EM 2024: Kroatien hamnade i "dödens" grupp

EM 2024: Kroatien hamnade i "dödens" grupp

EM lottningen tog plats i Hamburg och schackrutorna hamnade i grupp B vilket är en av EM-s starkaste grupper. Gruppen påminner lite om EM 2012 då Spanien, Italien och Irland stod för motståndet.

Äntligen blev det spikat under lördagskvällen, självklart önskade man att landslaget skulle spela matcherna i städerna längst norrut och det var som om någon hörde ropet. Bättre kunde det inte bli för kroatiska supportrarna som bor i Skandinavien.

Matcherna i grupp B kommer spelas i Berlin, Hamburg och Leipzig. Kroatien har premiär på lördag på Olympiastadion i Berlin den 15:e juni mot Spanien. I den andra gruppspelsomgången väntar Albanien den 19:e juni och avslutningsvis blir det mot Italien i Leipzig den 24 juni.
 



Spanien är den senaste Nations League vinnaren och Italien regerande EM mästare, och Kroatien bronsmedaljörerna från VM 2022. Utan tvekan kommer vi se tre spännande matcher i grupp B där Albanien är outsiders. Senaste gången vi mötte Spanien var faktiskt i Nations League finalen i somras och då vann Spanien efter straffsparksläggning. Matchen i Berlin blir totalt det fjärde mötet mot La roja under ett Europa mästerskap och det senaste inbördes mötet vittande man om under corona tiden 2021 i Köpenhamn där matchen gick till förlängning och spanjorerna vann till slut i en galen match med 5-3. Spanien är utan tvekan gruppfavoriten men absolut ingen omöjlig uppgift.

Perisic avgör gruppfinalen 2016
Ivan Perisic avgör gruppfinalen 2016

Fem senaste inbördes matcher mot Spanien
2023 Nations League final: Kroatien – Spanien 0-0 (4-5)
2021 EM Åttondelsfinal: Kroatien – Spanien 3-5
2018 Nations League gruppspel: Kroatien – Spanien 3-2
         Nations League gruppspel: Spanien – Kroatien 6-0
2016 EM gruppspel :Kroatien – Spanien 2-1

Regerande EM mästare är ett landslag som Kroatien aldrig förlorat mot. Totalt åtta inbördes matcher och tre gånger har Kroatien gått ur som segrande, resterande fem matcher slutade oavgjort. Historiskt sett är Italien ett stort landslag och ska alltid räknas med som en favorit i slutspelet, men på senaste åren skulle jag säga att man tagit fler steg tillbaka och här finns det många frågetecken.

Offensiven är långt ifrån gyllene åren med storstjärnorna på den tiden som Totti, Del Piero, Balotelli, Vieri och många fler som representerade Gli Azzuri. Mycket kommer bero på humöret hos Chiesa som var ett av deras bästa spelare under EM 2020. Det som kommer vara stora skillnaden från senaste EM är säkert eldsjälarna Bonucci och Chiellini som inte längre finns med.

Albanien är ett landslag som Kroatien aldrig tidigare har mött! Första inbördes mötet någonsin kommer spelas i Volksparkstadion i Hamburg och redan nu kan vi säga att det här kommer vara en måstematch för Modric och sällskapet. Albanien är outsider i gruppen men får inte underskattas. Förbundskaptenen Sylvinho som tog över landslaget i slutet av förra året har gjort ett strålande arbete i EM-kvalet där man vann gruppen före Tjeckien och Polen.
 
Ett spännande mästerskap väntar där Kroatien ses återigen som en outsider enligt oddsbolagen och många utländska medier och jag gissar att så hade det varit även om man hade vunnit ett VM eller EM. Man kommer komma till mästerskapet motiverade som aldrig tidigare, bara alla spelare är friska och kommer tillbaka från skador (Perisic, Kovacic). Vi rädds ingen för det finns ingen anledning till det, det är Spanien och Italien som kommer ha huvudvärk inför matcherna.

Tills des auf wiedersehen.
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-12-03 00:55:49
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!