, men de som har visat allra störst intresse är Manchester United och Arsenal. José Mourinho och Arsene Wenger har båda bevakat slovaken, som själv har uttryckt att han är redo att ta nästa steg från hans nuvarande klubb, Legia Warszawa i Polen.



Andra unga förmågor som jagas är Patrik Hrošovský och Matúš Bero. Den sistnämnde missade precis uttagningen till sommarens mästerskap, men har samtidigt en fin framtid tillmötes. Tvåa i skytteligan under den gångna säsongen med sina 15 mål (samt 12 assist) gör honom till den slovakiska ligans kanske bäste spelare. AS Trencín lär dock tappa sin 20-åring, som med stor sannolikhet kommer att hamna i turkiska Trabzonspor till hösten.
  Viktoria Plzens Hrošovský jagas av tyska klubbar, bland annat Borussia Mönchengladbach, men också portugisiska Benfica.

Marek Hamšík "nobbade" United och Bayern München

Att Marek Hamšík betyder mycket för Napoli och Napoli betyder mycket för Marek Hamšík, är vid det här laget något de flesta har vetskap om. Kaptenen och mittfältsgeneralen har vid ett flertal tillfällen uttryckt sin kärlek för Neapel och dess fotbollag, vilket många gånger har lugnat nervösa fans som läst löpsedel efter löpsedel om hans eventuella flytt. Genom åren har klubbar som Milan, Arsenal, Chelsea och Real Madrid bland andra varit intresserade, och nu under sommaren är det framför allt Manchester United och Bayern München som varit på tapeten. Den tyska giganten sägs fortfarande vara intresserad av Hamšík, trots att 28-åringens representanter nobbat just Bayern och andra klubbars erbjudanden ett flertalet gånger. Om Grande Marek blir sitt Napoli trogen eller om han lämnar klubben efter över nio år återstår att se.



En annan spelare som många hoppas på byter liga, är Vladimír Weiss. Den kvicke, tekniske yttern, har sedan ett antal säsonger tillbaka representerat klubbar i Qatar, vilket många menar på har bromsat upp hans utveckling rejält. Weiss har fostrats i Manchester City och gjort det bra i klubbar som t.ex. Olympiakos och framför allt skotska Rangers tidigare, och var en betydligt mer omtalad spelare när han fanns i Europa. Ryktena kring hans framtid spekulerades det kring en hel del under sommaren, och mycket talade för en europaflytt till hösten. Efter något form av byråkratiskt strul med den qatarska ligan blir så dock inte fallet - och den 26-årige yttern blir kvar på den arabiska halvön.

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2016-07-13 17:24:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM