Kroatien - Armenien
1 - 0

EM-kval Kroatien – Armenien 1-0: Kroatien klara för EM!
Ante Budimir skjuter Kroatien till EM

Mentalt starka Kroatien med Modric spelklara för EM 2024 som spelas i Tyskland kommande sommar! Ett mål räckte mot ett ofarligt Armenien samtidigt som det här var mest troligt Luka Modrics sista kvalmatch för schackrutorna.

Kroatien – Armenien = 1-0 (1-0)
Budimir 43’ 1-0.

Dramatiken uteblev mot Armenien ikväll och tack Gud för det! Matchen påminde mycket om den som spelades i Erevan i september månad där Kroatien dominerade och vann enkelt med 1-0. Armeniernas målvakt Cancarevic briljerade i båda matcherna och ikväll samlade han på sig över tio räddningar.

Men en annan som imponerade ännu mer ikväll var en spelare som spelade med hjärta och hjärna – Luka Modric! Ikväll var det 172:a landslagsmatch för Modric och det är bara en spelare i världen som spelat fler landskamper och det är ingen annan än grande Cristiano Ronaldo. För Luka blir slutspelet i Tyskland den nionde stora mästerskapet med Kroatien.

Kanske är det inte många som tänker på det, men mest troligt så var detta Modrics sista kvalmatch för Kroatien och mästerskapet i Tyskland lär bli maestros sista minuter för schackrutigt. Det är en oersättlig tillgång som Kroatien kanske aldrig kommer kunna ersätta, men talang finns det gott om i Kroatien, bara ikväll kunde vi vittna om kvalitén på Baturina, Sucic och Pasalic som kommer vara huvudspelare i landslaget tio år framåt.

//

Minimal seger mot Armenien räckte den här gången. Matchen styrdes stabilt och Kroatiens spel ifrågasattes aldrig ikväll. Flertal målchanser skapades och resultatet kunde snyggas till med två till tre mål till, men det är ingen mer som bryr som det eftersom Budimir sköt Kroatien till EM. Kroatien visade återigen hur mycket mentalt starka man är och att man är kungar på comebacks, EM 2024 hade saknat oss bara för det!

Äntligen såg vi det som saknades enormt mycket mot Lettland i lördags och vi pratar om inläggen mot Ante Budimir i straffområdet. Mot Lettland slog man in endast elva inlägg mot straffområdet, ikväll var den siffran nästan fyrtio inlägg under nittio minuter! Den här gången matades Osasuna anfallaren obestämt med bollarna och det enda som saknades var skärpa för att öppna upp Armenien.

Kroatien attackerade från första minut, Armenien försvarade med fem man i backlinjen, man insåg snabbt att detta var inte San Marino, det tog 43:e minuter tills Budimir spräckte nollan efter ett klockrent inlägg av Borna Sosa. Resten av matchen kontrollerades av schackrutorna och man skapade mängd av målchanser i andra halvleken men Cancarevic gör ännu en otrolig kväll och håller matchen i liv. Tyvärr för målvakten så var inte hans medspelare lika bra i offensiven och det enda gästerna kunde hota med var ett friläge man skapade efter en kontring.

Dalics trupp letade efter andra målet och man gav aldrig upp det offensiva spelet. Förbundskaptenen hade en bra plan under hela matchen och skadorna på övriga spelare tvingade Dalic att kalla in Marco Pasalic och Martin Baturina. Den förstnämnde imponerade stort ikväll och kommer vara stor tillgång under kommande EM.

Med ett öga följde man matchen i Cardiff mellan Wales och Turkiet som slutade oavgjort 1-1. På grund av fiasko månaden i oktober så bjöd vi in Wales i kampen om EM biljetten och Turkiet vinner plötsligt gruppen före Kroatien efter den perfekta september månaden. Det hela betyder nu att Kroatien kommer hamna i pott tre under EM lottningen, vilket är inte alls illa med tanke på vilka landslag som befinner sig i pott två.

EM lottningen kommer ske redan den 2:a december. Nu simmar vi lugnt mot nästa sommar och håller tummarna att Ivan Perisics knä tillfrisknar!